Flaş Haber Yeni

Elmalı’da BAKA Desteği ile Kurutma Tesisi Kurulacak

Elmalı’da BAKA Desteği ile Kurutma Tesisi Kurulacak


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla hazırlanan “Elmalı’da Tarımsal Ürünlerin Değerlendirilmesi ile Kadın ve Çiftçilerin Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi” projesi için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde düzenlenen törende imzalar atıldı.  Elmalı ilçesi; üretilen toplam meyve miktarında Antalya’nın 19 ilçesi arasında ilk sırada yer almakta. İlçede en çok üretilen meyve elma. 2019 yılı rakamlarına göre 217 bin ton elma üretiliyor. Bu miktar Türkiye elma üretiminin %12’sine tekabül ediyor. Bunun yanında diğer tarımsal ürünlere oranla daha yüksek fiyattan satılması dolayısıyla ilçede domates üretimi de yakın zamanda artmış durumda. 2019 yılında Elmalı ilçesi 214 bin ton domates üretimiyle Antalya’nın domates üretiminde 5’inci sıradaki ilçe konumunda. Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yararlanıcısı olduğu proje ile ilçede tarım ürünlerinden elde edilen gelirin artırılması, ilçenin turizm gelirlerinin artırılması ve kadın işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda ilçedeki çiftçilerce yoğun şekilde üretimi yapılan elma ve domatesin kurutulmasına yönelik bir kurutma tesisi ve bölgedeki domates ata tohumlarının çoğaltılmasına yönelik bir fidelik ile tohum stok odası kurulacak.  Tesiste üretilen kuru gıdalar ile kadın emeğine dayalı yöresel ürünlerin (sirke, müğren pekmezi, tarhana, helva, el sanatları vb.) satılmasına yönelik ilçe meydanında atıl durumda bulunan tarihi bir yapıda satış mağazası kurulacak. Tesise girdi sağlayan üye çiftçilere üretim prosesinden artakalan elma ve domates kabuklarının ücretsiz dağıtılması suretiyle sirke ve kompost üretilmesi sağlanarak geri dönüşüme katkı sağlanması planlanıyor.
İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK
Proje kapsamında toplam 14 kişi istihdam edilecek. Proje ortağı S.S. Elmalı ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ELMİSKO) bünyesinde atıl durumda olan bir binada içerisinde yemekhane bulunan bir sosyal tesis kurularak proje kapsamında istihdam edilecek işçilerin ve hâlihazırda çalışan yevmiyeli kadın işçilerin istifadesine sunulacak. Takas yöntemiyle İlçe Tarım Müdürlüğü gözetiminde toplanan ata tohumları kurulacak fidelikte yetiştirildikten sonra çiftçilikle uğraşan 15 aileye dağıtılacak ve bu sayede çiftçilerin tarımsal üretim maliyetleri azaltılırken sürdürülebilir tarıma katkı sağlanacak. Çiftçilerinin yetiştirdiği elma ve domatesten elde edilen kurutulmuş gıda ürünleriyle beraber yöredeki dezavantajlı kadınların evlerinde ürettiği yöresel gıda ürünleri de proje kapsamında ELMİSKO’ya ait 23 farklı satış noktasında ayrıca proje iştirakçisi Tarım Kredi Kooperatifi Birliği nezdindeki satış noktalarında ve online ortamda tüketiciyle buluşturulacak.
İLÇE TURİZMİ CANLANDIRILACAK
Gerek inanç turizmi kapsamındaki turistik ziyaretler gerekse 1352 yılından itibaren düzenlenen ve geçmişi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden bile eski olan Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri kapsamında Elmalı ilçesini yıllık ortalama 50.000 yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. İlçede yaz döneminde yazlıkçıların yarattığı yayla turizmi hareketliliği de oldukça yüksek düzeyde. Proje kapsamında düzenlenecek Ata Tohum Takas Şenliği çerçevesinde ilçede yeni bir turizm hareketliliği oluşturulacak. Şenlikte ilçenin turizm potansiyelini kayıt altına almak ve tanıtmak üzere fotoğraf yarışması da düzenlenecek.

HABER MERKEZİ