Flaş Haber Yeni

ENFLASYON VE ZAMLAR MOTOSİKLET FİYATLARINI DA ETKİLİYOR

ENFLASYON VE ZAMLAR MOTOSİKLET FİYATLARINI DA ETKİLİYOR

Enflasyon ve zamlar motosiklet fiyatlarını da etkiliyor

2024 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergi tutarları belli oldu. 30 Aralık 2023 Tarihli ve 32415 Sayılı Resmî Gazete (2. Mükerrer) yayımlanan 56 Seri Nolu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği 2024 yılında uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tarifelerinde yüzde 58,46 oranında artışa gidildi. MTV artışının yanı sıra ayrıca ÖTV tutarlarında da fiyat düzenlemesi yapılacağı öngörülüyor.

Enflasyon rakamları ve güncel zamların motosiklet fiyatlarını da etkilediğini vurgulayan Alin Spot İşletme Müdürü Berat Parlak gazetemiz muhabirine konuştu. Müdür Parlak; “2024 yılında 2023 yılına göre benzin ve asgari ücret zamlarının da etkisiyle motorlu taşıtlarda da fiyat artışı yaşandı. Aralık ayında motosiklet fiyatlarımız ortalama 35.000 TL ile 60.000 TL arasında iken şu anda bu fiyatlarda yüzde 10 artış yaşandı. Ancak yaşanan bu artışa rağmen motosiklet fiyatlarımızın şuan da yılın en düşük oranlarına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 125 cc lik motorlarda b sınıfı ehliyetin geçerli olabilmesi için yapılması beklenen düzenlemeler ile Ocak ayında gelmesi beklenen ÖTV zammının motosiklet fiyatlarında etkili olacağını düşünüyoruz. Vergilerde hâlihazırda yapılan düzenlemelerle şuanda bir MTV artışı görüldü. Ancak MTV vatandaşın kendi ödediği bir vergi olduğu için bu durum bizim motosiklet satış fiyatlarımıza etki etmedi.” açıklamasında bulundu.

  

125 cc yasası gelirse ne olacak?

B sınıfı ehliyetle sürülebilen motosikletlerin piyasasının her zaman için motorsiklet ehliyeti gerektiren taşıtlara nazaran daha hareketli olduğunu söyleyen Parlak, bu grupta da değişiklik yaşanması beklendiğini söyledi. Parlak; “125 cc motosiklet grubunda, motosiklet ehliyet bulundurulması zorunlu. Beklenen yasa gelirse 125 cc motosiklet grubu da b sınıfı ehliyetle sürülebilecek. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa bu motor grubunun fiyatında ortalama 20 Bin TL gibi bir artış yaşanması bekleniyor. Şuan da 50 cc ve 125 cc motosikletin fiyatları yaklaşık olarak aynı ancak 125 cc yasası geçerse bu iki motosiklet grubu arasında 20 Bin TL gibi bir fark oluşması bekleniyor. Bu durumda 125 cc motosiklet grubuna rağbetin artması bekleniyor. Aynı şekilde 2. el piyasasında da bir değişim yaşanması ön görülüyor." dedi.

Mine Kaya