Flaş Haber Yeni

ESKİ BELEDİYE BAŞKANIN ADI BURADA YAŞATILACAK

ESKİ BELEDİYE BAŞKANIN ADI BURADA YAŞATILACAK

Karamanlı eski belediye başkanı Ahmet Avcıoğlu’nun adı cevizliğe verildi.

1994-2024 yıllarında 2 dönem Karamanlı Belediye Başkanlığı yapan ve geçtiğimiz Nisan ayında hayatını kaybeden Ahmet Avcıoğlu’nun başkanlık döneminde 1996 yılında Orman Genel Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiralanarak ağaçlandırması yapılan saha içerisine cevizlik yapılmıştı.

Karamanlı Belediyesi’nin 6 Haziran 2024 tarihli birleşiminde o cevizliğe “Ahmet Avcıoğlu Cevizliği" adı verildi.

Karamanlı için ceviz neden önemli?

Karamanlı cevizi üretiminde Şebin, Kaman 1 ve Yalova 1 çeşitleri kullanılır. İlçedeki toprağın pH değeri 7.6, organik madde yoğunluğu yüzde 3,09 olup, kireç içeriği yüzde 20’dir. Ceviz ağaçları -5°C'ye kadar dirençlidir.

Karamanlı cevizi Kasım ayı başından Mart ayının 15’e kadar uyku dönemindedir. Nisan sonundan mayıs sonuna kadar çiçek açma ve çağla dönemine girer. Fidan dikimi öncesi alan diskaro ve tırmıkla sürülür, yılda en az iki defa toprak işlenir. Sulama mayısta başlar, temmuz ve ağustosta en fazla ihtiyaç duyulur, damlama yöntemi kullanılır. Hasat öncesi son sulama 20-25 gün önce yapılır.

Hasat yeşil kabuğun çatlamasıyla başlar, silkeleme ve elle toplama yöntemleri kullanılır. Ürün, yeşil kabuğundan ayrıldıktan sonra serin ve nemsiz ortamda kurutulur ve file torbalarda depolanır. Karamanlı Cevizi, 28 Ağustos 2020’de coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir.

Hale Pak