Flaş Haber Yeni

El Dikimi Topun Türkiye’deki Merkezi: MAKÜ

El Dikimi Topun Türkiye’deki Merkezi: MAKÜ

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) iş birliğiyle başlatılan ‘El Dikimi Top Üretim Kursu’ projesi kapsamında 80 kadın top dikim ustası oldu. MAKÜ’den edinilen bilgiye göre, FİFA standartlarında üretilen toplar ile Burdur, El Dikimi Topun merkezi haline geldi.

ATÖLYE ZİYARETİ

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Ali Murat Alpaslan, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç, Genel Sekreter Ali Nihat Gündüzalp, El Dikimi Top Üretimi Projesi Koordinatörü Arş. Gör. Mehmet Öçal top dikim atölyesini ziyaret ederek, çalışmaları yerinde incelediler. El Dikimi Top Üretimi hakkında bilgi veren proje koordinatörü Arş. Gör. Mehmet Öçal, “El dikimi top denilince artık akla Burdur geliyor. El dikimi topun Türkiye’deki merkezi MAKÜ oldu.” dedi.

FİFA STANDARTLARINDA ÜRETİM

Öçal, merkezin çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada; “İŞKUR desteği ile sigortalı ve ücretli olarak kursa tabi tutulan 80 kursiyer artık top dikim ustası oldu. 80 kursiyerin bir kısmı atölyede sigortalı ve ücretli olarak çalışırken, bir kısmı da top başı 50 TL ile evde top dikimi yapıyor. Haftada 700-750 arası topun üretildiği El Dikimi Top Atölyesinde üretilen topların kalitesi artık FİFA standartlarına ulaştı. 9 farklı çeşit ve kalitede futbol topu ile voleybol ve hentbol topu üretimin yapıldığı atölyede 2018 yılından bu yana 10 bin top dikildi ve satışı gerçekleştirildi.” Dedi.

PAKİSTAN’DAN GİRİŞİMCİLER GELECEK

Proje koordinatörü Arş. Gör. Öçal, konuşmasına söyle devam etti: “MAKÜ ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile yapılan iş birliği ile belirlenen kursiyerler tarafından üretilen toplar ile Burdur, Türkiye’de ilk ve tek yerli ve milli imkânlar kullanılarak üretim yapılan topların üretim merkezi haline dönüştü. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında da desteklenen El Dikimi Top Atölyemizde toplar üzerinde her türlü baskı yapabilir hale geldik. Üç yıl süren bir AR-GE sonucunda belirli bir noktaya gelinen El Dikimi Top Atölyesinde dikilen toplar artık FİFA Standartlarında. Önümüzdeki günlerde de Dünya’daki en çok top üretimi yapılan Pakistan’dan top dikim ustaları ve girişimciler Burdur’a gelerek atölyemizi ziyaret edecekler.”

Haber Merkezi