Flaş Haber Yeni

FASULYE ÜRETİCİSİ DERTLİ

FASULYE ÜRETİCİSİ DERTLİ

Burdur Belediyesi Uzay Çatı altında her hafta Salı günleri kurulan halk pazarında pazarcı esnafına üretimin ve satışların nasıl gittiğini sorduk. Bu hafta Salı pazarında dikkat çeken sebze taze fasulye oldu. Hem tezgahlarda az bulunuşu hem de fiyatı ile ilgili soruları taze fasulye üreticisine yönelttik.

Burdur Merkez’de üreticilik ve pazar esnaflığı yapan Döndü Kapan: “Bu sene yağmurdan sebzeleri dikemedik. Üç ay yağmur yağdı. Toprak çamurlu dikilmeyince tabi ki fiyatlar böyle yükseldi. Fasulyeler geç dikildiği için sıcakta büyümüyor. Nisan- mayıs da dikiliyordu, o zaman hava serinken büyüyordu. Şimdi diktiğinde aynı yerinde duruyor, üretim yok bu senen gerçekten sıkıntılı. Şuan fasulyenin kilosu toptan 40 TL, perakende 50-60 TL fasulye bu şekilde.”

‘SADECE FASULYE DEĞİL DİĞER SEBZELERDE AYNI ŞEKİLDE’

Pazar Esnafı Döndü Kapan röportajın devamında: “Sadece fasulye değil biber, patlıcan hepsi aynı sıkıntılı bu sene. Bu süreç böyle geçer. Kış aylarında ise sebzenin yetişmesine bağlı yine az koşullarda ekilirse yine az olur. Çünkü elektrik parası çok geliyor yani sondaj elektrikle çalışıyor, mazot desen bugün yine zam geldi. 10 dönüm ekilen bir arazi 5’i ekiliyor 5’i boş kalıyor.  Herkes az ekecek öz ekecek bundan sonra da ister istemez pahalı olacak.” şeklinde konuştu.

PAZARCI ESNAFI AYNI SORUNLARDAN MÜZDARİP

Çendik Köyü’nden gelen ve Burdur Uzay Çatı Salı Pazarı’nda satış yapan pazarcı esnafı; ‘’Sattığımız ürünler maliyeti karşılamıyor. Sıcaklıklardan dolayı mallarımız kurudu. Sebzemiz meyvemiz sıcaktan kaynadı, kurudu. Sulamalarımızı yaptık fakat jeneratörlerin maliyetleri çok yüksek. Satışlarımız çok az.’’

Çendik Köyü’nden gelen bir diğer pazarcı esnafı ise; ‘’Sıcaklar Pazar satışlarımızı çok etkiledi, her şeyimiz kurudu. Satışları karşılamak çok zor. Mazot çok pahalı. Gidip gelmemiz 100 lirayı geçiyor.''

Günalan Köyü’nden gelen bir diğer pazarcı esnafımız diğer pazarcı esnafları gibi sıcak yaz günlerinin pazar satışını oldukça etkilediğini belirtti. Üretimin çok azaldığını söyleyeyen pazarcı esnafı; ‘’Satana da pahalı alana da pahalı’’ yorumlarında bulundu.

Hale Pak – Melisa Adınısever