Flaş Haber Yeni

FİDE DİKİM ZAMANI GELDİ SATIŞLAR BAŞLADI

FİDE DİKİM ZAMANI GELDİ SATIŞLAR BAŞLADI

Bahar aylarının gelmesiyle tezgahlarda yerini alan fidelerin satışları başladı.

Burdur’da her Cuma günü kurulan Semt Pazarı’nda da yerini alan fideler, tezgâhlarda 7 buçuk TL’den satışa sunuluyor. Kentlerde, evlerimizde, bahçe veya balkonlarda da dikimini gerçekleştirebildiğimiz fidelerin farklı çeşitleri de bulunuyor. Fidelerin, salatalık, domates, biber ve çeşitleri, kavun, karpuz gibi bir sürü çeşitleri bulunmaktadır.

FİDE SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bahar aylarının gelmesiyle fide dikim zamanı da geldi. Artan meyve sebze fiyatları nedeniyle insanlar kendi bahçelerinde, balkonlarında kendi tarım alanları oluşturmanın çabasına girdi.

Evlerimizde, bahçelerde, balkonlarda, köylerde kendi bahçemizi oluşturmak mümkünken, bu fideleri seçerken de bazı püf noktalara ihtiyacımız bulunuyor.

Burdur’da Cuma Pazarı’nda fide satışı yapan pazarcı esnafı; Fide alınırken daha çok koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı, bol köklü olan fidelerin seçilmesine dikkat çekti. Aynı zamanda fidelerin çok boylu olmayıp kalın ve kuvvetli olması gerektiğini vurguladı.

Pazarcı esnafı, Mayıs ayında hangi fidelerin dikilebileceği sorumuza ise domates, salatalık, patlıcan, kabak, roka, maydanoz, nane, yeşilbiber, semizotu,  kavun, dereotu, fasulye, marul, karpuz ve taze soğan gibi sebze ve meyvelerin dikilebileceğini ifade etti.

     

FİDELER NASIL DİKİLİR?

Fidenin sağlıklı büyüyebilmesi için nasıl dikilmesi gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği sorumuza ise; Fide dikiminin havanın serin olduğu saatlerde yani akşamüstü veya sabah erkenden yapılması gerektiğini söyledi.

Fide dikerken mümkünse ellerde eldiven olması gerektiğini de ifade eden pazarcı esnafı, fidelerin yerleştirilme aralıklarının, bitkinin dal, yaprak, çiçek ve meyvelerinin büyüdükçe birbirini gölgelemeden güneş alabilmesine izin verecek aralıklarda olması gerektiğini söyledi.

Pazarcı esnafı: “Fidelerin gövde kısmından zedelenmeden çıkarılıp, çok derine dikilmemesi gerekir. Fide dikimi bittikten sonra hemen can suyu verilmelidir. Dikimden sonraki günlerde, dengeli gübreleme ve sulama yapılmalı ve fidelerde böcek kontrolü yapılmalıdır. “ dedi.

H. Nesibe Solak