“ESNAF GÜNLERİ DÜZENLENSİN” TALEBİ
- Burdurlu küçük esnafın sorun ve taleplerini dile getiren Mehmet Ekinci: “Bizim düşüncemiz bir caddenin konser, yürüyüş ve diğer etkinliklerde olduğu gibi haftanın her hangi bir günü mümkün ise hafta sonları akşam üzeri araç trafiğe kapatılıp, ‘esnaf günleri’ düzenlenmesidir.”
Açık Pazar Yeri Uzay Çatı Halk Pazarı’nda ayakkabılık yapan Özkaya Ayakkabı işletmecisi Mehmet Ekinci, küçük esnafın sorun ve taleplerini dile getirdi. Gazetemiz muhabirine konuşan Ekinci; “Her geçen gün şehrimizin nüfusunun artmaya başlaması dolayısıyla büyük mağaza ve marketlere yenileri ekleniyor. Açılan her bir mağaza ve market bizler gibi yerel küçük esnafı olumsuz etkiliyor. Kendi sektörümüzden örnek vermek gerekirse büyük mağazalar ile rekabet etmekte zorlanıyoruz. Tüketiciyi cezbetmek için birkaç üründe indirim yapıyorlar. Ama diğer ürünlerde bizde satılan ürünlerin neredeyse 2 katına satış yapıyorlar. Tabi tüketicilerin 1 mağazanın tek kalemde yaptığı indirim kampanyası rüzgarına kapılmaları sonucu açık pazar yerinde faaliyet gösteren birçok esnafımızı da olumsuz etkiliyor. Diğer yerel marketlerde ‘Günün indirimi, günün kampanyası’ adı altında her gün indirimler yapılıyor. Bunlar da ister istemez bizim müşteri potansiyelimizi olumsuz etkiliyor. İnternet satışları da bu rüzgara eklenince yerel halkımız da küçük esnafımızı unutur hale geliyor.
Maalesef bu acı gerçeğimiz. Küçük esnafın unutulmaması ve desteklenmesini yerel yönetimlerden, meslek odalarından talep ediyoruz. Küçük esnaflarımız için farklı etkinlikler düzenlenmesini istiyoruz. En yakın komşumuz Isparta’da bunun örneği yapıldı. Isparta üzüm çarşısında esnaf halk buluşmaları yapıldı. Tüm bilboardlarda reklamları yapılarak tanıtımlar yapıldı ve çekici hale getirildi. Halka Küçük esnaftan alışveriş yapılması ve işletmelerin tanıtılması sağlandı.
Şehrimizin bir acı gerçeğini daha sizinle paylaşmak isterim. İl dışından gelen öğrenci veya memurumuz tek ana caddeye mahkum ediliyor. Aşağı pazarı ve yukarı pazarı bilmiyorlar. Salı günleri haricinde küçük esnafa uğramıyorlar. Özellikle öğrencilerimiz alış verişlerini ana caddelerdeki mağaza ve marketlerden yapıyorlar. Bu konuda da yerel yönetimlerden, siyasiler ve meslek odalarından yardım bekliyoruz. Bizim düşüncemiz sokaklarımızda farkındalık yaratacak insanları o lokasyona çekecek esnaf halk buluşması etkinlikleri düzenlenmesidir. Bir caddenin konser, yürüyüş ve diğer etkinliklerde olduğu gibi haftanın her hangi bir günü mümkün ise hafta sonları akşam üzeri araç trafiğe kapatılıp, ‘esnaf günleri’ düzenlenmesidir.” talebinde bulundu.
FİYAT KIYASLAMASINDA BULUNDU, İNTERNET MAĞAZACILIĞINDAN DAHA UCUZA SATIŞ YAPTIKLARINI SÖYLEDİ
Satış fiyatı kıyaslamasında da bulunan Ekinci; “Ki; bizim fiyatlarımız inanın internet satışlarından daha ucuz. Örnek verecek olursak bizde tanesi 50 liradan satılan bir terlik internet mağazacılığında 90 liraya satıldığını görmüştüm. Özellikle panduf ayakkabı ana okullarında şu an çok kullanılıyor. Büyük zincir marketler ve ayakkabı firmaları kapattığı için Yani tüm malı toptan satın aldığı için . Üretici firmalar biz gibi küçük esnafa dağıtım yapamadı. Dolayısıyla şu an satış sezonu olan panduflerin tanesi 160-220 lira arasından satılıyor. İkinci sekmenti 130-150 lira arasında satılıyor. Biz de ise tanesi 90 liradan satılıyor. Üniversite gastronomi bölümü öğrencilerinin kullandığı ortopedik hijyen terlikler internette 180-190 liradan satılıyor. Biz 120-130 lira aralığında satıyoruz. Kısacası satış fiyatlarımız her yönü ile uygun. Halkımız yerel esnafa uğramdan internet, büyük mağaza ve marketler ile fiyat kıyaslaması yapmadan alış-veriş yapmasınlar. Birkaç üründe yapılan indirim rüzgarına da kapılmasınlar, alış-verişlerini yerel esnaflardan yapmalarını arzu ediyoruz.” dedi.
Halil İbrahim Kara