Flaş Haber Yeni

Çevreci Fabrika: ‘SÜTOFİS’

Çevreci Fabrika: ‘SÜTOFİS’

Günlük 1000 Ton Kapasiteli Sütofis Fabrikası, şu anda Burdur’da günlük 600 ton peynir altı suyu işleyerek çevreye önemli katkılar sağlıyor.

Burdur - Tefenni yolu üzerinde faaliyet gösteren Sütofis, gerek il, gerekse ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. 70 bin metrekarelik alanda kurulu bulunan fabrikanın 15 bin metrekaresi kapalı alandan oluşuyor. Bünyesinde 90 kişi çalıştırarak Burdur’un istihdamına da katkı sağlıyor. Daha da önemlisi birçok fabrikanın peynir suyu atıklarını alarak, genelde bisküvi, çikolata, dondurma fabrikalarında kullanılan Peyniraltı Suyu Tozu üretimi yaparak hem çevreye hem de ülke ekonomisine çok önemli katkı sağlıyor.  Özellikle bayramlarda işlenemeyen çiğ sütleri de alarak süt tozuna üretimi yaparak ilimiz hayvancılığına katkıda bulunuyor.

“KİRLİLİĞİ ARITAN BİR FİRMAYIZ”
Çağdaş Burdur Gazetesi Sahibi Hasan Ali Daldal’ın ziyaretinde fabrika hakkında bilgilendirmelerde bulunan Fabrika Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Mustafa Civelek, “Sütofis olarak yaklaşık günde 600 - 700 ton arasında peyniraltı suyu işliyoruz. Kapasitemiz ise günlük bin ton. Topladığımız Peyniraltı suyu çevre için atık olan bir su. Peynir altı suyunu peynir yapan firmalardan alıyoruz. Bu peynir suları atık olarak rögara verilmesi halinde çevre için çok kirlilik oluşturan bir madde. Yani 1 litre peyniraltı suyu yaklaşık 30 evsel atığa eşdeğer bir çevre kirliliğine sebep oluyor. Örneğin biz şu an günde 600 ton peynir altı suyu işliyoruz. Çarpı (x) 30 dediğiniz zaman yaklaşık 18 milyonluk bir İstanbul’un kirliliğini arıtan bir firmayız aslında. Çeşitli fabrikalardan atık olarak aldığımız peynir sularını toza çeviriyoruz. Ülke ekonomisine kazandırıyoruz. ‘Peyniraltı suyu tozu nerede kullanılıyor?’ diyecek olursanız; bisküvi yapımında, çikolata yapımında ve dondurmalarda hemen hemen gıda sektörünün her yerinde kullanılıyor. İnsan sağlığı için son derece faydalı bir maddeyi toz olarak yapıyoruz. Fabrikamızda 7 gün 24 saat esasına göre 3 vardiya halinde 90 kişi çalışıyor. Çin’e ihracatımız vardı ama şu anda durmuş durumda. Çin, Hindistan ve Endonezya ihracat yapılan ülkeler arasında yer alıyor” dedi.
“ASIL MALİYET ENERJİ”
Enerjinin üretimde çok önemli faktör olduğuna vurgu yapan Müdür Civelek, “Peyniraltı suyunu veya çiğ sütü toz haline getirmek için çoğunlukla buhar ve elektrik enerjisi kullanıyoruz. Buda bizim yarı maliyetimize tekabül ediyor. Doğalgaza önceki gün yüzde 49’a yakın zam geldi. Keza geçtiğimiz hafta kömüre yüzde 20 zam geldi. Ayın başında kömüre yüzde 15 zam gelmişti. Toplam zam yüzde 35’e çıktı. Tabii Dünya’da küresel bir kriz var. İnşallah buna ayak uydurmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fabrika olarak enerji giderimiz düşürmek için Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda 70 bin metrekare açık alan 15 bin metrekare kapalı alana sahip farikamızda GES (Güneş Enerji Sistemleri) Projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kurmayı planladığımız 500 kilovatlık GES projemizin hayata geçmesi ile birlikte asıl enerji maliyetimizi aşağıya çekeceğiz” diye konuştu.

Halil İbrahim KARA