Flaş Haber Yeni

CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ İZZET AKBULUT, VERGİ POLİTİKASINI VE ÜRETİCİ SORUNLARINI TBMM’DE ELEŞTİRDİ

CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ İZZET AKBULUT, VERGİ POLİTİKASINI VE ÜRETİCİ SORUNLARINI TBMM’DE ELEŞTİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili İzzet Akbulut Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada vergi politikalarını eleştirdi.

Akbulut konuşmasında, Vergi Dairesi’nin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirilmeden kayıt dışı faaliyette bulunana uygulanacak vergi ziyaı cezasının yüzde 50 oranında artırılmasını ele aldı. "Buna sözümüz olamaz. Yüzde yüz bile artırsanız bir şey diyemeyiz. Ancak bizim asıl takıldığımız nokta, iktidara yakın şirketlere ve kişilere yönelik vergi cezalarının uygulanmaması ve bu kişilere vergi almaktan vazgeçilmesidir" dedi.

Akbulut, vergi dairesi memurlarının sokaklarda küçük esnafı denetlediğine dikkat çekerkek; "Bugün vergi dairesi memurları sokaklarda geziyorlar. Uygulama yapıyorlar. Bırakalım küçük esnafla uğraşmayı daha devletin sırtından milyarları kazanan şirketleri denetleyelim. Onları denetleyelim onlardan vergi toplayalım. İllerinizdeki lokanta esnaflarını gezdiğinizde birçoğu bu vergi kanunundan bir şey beklediğini göreceksiniz. Adamların girdi maliyetleri, malzeme alıyorlar yüzde 1 kdv ile. Çıkış yaparken yüzde 10 KDV ödüyorlar. Hepsinin en büyük sorunu bu KDV. Muazzam derecede büyük vergi ödüyorlar. Belli bir zaman sonra nakit satışlarını fatura etmemeye başlıyorlar. İşte bizler onları resmen bu usulsüzlüğe terk ediyoruz. Muhakkak eşitlenmesi gerekiyor. Yine birçok iş yerine gidip baktığınızda birçoğu kiracıdır. Bu enflasyonist ortamda çok yüksek kira bedelleri ödemektedirler. Örneğin 20 bin lira bir kira ödeyen mükellef bundan dolayı 5 bin lira da stopaj vergisi ödemek durumunda kalıyor. Bakın geliri elde eden ödemiyor çünkü o kira vergisi beyannamesinde o beş bin lirayı mahsup ediyor ama mükellef ama o esnaf bunu ödemek zorunda kalıyor. Muhakkak ki bu anlamda iş yeri kira stopajlarını da kaldırmamız gerekiyor demiyorum. Yer değiştirmemiz gerekiyor, geliri elde edenden almamız gerekiyor. Enflasyon muhasebesini aramızdaki mali müşavirler çok iyi bileceklerdir ki enflasyon muhasebesi uygulaması getirildi. Çünkü iki üç sene önceki rakamlar şu anki bilançoya baktığımızda durdu. Gerçeği çok yansıtmıyor. Bunu üçer aylık dönemlerde sürekli yapmak, mali müşavirlerin üzerinde muazzam derecede yük getirmektedir. Bazı kriterlere uyan mükellefler 1 Temmuz 2024 tarihinde E-Defter’e geçmek durumunda kalacaklar. Düşünün ilk altı ayını bilanço usulüne göre defter tutmuş son altı ayını E-Defteri’ne geçirecek. Burada bire bir 2025’te geçilmesi çok daha uygun olacaktır. Devletler evet vergilerle geçinirler, vergiler toplamak durumundadır. Fakat sadece vergilerle geçinmeleri doğru bir yöntem değildir. “ ifadelerine yer verdi.

“ÜRETİCİ KALKINIRSA DEVLETLERİNDE YARARINA OLUR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, konuşmasının devamında üreticilerin karşılaştığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. Akbulut, Burdur’da süt fiyatlarının özel sektör tarafından 8 TL bandında alıcı bulduğunu belirtti. Devletin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini vurgulayarak; “Üretici kalkınırsa devletlerinde yararına olur. Şehrim Burdur’da geçenlerde yine burada anlatmaya çalıştım. Süt fiyatları özel sektör tarafından şu an 8 tl bandında alıcı buluyor. İşte burada devletin muhakkak müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü 8 liraya süt verilmesi durumunda o süt üreticisinin sağman hayvanlarının muhakkak ki kesime gitmesi ile sonuçlanır. Bu da üretimde sıkıntıya yol açar. Bugün pazarlara gittiğimizde, marketlere gittiğimizde peynir, yoğurt, süt fiyatlarına baktığımızda devletin burada en az 15 liraya süt alması, bunu işlemesi , Tarım Kredi Kooperatifleri’nde bunu satması devleti zarara uğratmadığı gibi aksine kar bile ettirecektir. Yine et kesim fiyatlarına baktığımız zaman 310 liraya bugün kombinelerde hayvanlarını kestiriyorlar. Bu fiyat çok düşük, yem fiyatlarıyla baş edemiyorlar. Bugün çarşılarda pazarlarda gezin. Marketlere sorun. Fasulyenin fiyatı 100 liradan aşağı değildir. Benim bölgem Burdur’da İnSuyu’nda 12 liraya 13 liraya fasulyeyi almayı teklif ediyorlar, maliyeti en az 27 lirayken. Devletimizin muhakkak özel sektöre, üreticilerimizi kaderine terk etmemesi ve onlara sahip çıkması gerekiyor diyorum.” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi