DR. ÜMİT CAN YAZGAN UYARIYOR! SICAK ÇARPMASINA DİKKAT EDİN!
Burdur’da iklim değişikliğinin de etkisiyle birlikte sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.
Burdur’da hizmet veren Sinapol Klinik Dr. Ümit Can Yazgan, sıcaklıklarla birlikte vatandaşların sıcak çarpması konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, sıcak çarpması vakalarında artış olduğunu belirtti.
Sıcak Çarpması (Hipetermi) Nedir?
Sıcak çarpması konusunda gazetemize bilgiler veren Dr. Ümit Can Yazgan, sıcaklık çarpması (hipetermi), vücut sıcaklığının kontrol edilemeyecek kadar yükseldiği ciddi bir termoregülasyon bozukluğu durumu olduğunu ve hiperterminin aşırı sıcak ve nemli ortamlarda uzun süreli kalma sonucu ortaya çıktığını ifade etti.
Dr. Yazgan aynı zamanda sıcak çarpmasının önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda da erken tanı ile etkili ve doğru müdahalenin büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi.
Sıcak Çarpmasına Yol Açan Faktörler Ve Risk Grupları Nelerdir?
Sıcak çarpmasının ne olduğu konusuna yeniden değinen Dr. Yazgan, sıcak çarpmasına yol açan faktörleri ve risk gruplarını da açıkladı.
Sıcak çarpmasına yol açan faktörleri ile risk grupları ise, sıcak ve nemli hava koşulları, mecburiyetten doğan uzun süreli sıcakta kalmak, yoğun fiziksel aktivite, yaş, kronik sağlık sorunları ile ilaçlar olarak sıralanmaktadır.
Sıcak Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?
Sıcak çarpmasının belirtilerini de açıklayan Dr. Ümit Can Yazgan, tanı ve tedavisinin nasıl olacağını da açıkladı.
Sıcak çarpmasının başlıca belirtilerinde yüksek ateş, nabız hızlanması, baş dönmesi ve sersemlik, ciltte değişiklikler, şiddetli baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, nefes darlığı, bulantı ile kusma yer alıyor.
Sıcak Çarpmasının Tanısı Ve Tedavisi Nasıl Olur?
Sıcak çarpması nasıl geçer? Sorumuzu da cevaplayan Dr. Ümit Can Yazgan, tanının önemli olduğunu ifade ederek, klinik değerlendirmesinin de büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Akabinde vücut sıcaklığının ölçümü ve kan testleri ile kesin tanının koyulabileceğini vurguladı.
Sıcak Çarpmasının tedavisinde ise vücut sıcaklığının düşürülmesinin öncelikli olduğunu ve tedavinin sıvı ve elektrolit tedavisi, semptomatik tedavi, hastaneye yatışlarında yapılabileceğini söyledi.
Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir?
Sıcak çarpması nasıl önlenir? Sorumuzu da yanıtlayan Dr. Yazgan, sıcak çarpmasında sıvı alımının önemini vurgulayarak, serin bir ortamda kalmak, hafif ve uygun giysiler giymek, fiziksel aktiviteleri zamanlamak, baş ve vücut korunarak, şapka veya şapka benzeri gibi başlık takmak ve hava durumunu takip etmek gibi faktörleri uygulayarak sıcak çarpmasının en aza indirgenebileceğini ifade etti.
H.NESİBE SOLAK