“ÇIRAK OLUNMADAN USTA OLUNMAZ”
MEB’in uygulamaya koyduğu, Meslekî Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı BUTSO’da yapıldı.
Seçilen ‘Motorlu araçlar’ meslek alanında Burdur, Isparta ve Konya’nın ilk sırada yer aldığı belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 43’üncü il olarak Burdur’da uygulamaya koyduğu; “Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi” (METYAP) Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı, geçtiğimiz Çarşamba günü Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
Mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının Oda ve Birlik temsilcilerine yüz yüze aktarılması, yürütülmekte olan faaliyetlerin değerlendirilmesi ve yapılması gereken iş ve işlemlerde uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla 9 Mart 2022 Çarşamba günü saat 10.30 – 12.30 saatleri arasında gerçekleşen toplantıda meslek grupları arasında Burdur, Isparta ve Konya’da motorlu araçların birinci sırada olduğu belirtildi. Projenin uygulama konulduğu tarihten bu güne kadar öğrenci sayısının 358 bin seviyesine ulaştığı aktarıldı. Bu sayının yıl sonuna kadar 1 milyon olarak hedeflendiği belirtildi. Çırak olunmadan usta olunamayacağına vurgu yapıldı.
KATILIMCILAR
Toplantıya Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Salim Oğuz, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Nevruz Gökçüoğlu, Burdur Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Yörük, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Köy-Koop. Burdur Birliği Başkanı Osman Bütüner, sektör ve işletme temsilcileri ile Mesleki Teknik Eğitim alanındaki okul ve kurum müdürlerimiz katıldı.
AÇILIŞ KONUŞMASINI MEB MÜDÜR VEKİLİ SALİM OĞUZ YAPTI
HEDEFİN İLİMİZDE DE MESLEKİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ SAYISININ ARTIRILMASI OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürü Vekili Salim Oğuz; “Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyon belgesinde mesleki eğitim akdedilen değerlerin artırılması, rehberlik ve erişim imkanlarının artırılması, yeni nesil müfredatlar geliştirilmesi, eğitim ortamları ve insan kaynaklarının eğitim, istihdam, üretim ilişkisinin güçlendirilmesi doğrultusunda mesleki eğitimi tanıtmak ve yaygınlaştırma projesi kapsamında hazırlanmış ve uygulamaya konuşmuştur.
GÖKÇÜOĞLU BURDUR ÇIRAKLIK EĞİTİM MERMEZİ’Nİ GÜNDEME GETİRDİ
“YENİ BİNANIN YAPILMASINDAN SONRA ESKİ BİNANIN YIKILMASINDAN YANAYIZ” DEDİ.
Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Nevruz Gökçüoğlu yaptığı konuşmada; “Biz yıllardır esnaf teşkilatı olarak çıraklıkla iç içe kol kola yürüdük. Ama şu anki çalışmalarında 2004 yılında Esnaf Odası ile mobilya tasarım projesi yaptık Benim burada dile getireceğim Çıraklık Eğitim binasının yıkılması konusunda. Bu Çıraklık Eğitim binası gittiğinde ne olacak? Kendi önerimdir. Binasının yan tarafında yurt yapılabilmesi için arsamız var. Yeni binanın yapılmasından sonra eski binanın yıkılmasından yanayız” dedi.
ÇOCUKLARIMIZIN EN AZ YÜZDE 60'I MESLEK LİSELERİNDE OKUMALIDIR
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik toplantıda yaptığı konuşmada; "Okula başlayan her çocuğun en büyük ideali bir meslek sahibi olabilmektir. Ne yazık ki planlı bir eğitim ve öğretim olmaması sebebi ile yüz binlerce üniversite mezunu gencimiz genç işsizler ordusunda yerini almaktadır. Meslek liselerinin standartları yükseltilmeli, cazibesi artırılmalıdır. Eğitim gören çocuklarımızın en az % 60’ı meslek liselerinde okumalıdırlar. Bunu yapabilirsek hem meslek liselerinden mezun olanlar sanayi sektöründe ara eleman olarak yerini alacaklar, hem de yükseğini okumak isteyen öğrencilerimiz ilgili üniversitelerde daha başarılı olacaklardır.
Bilindiği üzere TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan bir protokol ile proje okul kapsamında meslek okullarının verimliğinin artırılmasına yönelik bir protokol imzalanmıştır. Odamızın girişimleri sonucu Burdur Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Proje okul kapsamına alınmıştır.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak Burdur Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi ile yaptığımız 2022 – 2023 Eğitim ve öğretim dönemi planlamasında daha etkin çalışabilmek adına bir çalışma takvimi oluşturulmuş, o takvim doğrultusunda çalışmalarımız halen devam etmektedir.
Proje okulumuz; Odamızın katkıları ile Benzinli ve Elektrikli iki adet Prototip Formula Yarış aracı yapacaktır. Aracın yapımı hem okulun başarısını artıracak, hem de okula kayıt olacak öğrenci sayısına katkı sağlayacaktır. Bu üretimin diğer meslek okullarına örnek olacağını düşünmekteyim.
Sizlerin de bildiği üzere 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 1986 yılından itibaren uygulamada olan Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) son yıllardaki faaliyetlerle dikkat çekmeye başlamıştır.
07 Şubat 2022 tarihinde Ankara’da katıldığım toplantıda Milli Eğitim Bakanımızın MESEM ve meslek okullara göstermiş olduğu yakın ilgiden son derece memnun kaldığımı ifade etmek isterim. Bu vesile ile Mesleki eğitime önem veren Sayın Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer ve ekibine de buradan teşekkür ederim.
Mesleki Eğitim Merkezleri kısa yoldan meslek edinmek isteyen öğrencilerimiz için ideal kuruluşlardır.
MESEM’in bilhassa kırsal kesimde muhtarlar ve Köy kahvehanelerindeki tanıtım ve afişleme çalışmaları ile tanınırlığı artırılmalıdır.
Oda olarak 2021 Eğitim ve öğretim dönemi öncesinde; Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin önemini bir yazı ile muhtarlar ve kooperatif başkanlarına göndermek sureti ile gerekli bilgilendirmeler de bulunduk. Bu gün olmasa da zaman içerisinde bu tanıtımların faydasını göreceğimize inanıyorum.
MESEM ve Meslek Liselerinin önemi ile ilgili olarak Orta okul son sınıftaki öğrenci ve öğrenci velileri daha detaylı bilgilendirilmek sureti ile mesleki eğitime katkı sağlanmalıdır.
İnanıyorum ki ne zaman meslek okullarının cazibesini artırdık, öğrenci nüfusunun en az % 60’nı meslek okullarında yoğunlaştırdık o zaman işsizliğimiz azalacak, İŞKUR önünde bekleyen işsizlerden eser kalmayacaktır. Bu sürece katkı sağlayan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Erdem Kaya başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
DAİRE DAŞNANI ALGÜL: “MESLEKİ EĞİTİMİN ALANININ GÜÇLENDİRİLMESİ 2023 EĞİTİM VİZYONU'NUN EN ÖNEMLİ HEDEFLERİ ARASINDA YER ALMAKTADIR”
MEB Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İş Yeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman AKGÜL ise konuşmasında, "Millî Eğitim Bakanlığının mesleki eğitime büyük önem verdiğini ve bu kapsamda çok önemli çalışmaların hayata geçirdiğini belirterek, "09.12.2016 tarihinde 6764 sayılı Kanun ile Meslekî ve Teknik Eğitimin iyileştirilmesi amacıyla alınan düzenlemelerle 2023 Eğitim Vizyonu ile başlattığımız hedef ve eylemleri gerçekleştirmek üzere son 3 yıldır büyük bir gayretle çalışmalarımızı tamamladık. Bunun da meyvelerini almaya başladık. İş gücüne, çalışanlara ve gençlerimize büyük avantajlar sağlayan bu çalışmaları anlatmak ve faydalanıcı sayısını arttırmak üzere illerimizde siz değerli iş ve meslek insanları ile toplantılar yapmak ve birebir görüşmelerde bulunmak üzere sahaya çıktık. Mesleki Eğitimin alanının güçlendirilmesi 2023 Eğitim Vizyonu'nun en önemli hedefleri arasında yer almaktadır” dedi. Daire Başkanı Algül konuşmasının devamında, “Bu kapsamda mesleki eğitim merkezlerinin altyapısının güçlendirilmesine ve mesleğin uygulayarak öğrenilmesi konusuna büyük önem verilmektedir. Öğrencilerimizin özlük hakları, diplomalar, işletmelere teşvik gibi kısa, orta ve uzun vadede ülkemizin istihdam sorununa çözüm olacak ve üretimden sanayiye yansımalarını her alanda göreceğimiz birçok yenilikler gerçekleştirdik. Mesleki Eğitim alanında gerçekleştirdiğimiz yenilikleri Meslekî Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) ile tüm Türkiye genelinde tanıtmak amacıyla bugün de Burdur'da bulunuyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, UNICEF ile bakanlık olarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ahilik kültürümüzde önemli bir yere sahip olan ahilik sistemi bu çalışmada en önemli çıkış noktamızdır. Yapacağımız çalışmaları projelendirerek kurgumuzu bu şekilde yaparak yeni çıraklık sistemi diyebileceğimiz bir sistemi ve bu kapsamda METYAP projesini ortaya koyduk. Bu proje ve inşallah bugünkü tanıtım ve bilgilendirme toplantımız Burdur'a ve ülkemize hayırlara vesile olur” sözlerine yer verdi.
SORU CEVAP BÖLÜMÜ
Kurum- kuruluş yöneticileri, sektör ve işyeri temsilcilerinden gelen soruların cevaplanması, görüş ve önerilerin alınması ile toplantı sona erdi. Halil İbrahim Kara