Flaş Haber Yeni

ÇEVRE MÜHENDİSİ YİNE SUYA DİKKAT ÇEKTİ! BURDUR’DA SU KAYNAKLARI CİDDİ BİR TÜKENME RİSKİ ALTINDA

ÇEVRE MÜHENDİSİ YİNE SUYA DİKKAT ÇEKTİ! BURDUR’DA SU KAYNAKLARI CİDDİ BİR TÜKENME RİSKİ ALTINDA

ÖZEL HABER- H. NESİBE SOLAK

Burdur Belediyesi İklim Değişikliği Ve Sıfır Atık Müdürlüğü Çevre Mühendisi ve aynı zamanda Antalya Çevre Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Sezen Işlak, Burdur’da su kaynaklarının ciddi bir tükenme riski alında olduğunu ifade etti.

Artan nüfus, iklim krizi ve su tüketimiyle birlikte su kaynakları hızla tükeniyor. Burdur’da iklim krizinin etkilerini en aza indirgemek ve su tüketimini azaltabilmek için neler yapabiliriz?” konusu ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Çevre Mühendisi Sezen Işlak ile röportaj gerçekleştirdik.

Burdur’da aşırı su tüketiminin nedenini ifade eden Çevre Mühendisi Sezen Işlak: “Son yıllarda Burdur’da yaşanan göçlerle birlikte nüfus hızla artmaktadır. Bu nedenle doğal kaynaklarımızın üzerindeki tüketim baskısı da artmış durumda. Özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerimiz, uygun tarım ve hayvancılık modellerine yönlendirilmedikçe bu baskı daha da artacaktır. Ülke genelindeki ekonomik koşullar da üretim isteğini tetikleyerek su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor ve sonuç olarak Burdur’da su kaynakları ciddi bir tükenme riski altında. ” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2024 yılı Mayıs Ayı Alansal Yağış Raporu'na da değinen Çevre Mühendisi Sezen Işlak, Türkiye genelinde mayıs ayı yağışları geçen yıla ve normal seviyeye göre artış gösterse de bazı bölgelerde ciddi yağış azalmaları olduğunu ifade ederek, özellikle Burdur’da, yüzde 40'a varan yağış azalmaları gözlemlendiğin ifade etti. Sözlerine devam eden Işlak: “Kurumlar, yerel yönetimler, sulama birlikleri, sanayiciler, çiftçiler ve vatandaşların ortak hareket etmesi ile azalan yağışlara rağmen suyumuz minimal düzeyde ve yeterince kullanarak bu krizin önüne geçilebilir.” dedi.

SU İSRAFINI ENGELLEMEK İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALABİLİRİZ?

“Su israfının önüne geçmek için ne gibi önlemler alabiliriz?” sorumuzu cevaplayan Çevre Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Çevre Mühendisi Sezen Işlak: Bizler vatandaş olarak su israfının önüne geçmek için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Bu kapsamda israfın önüne geçmek için;

Muslukları gereksiz açmamalı. Çamaşır ve bulaşık makinelerimizi ekonomik modda çalıştırmalıyız. Sebze ve meyveler akan suda yıkamamalı, kişisel temizlik sırasında gereksiz su tüketiminden kaçınılmalıdır.” diyerek musluklara perlatör takılması ve sifon sistemlerinde suyu az tüketen sistemlere geçilmesi gerektiğini vurguladı.

KAÇAK SU KULLANIMINA İZİN VERMEYİN!

Çevre Mühendisi Sezen Işlak kaçak su kullanımına asla izin verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Komşunuz veya tanıdığınız her kim olursa olsun kaçak su kullanımına izin vermeyin. Burdur Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ekiplerince yerinde yapılan kontroller ile kaçak su kullanımın önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Bu bir şikayet değil hırsızlıkla mücadeledir.” dedi.

AMBALAJ ATIKLARINI AYRIŞTIRIN

Çevre mühendisi Sezen Işlak, çevreyi her anlamda korumak ve gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya bırakmak için ambalaj atıklarının da ayrıştırılması gerektiği ifade etti. Çevre Mühendisi Işlak: “Bitkisel atık yağlarımızı lavabo giderlerine değil ayrı biriktirme kaplarında biriktirelim, atık pillerimizi ve tehlikeli elektrikli elektronik eşyalarımızı kesinlikle çöpe atmayalım.” Sözlerine yer vererek, atık ayrımının yapılmasının da çevreye önemli katkıda bulunduğunu ifade etti.

H.NESİBE SOLAK