EL EMEĞİ GÖZ NURU: AMİGURUMİ
Bir Kadın Girişimci Daha İşini Büyütmek İçin Yıllardır Sanatını Sürdürüyor
Burdur’un amigurumi sanatçılarından Ayşe Kaya, el emeği bebek üretimine istikrarla devam ediyor. Gazetemiz tarafından 2015 yılında ilk kez haberi yapılan kadın girişimci Kaya, yaklaşık 7 yıldır sanatını sürdürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gazetemize yeniden konuşan Kaya, ‘Kadın isterse her şeyi yapar’ diyerek kadın girişimcilere daha çok destek olunmasını istedi.
TASARIMLARINI KENDİ YAPIYOR
Gazetemiz muhabirine konuşan amigurumi bebek tasarımcısı Ayşe Kaya; “7 yıl önce başladım bu işe bir rahatsızlık geçirdim ve sonrasında başladım. İlk iki yıl hiç satış yapmadım. Çünkü amacım öğrenmekti. İki yılın sonunda satış yapmaya başladım ve 5 yıldır satış yapıyorum. Sizinle daha önceki röportajımla bunun arasında çok zaman geçti. Fark şu oldu; ben bu 5 yılda kendimi iyice yoğurdum. İlerledim. Hangi tığ? Hangi ip? Hangi oyuncak? Hangisi çocukların dikkatini çeker? Fiyatlandırma yaparken nasıl fiyatlandırma yapmam gerektiği gibi ayrıntıları öğrendim. Artık bebeklerimin tasarımını kendim yapıyorum. Önce tariflerini çıkartıyorum. Sonra da örmeye başlıyorum. Bazı tasarımlarımın tariflerini sosyal medyadan ücretsiz paylaştığım zamanlar da oluyor. Her bir bebeğin ayrı ayrı özellikleri var. Özellikle bebeklerin yüzlerindeki ifadeyi vermek çok önemli. Çünkü çocukların oyuncaklara karşı duyguları, bebeklerin gülümsemeleriyle çok bağlantılı.” Dedi.
DEDİĞİNİ YAPTI
Gazetemize 2015 yılında verdiği demeçte, amigurumi bebek örmeyi kendisine kimsenin öğretmediğini bu nedenle kendi çabalarıyla bu sanatı öğrendiğini söyleyen Kaya, ‘ben öğretmeye hazırım’ demişti. Kaya, dediğini yaptı! Alanında uzmanlaşarak tasarım bebekler üretmeye başladı. Şimdilerde ise sanatını öğrencilerine aktarıyor. Sanat gerektiren mesleklerde usta çırak ilişkisinin oldukça kıymetli olduğuna değinen Kaya, “İki yıldır öğrenci yetiştirmeye başladım. En son Fatma Çaprak’la beraber yola devam ettim. Öğrenci yetiştirirken öncelikle bir tığ bilgisi olmalı. Daha sonrasında ben toplam 18 saatlik bir eğitim veriyorum. Bir hafta içerisinde 6’şar saatlik. Bu 6’şar saatlik kurslarda sosyal medyada büyümekten tutun da resim çekmesine kadar. Oyuncak bebekte hangi tığı, hangi ifadeyi kullanacağına kadar her şeyi öğretiyorum. Eğitimin sonunda öğrencilerin ellerinde örmüş oldukları ilk bebekleri de olmuş oluyor ” açıklaması yaptı.
AMİGURUMİ TASARIM EĞİTİMİ
‘Öğretmeye hazırım’ diyerek yola çıkan Kaya, verdiği eğitimlerden cüzi bir miktarda ücret talep ediyor. Alınan ücret karşılığında öğrencilere, ‘eğitim kiti’ veriliyor. Eğitim kiti içerisinde ise öğrencisinin eğitim süresince kullanacağı malzemeler bulunuyor. Eğitim kapsamında öğrenciler; özel tasarım tariflere, oyuncak bebeğin örgü teknikleri, sosyal medya yönetimi, oyuncak fotoğraf çekimi bilgisine ve örmüş oldukları ilk bebeklerine sahip oluyorlar.
“DESTEK İSTİYORUZ”
Burdur’da bu işi yapan çok kadın olduğunu ve yetkililerin kendilerine destek olmaları durumunda daha da büyüyebileceklerine değinen Kaya, “Bizim Burdur’da bu işi yapan çok fazla kadın var. Burdur’da yapılmasına rağmen hiçbir şekilde maalesef destek görmüyoruz. Aslında biz ev kadınlarına destek olacak hiçbir yerden destek görmüyoruz. Ama ciddi anlamda da bu işi yapan insan sayımız var. Yetkililerin bize bir tezgâh gibi, satış yapabileceğimiz bir mecra gibi bir destek olmasını istiyoruz. 8 Mart Dünya Kadılar Günüyle ilgili de söyleyeceğim şu, kadın isterse her şeyi yapar. Sadece kadınlara destek olunmasını istiyoruz” dedi.
SON ÖĞRENCİ SATIŞA BAŞLADI
Amigurumi tasarım öğrencisi Fatma Çaprak ise, “29 yaşında iki çocuk annesi bir ev hanımıyım. Boş vaktim çoktu ve el emeğine de aşinaydım. Ayşe ablayla tanışıyorduk zaten. Bu nedenle kendisinden kurs almak istedim. İlk bebeğim çok çirkin olmuştu ama 2. ve 3. Bebeklerime neredeyse aşık oldum. Başlangıçta satmaya kıyamıyordum. İlk siparişimi de dün aldım. Çok güzel bir duyguydu satış yapacak olmak. Kendi paramı kazanmak çok ayrı bir duyguymuş gerçekten” dedi.
FİYATLAR DEĞİŞKEN
Amigurumi oyuncak bebek fiyatlarının 80 TL ile 350 TL arasında değiştiği öğrenildi. Tasarımcılardan edinilen bilgiye göre; bebeklerin özellikleri, harcanan malzeme ve işçiliğin durumuna göre fiyatlar değişiyor. Tasarımcılar, “fiyatları her ne kadar aşağıda tutmaya çalışsak da maliyetler yüksek ve harcadığımız emek gerçekten çok fazla. Bazen sadece bir bebeği örmek için iki hafta harcadığımız oluyor.” Dedi. Kişiye özel (fotoğrafın aynısı) bebeklerin fiyatları ise 150 TL’den başlıyor. Tasarımcılar ayrıca; gelin-damat ve aile gibi konsept bebekler de üretebileceklerini belirttiler.
Mine KAYA