GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ, BURDUR BELEDİYESİ İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİNİ ZİYARET ETTİ
Burdur’da USO Anadolu Lisesi öğrencileri, Burdur Belediyesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma tesisini ziyaret etti.
Türkiye Çevre Haftası kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğine İl Müdürlüğü tarafından Sıfır Atık Mavi İyi Uygulama Örnekleri" Kapsamında Burdur Belediyesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ziyaret edildi.
Ziyaret, bugün (4 Haziran 2024 Salı) saat 10.00’da gerçekleşti. USO Anadolu Lisesi 11’inci sınıf Sayısal bölümünden 17 öğrencinin katıldığı programda, öğrenciler hem Katı Su Atığının bertaraf edilmesi konusunda hem de Çevre Mühendisliği konusunda bilgi edindiler.
Tesis sorumlusu Çevre Mühendisi Sezen Işlak anlatımıyla gerçekleşen gezide, tesiste yer alan çalışmalar gezilerek, tesise gelen katı atığın hangi çalışmalardan geçerek arıtıldığı konusunda bilgilere yer verdi.
Gezi sırasında tesiste yer alan bütün çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre Mühendisi Sezen Işlak, 24 saat çalışma prensibine göre çalışan tesiste, günlük 20 bin metreküp civarında atık suyun arıtılarak Burdur Gölüne deşarj edildiğini ifade etti.
Program sonu soru-cevap şeklinde sona erdi. Program kapsamında, öğrencilere katı atıklarının azaltılması konusunda bilgilere yer verildi. Akabinde öğrenciler tesise ham halde gelen atık su ile arıtma sonrası oluşan su arasındaki farkı incelediler.
Program sonrası açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Zeren: “Tüm dünyayla entegre olarak çevre haftası kapsamında bakanlığımızın belirlediği Konsept çevre çerçevesinde ilimizde de çeşitli etkinliklerle çevre haftasını kutluyoruz. Valiliğimizin koordinasyonunda Milli Eğitim müdürlüğümüzün katkısıyla kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle bir haftalık bir program oluşturduk.
Bugünkü program kapsamında Burdur belediyesi ileri Atık Su Biyolojik arıtma tesisine bir okulumuzu getirdik. Arkadaşlara Atık Su arıtma tesisinin işlevi ile ilgili bilgiler verdik. Atık su arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suların ne şekilde işlemlere tabi tutulduğu ile ilgili bilgiler verildi. Yine burada çıkan gübreden enerji elde edilmesi ile ilgili bilgiler verildi. Mevzuattan ziyade görsel olarak gençlerimizin aklında bir şeylerin kalması amacıyla bu tür etkinlikler düzenleniyor; mevzuatlar okunduğunda akılda kalmasa bile uygulama noktasındaki olan yerler gezildi. Geleceğin mühendisleri olacak bu gençlerimize yararlı olan bir program oldu. “ dedi. Müdür Zeren konuşmasının sonunda il müdürlüğü olarak, katkılarından dolayı Burdur belediyesine, kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
TESİSTE GÜNLÜK 20 BİN METREKÜP KATI ATIK SU BERTARAF EDİLİYOR
Tesisle ilgili açıklamalarda bulunan Burdur Belediyesi Katı Atık Su Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Mühendisi Sezen Işlak: “ Burdur Belediyesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinde günlük 20 bin metre küp civarında atık su gelmektedir. Atık Su tesisteki ünitelerden geçirildikten sonra arıtılarak Burdur Gölü'ne deşarj edilmektedir.
İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi şu anda Burdur Gölü'nü besleyen tek kaynak niteliğinde. Burdur Gölü'nü besleyen tek kaynak olması sebebiyle atık su arıtma tesisimizdeki gelen atık suyu özenle arıtmaya çalışıyoruz. Özellikle içerisindeki azot ve fosfor yükünü minimum seviyelere düşürerek göldeki oluşabilmesi muhtemel ötrafikasyonu önlemeye çalışmak, alg patlamalarının önüne geçmeye çalışıyoruz.
1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda 5 Haziran Dünya Çevre Günü kabul edildi ve bu tarihten itibaren de dünya genelinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Biz de Burdur Belediyesi olarak her 5 Haziran haftasında farkındalık yaratmak, çevre kirliliğine dikkat çekmek, değişen iklim koşullarına insan olarak nasıl ayak uydurabileceğimizi göstermek amacıyla özellikle ilkokul, ortaokul ve lise gruplarındaki öğrencilerimizle birlikte etkinlikler düzenlemekteyiz.” diyerek bu kapsamda USO Anadolu Lisesi öğrencilerini tesiste misafir ettiklerini dile getirdi.
H. Nesibe Solak