Flaş Haber Yeni

DEPREM UZMANI YOSHİNORİ MORİWAKİ BURDUR’DA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

DEPREM UZMANI YOSHİNORİ MORİWAKİ BURDUR’DA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Burdur’da Türkiye depremleri hakkında konuştu.

Burdur Belediyesi tarafından 12’ncisi düzenlenen kitap fuarı kapsamında Burdur’a gelen Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, Burdur’da büyük depremin beklenmediğini söyledi.

Bugün saat 14.30’da Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu Anfi Bölümünde vatandaşlar ve öğrenciler ile deprem paneli bir araya gelen Moriwaki, depremin nasıl oluştuğuna değinerek Türkiye’de 21 ilden 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade etti.

BURDUR’DA YENİ İMAR PLANI HAZIRLANACAK

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz;  “Ülkemiz bir deprem kuşağı üzerinde yerleşmiş ve tarih boyunca büyük depremler görmüş ve en sonuncusunu da 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen aslında tüm Türkiye'yi etkileyen önemli bir depremi yaşadık ve depremin bir afet değil doğal olay olduğunu bunu afete dönüştüren ise insanın kendi eliyle,  insanın kendi zekâsıyla beceremediği bir durum olduğunu gördük. Ve bizler yöneticiler olarak bu deprem gerçeğini bilerek ve bu deprem gerçeğine doğru yapılar yaparak önlemler almalıyız. Aksi takdirde doğal bir olayı afete maalesef döndürürüz, bunu da defalarca yaşarız. Çünkü bizim coğrafyamızda depremde birinci öncelikli deprem kuşağı üzerinde yer alan zor bir bölge. Göreve geldiğimiz günden beri bu konuda hiçbir müdürlüğümüzün taviz vermediği ve bizlere gelen talepleri insan hayatından daha değerli olmayacak şekilde değerlendirip, insan hayatını tam da merkezine koyup yapıların daha sağlam yapılmasını sağlamak üzere bir yol belirledik. Bunda da önemli yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde mikro bölgeleme çalışması olarak adlandırılan yani deprem etütlerinin yapıldığı zeminin deprem dayanıklılığının test edildiği, fay bölgelerinin tespit edildiği bir çalışmayı bakanlıkla birlikte yürüttük. Yeni bir imar planı hazırlayacağız ve bu yeni hazırlayacağımız imar planını da depreme en dayanıklı alanları doğru tespit etmiş olarak, imar alanları olarak belirleyeceğiz.

Eski yapı stoğu içerisinde eğer fay hatları üzerinde kalan alanlar tehlike arz ediyor ve risk oluşturuyorsa ki biliyorsunuz üç mahallemiz riskli alan olarak ilan edilmişti, o alanlarla ilgili de çalışmamızı tamamlayıp sağlıklı bir kentleşmenin de altyapısını oluşturmuş olacağız. Ben sayın Moriwaki’ye bugün bizlerle birlikte olduğu için, bu deprem gerçeğini bir Japon olarak ama uzunca bir süredir Türkiye'de yaşamış ve Türkiye depremlerine kendini adamış bir bilim insanı artık bizim için kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

BURDUR BÜYÜK DEPREMİ BEKLİYOR MU?

Deprem Paneli’nde konuşan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Burdur’un deprem açısından tehlikeli bölgede yer aldığını ifade ederek Marmara bölgesi gibi kıpkırmızı olduğunu ifade etti. Burdur ile ilgili konuşmaya devam eden Moriwaki: “ Eskiden fay hatı vardı ve depremlerde oldu. Burdur’da da, 1971 yılında 5.9’luk bir deprem olmuştu ama çok büyük bir deprem yaşamadı. Çevresindeki illere bakınca Niğde’ye yakın Aksaray’a da yakın. Bu iller Türkiye’de biraz rahat olabilirler, çok fazla deprem yok diye. En rahatı mesela Kırklareli’dir.” ifadelerine yer verdi.

Burdur’da deprem tehlikesi olduğunun altını çizen Moriwaki, “Ben bugün Burdur’a rahat geldim. Çünkü Burdur, büyük bir depremi beklemiyor. Deprem oluyorken daha çok 2, 4, 6 gibi beklenebilir.

BURDUR’UN ZEMİNİ YUMUŞAK

Depremde zemin yapısının önemli olduğunu vurgulayan Deprem Uzmanı Moriwaki: “Burdur zemin olarak bakıldığında Burdur Gölü’nün yakınlığından dolayı yumuşak zemine sahip. Tabi yumuşak zeminse deprem, yavaş gidiyor ve sallantı fazla oluyor. Ama kaya zemin, iyi zemin ise deprem hızlı gidiyor ve sallantı fazla olmuyor. Burdur’a, birinci ve ikinci tehlikeli fay hattına yakınlığı olarak bakılıyor. Ama zemine bakmak gerekiyor. Burdur’da deprem olabilir ama bugün buraya gelmeden önce Belediye başkanı ile beraber oturduk.  Deprem ve zemini ile ilgili bilgisi olan çok fazla insan veya belediye başkanı yok. Erzincan Belediye Başkanı ve Erzincan’ın insanları biliyor çünkü orası çok büyük bir deprem yaşadı. Ama Burdur Belediye Başkanı Ali Bey de çok iyi biliyor. Burdur’da büyük deprem olasılığını da bildiği için yüksek katlı binalara izin vermiyor. Bu çok önemli. Çok katlı bina yapmaya da gerek yok. Burdur manzarası, yeşili olan bir şehir. Bu nedenle çok katlı binaların olmaması gerektiğini düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.

H.NESİBE SOLAK