DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR 6. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN "BURDUR GÖLLERİ VE ANTALYA AVLAN GÖLÜ YÖNETİM PLANI HAZIRLAMA PROJESİ ÇALIŞTAYI" DÜZENLENDİ
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından "Burdur Gölleri Ve Antalya Avlan Gölü Yönetim Planı Hazırlama Projesi Çalıştayı" düzenlendi.
MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de, saat 09.30’da gerçekleşen çalıştay Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
5 yılda bir revize edilen fakat bu sene ilk defa 10 yıllık bir revize çalışması olduğunu dile getiren Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel: ‘’Sulak alanların yönetim planlarının yapılması ile ilgili çalıştay süreci geçen yıldan itibaren başladı. Bu faaliyetlerin senkronize edilmesi kurumların birbiriyle çatışmalarının önlenmesi, birbirlerinin faaliyetlerinden bilgisi olması amacıyla sulak alanlarımızın yönetim planları yapılıyor. Bunlar 5 yılda bir revize ediliyor. Bu sene ilk defa 10 yıllık bir revize çalışması oldu. Bir firmamız tarafından ihalesi alındı. Birinci aşamada arazi çalışmaları yapıldı. Daha önceki bilgiler güncellendi ve haziran ayında açılış çalıştayımızı yaptık. Katılanlara gerekli bilgileri sunduk. Bugün itibari ile ikinci aşamayı yapacağız. Birinci aşamada tartışılan konular plan hükümlerine bağlandı. Plan hükümlerinin taslakları hazırlandı. Bugün öğleden sonra ve yarınki arazi çalışmalarında katılımcılarla birlikte kent planlarını tartışacağız. Böylece planda farklı konuların sulak alanlarda yapacağı faaliyetleri tanımlayacağız. Planın ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Özellikle iklim krizinin olduğu suyun son derece önem kazandığı bir zamanda bu planlar çok daha önem kazandı. İnşallah aldığımız kararlar ülkemiz için, göllerimiz için hayırlı olur.’’ Şeklinde konuştu.
Çalıştayın devamında konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz: “Şimdi hep dile getirilir Türkiye’de tabi ciddi sulak alanlar var ama biz su zengini bir ülke olmadığımızı hepimiz biliyoruz dolayısıyla biz çok su fakiri de değiliz ama suyu mutlaka tasarruflu kullanmamız gereken bir ülkeyiz. Bir yandan da çok farklı karakterlerde sulak alanlarımız var dolayısıyla hepsinin korunması için de ayrı yöntemler geliştirilmesi, ayrı yönetim mekanizmalarının oluşturulmasını gerektiği de ortaya çıkıyor. Taraf olduğumuz Ramsar Sözleşmesiyle ulusal ve uluslararası koruma altına alınmış 14 adet Ramsar alanımızın olduğunu, 59 Ulusal, 32 mahalli öneme haiz sulak alan olmak üzere, 105 sulak alanımızın da tescillendiğini ve tescillenmeye de devam ettiğini bu vesileyle ifade etmek istiyorum.” dedi.
Vali Öksüz konuşmasının devamında: “Göller yöresinin başkenti deniyor Burdur için, hem Burdur hem bölgemizdeki bütün sulak alanlar ve bu sulak alanların çeşitli faydaları hem ekolojik, ekonomik, kültürel faydalarını hayatımızda hissediyoruz, görüyoruz. Onun için bu yönetim planlarının bizim için çok daha önemli olduğunu ifade etmemiz lazım. Biz aslında bütün tabiat, çevremizdeki her şeyi geçmiş nesillerden emanet aldık ve gelecek nesillere de bu emaneti bozulmadan bu emanete ihanetlik etmeden aslında gelecek nesillere bırakmak gibi bir mükellefiyetimiz var. Biz de bunun için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte hepimiz ortak bir uzlaşı ile katkı göstererek bu yönetim planı konusunda bir üzerimize düşen görevi, sorumluluğu yerine getirmek mecburiyetindeyiz.”
Son olarak projenin hayırlı olmasını dileyen Vali Öksüz: “sonuçta ortaya çıkacak metnin şehrimize katkı getirmesini temenni ediyorum. Umuyorum ki ortak bir akılla, ortak çabayla, uygulanabilir sulak alanlarımızı koruyan ve ihtiyacımızı gideren bir yönetim planını oluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından; Doç. Dr. Şehnaz Şener (Göllerin Hidrolojik ve Hidrojeolojik Yapısı & Değerlendirmeler), Prof. Dr. İskender Gülle (Göllerin Limnolojik Açıdan Değerlendirilmesi), Prof. Dr. Hasan Genç & Prof. Dr. Selami Selvi (Göllerin Floristik ve Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi), Doç. Dr. Erhan Şener (Göllerin Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Aracılığıyla Değerlendirilmesi ve Veri Tabanı Oluşturma Süreci) sunumlarını yaptılar.
MELİSA ADINISEVER - HALE PAK