ESKİ MAKÜ REKTÖRÜ SAATÇİ BURDUR’DA GIDANIN ÖNEMİNİ ANLATTI

YERLİ MALININ ÖNEMİNE VURGU YAPAN SAATÇİ: “YERLİ MALI TÜRK’ÜN MALI HERKES ONU KULLANMALI” DEDİ
Eski Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçi, Birlik Vakfı Burdur Şube Başkanlığının düzenlediği İlim ve Kültür sohbetlerinin onur konuğu oldu. Birlik Vakfı’na ait Kültür Evi’nde 24 Nisan 2025 Perşembe akşamı saat 20.00'da gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada yerli gıda üretiminin önemine değindi.
DSP eski Burdur Milletvekili ve Veteriner Hekimleri Odası önceki dönem başkanı Kazım Üstüner’in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan MAKÜ eski Rektörü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatçi: “Gıda aynı zamanda uluslararası ilişkilerin satranç tahtasında çok önemli bir hamle. Gıda hamlesi. İcabında ülkeleri bitirebilen, icabında batırabilen, icabında çıkarabilen bir unsur. Bu gıdayı fert bazına indirgediğimiz zaman yine orada Atatürk’ün bir sözü geliyor aklıma ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Pek sağlan vücudu yapmak için ne yapacağız? Formül çok basit. Vücut ağırlığımız ne kadar? Diyelim 70 kilogram. Yani günde 70 gram proteine ihtiyacımız var. 70 gram proteini almak niçin gerekli? Sağlam vücut ve sağlam kafa için gerekli. Gerekli proteini almayan fertlerden oluşan toplum ne yazık ki kafa olarak ta tam sağlam olamıyor. Bu almak zorunda olduğumuz 70 gram proteini yaklaşık yüzde 35-40’ını hayvansal gıdalardan almamız lazım. Neden? Çünkü bitkisel gıdalardan aldığımızın karşılamayacağı bir takım özel durumlar var burada. Bu gıdayı almadığımız zaman vücut tam gelişmiyor. Beyin de ona göre tam gelişme gösteremiyor. Size ülke ismi sayacağım.
Nedir bu ülkeler diyecek olursanız teknolojisi gelişmiş ülkeler. ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, Çin. Bu ülkeler aynı zamanda tarımda ve hayvancılıkta en üst düzeyde olan ülkeler. ABD vatandaşı biri bizim vatandaşımızın yediği etin 10 katını yiyor. Demek ki söylediğim Atatürk’ün sözü olan ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’ ile aynı durum. Madem ki bu ülkeler gelişmelerini ilişkili bir şekilde götürmüşler o zaman bizim de kendi gıdamızı üretmemiz gerekiyor.” dedi.
Prof. Dr. Saatçi üretimin yerli hayvan ırkı yerli tohum ile yapılması gerektiğinin altını çizdi. Eskiden yerli malı teşvik etmek için ‘Yerli Malı Haftası’ yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Saatçi; “Derdik ki: Yerli Malı Türk’ün Malı Herkes Onu Kullanmalı diye. Benim de son sözün o olsun.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Halil İbrahim Kara