Flaş Haber Yeni

DÜNYA DAĞ GÜNÜ’NDE BURDUR’DAN ISPARTA’YA ZORLU TIRMANIŞ

DÜNYA DAĞ GÜNÜ’NDE BURDUR’DAN ISPARTA’YA ZORLU TIRMANIŞ

DÜNYA DAĞ GÜNÜ’NDE BURDUR’DAN ISPARTA’YA TIRMANIŞ

Türkiye Dağcılık Federasyonu Burdur İl Temsilciliği koordinasyonunda, 11 Aralık Dünya Dağ Günü sebebiyle Gelincik Dağı’na tırmanış düzenlendi. 9 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen etkinliğe, MAKÜ Prof. Dr. Erdal Kendüzler, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Utlu ve Araştırma Görevlisi Onur Yayla katıldı. Tırmanış, Burdur'dan 05:50 sularında başlayarak Kapıcık Köyü yaylası ve zirve olarak belirlenen Gelincik Dağı’na doğru devam etti.

Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından paylaştığı yazıda; “11 Aralık Dağ Günü nedeni ile Türkiye Dağcılık Federasyonu Burdur il temsilciliği tarafından 9 Aralık Cumartesi günü Gelincik Dağına (Barla Dağı 2789 m) Kapıcak Köyü yaylasından, Atabey, Isparta, zirve çıkışı yapıldı. Tırmanışa MAKÜ’den Prof. Dr. Erdal KENDÜZLER, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa UTLU ve Araş. Gör. Onur YAYLA katıldılar." ifadelerine yer verildi.

  

ANİ BASTIRAN YOĞUN SİS VE ŞİDDETLİ RÜZGAR SEBEBİYLE GERİ DÖNDÜLER

Dağcılar, zirveye yaklaştıklarında ani bastıran yoğun sis ve şiddetli rüzgar nedeniyle geri dönme kararı aldıklarını belirterek; "Etkinlik Burdur’dan özel araçla 05.50 de başlamış, saat 07.30 da yayladan zirveye hareketle sürdü. Yükseldikçe kar yüksekliği yer yer 40- 50 cm yi buldu. Saat 13.15 civarında zirveye yaklaşılmış ancak ani bastıran yoğun sis ve şiddetli rüzgâr nedeni ile 2746 m den geri dönme kararı alındı ve yaylaya güvenle dönüldü." dedi.

  

  

“DAĞ NASIL OLSA ORADA, YİNE GELİRİZ”

Makü Prof.Dr.Erdal Kendüzler İnternet Haber Sitesi Muhabiri Melisa Adınısever’e verdiği röportajda tırmanışta yaşadığı anları şöyle kaydetti; “Wikiloc programından daha önce yapılmış tırmanış rotaları inceledik ve hangi rotadan çıkış yapacağımıza karar verdik. Hava durumu birkaç gün önceden sürekli takip ettik. Tırmanıştan bir gün öncesinden sabah erken saatlerde hafif yağış göstermekle birlikte ilerleyen saatlerde hava açık gözüktüğü için faaliyete programını iptal etmedik. Etkinlik Burdur’dan sabah erken saatte özel araçla 05.50 de başladı. Kapıcak Köyüne kadar hafif yağmur, yaylaya doğru hareket ettikçe de çok azda olsa kar vardı.  Araçtan indik ve hazırlıklarımızı yaptık. Bu arada saat 07.30 olmuş, yağışta tamamen kesilmişti. Yürüyüşün ilerleyen saatlerinde hava açılmış, yerdeki kar yüksekliği ise artmıştı. Zirveye yaklaştıkça kar nedeni ile yürüyüş hızımız da düşmeye başlamıştı. Kar yüksekliği yer yer ortalama 40- 50 cm yi bulmuştu. Saat 13.15 civarında zirveye çok yaklaşılmış olmakla birlikte aniden yoğun sis ve şiddetli rüzgar başladı. Zirve artık görünmüyor ve tırmanış hızımız oldukça düşmüştü. Ekip olarak kendi aramızda konuştuk, dönüş için gerekli süre ve havanın kararma saatini de hesap ederek, 2746 m den geri dönüş kararı aldık. “Dağ nasıl olsa orada, yine geliriz” dedik ve dönüşe geçtik. Bu arada çok da acıkmıştık. Büyük bir kayanın altına siper alarak öğle atıştırmalarımızı yedik ve yaylaya saat 15.45 gibi güvenle döndük.”

Melisa Adınısever