BUTSO, TOBB’UN 80. GENEL KURULUNA KATILDI

BUTSO, TOBB’UN 80. GENEL KURULUNA KATILDI

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik ve beraberindeki BUTSO heyeti, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin 80. Genel Kuruluna katılım sağladı.

Türkiye’deki 365 Oda ve Borsanın katıldığı yoğun program akışında yerini alan BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, BUTSO Meclis Başkanı Ömer Çeliker, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Yoran, TOBB Delegeleri Murat Gür, Halil Öztürk ve BUTSO Genel Sekreteri Sedat Öz ikili görüşmeler ve bir dizi ziyaretlerde bulundular.

Ankara’da Genel Kurul Programının ilk gününde Komisyon ve Kurulların Kabulü, Anıtkabir Ziyareti, Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni, Ankara Ticaret Odasında (ATO) Resepsiyon, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Mali Genel Kurul yapıldı.

Programlar TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkloğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, üst düzey yargı mensupları, milletvekilleri ve bürokratlar da misafir oldular.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK”

Genel Kurul programı kapsamında Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreninin misafiri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Gelecek 5 yıla ait yol haritamızı belirledik. Dünyayı takip eden vizyoner ve ufuk sahibi siz kardeşlerimin katkılarının bizim nazarımızda daima özel bir yeri oldu. Meselelerimizi sizlerle konuştuk. Sorunlarımıza ortak akılla çözüm aradık. Engelleri sırt sırta vererek birlikte aştık. Siz bize yol gösterdiniz, yoldaşlık ettiniz, zor zamanlarımızda yanımızda durdunuz. Özellikle son dönemde oda ve borsalarımızın kapasiteleri müthiş arttı. Dünyanın en iyi ve en çok hizmet üreten ilk 3 oda sisteminden biri haline geldiniz. Biz de bu süreçte size daima destek olduk. Hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçekleştirmeniz için önünüzü açtık. Dış talepteki zayıf görünüme ve depremin etkilerine rağmen ihracatta 255,4 milyar dolara ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Turizmde de hamdolsun iyi gidiyoruz. Turist sayısı yıllık yüzde 11,1 artışla 57,1 milyonu, turizm geliri ise yüzde 16,9 artışla 54,3 milyar doları buldu. Böylelikle tüm zamanların en iyi turizm performansını elde ettik. Özel sektörümüz eleman eksikliğinden dolayı işlerini büyütemez, hatta daralmaya giderken istihdam kapısı olarak devlete yüklenilmesi vahim bir hatadır. Sosyolojik kökleri de olan bu yanlıştan ülkemizi kurtarmamız gerekiyor. Siyasetten önce rızkını hem işçi olarak hem de ticaret yaparak kazanmış bir kardeşinizim. Rızkın 10'da 9'unun ticarette olduğu müjdesine kendi şahsi hayatımda bizzat şahitlik ettim” şeklindeki konuşmasıyla ekonomik gelişmeleri özetledi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: “HEP BİRLİKTE CAMİAMIZI VE ÜLKEMİZİ GELECEĞE TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ATO Congresium resepsiyonunda konuşmada, TOBB Genel Kurulunun, 81 il ve 160 ilçeden Odalar ve Borsalar ile Türkiye’nin tüm büyük sektörlerini kapsayan 67 Sektör Meclisinin, her sene mayıs ayında bir araya geldiği, müstesna bir platform olduğunu söyleyerek, “Burası, Türkiye ekonomisini büyütenlerin, iş ve aş sağlayanların, cefakâr ve müteşebbis insanların mekânıdır. Farklılıkları birleştiren, kimseyi ayırt etmeyen yapısı ve uzlaşı kültürünüzle, ülkemizin birlik ve beraberliğinin teminatıdır. TOBB çatısı altında bizleri, birbirimize yakın kılan rabbime hamd ediyorum. Camiamıza ve ülkemize mahcup olmadan, sizlere hizmet etmenin gururunu yaşıyorum. Arkamızda hayırla yâd edilecek eserler ve hizmetler bırakmanın gayreti içinde olduk. Allah’ın izniyle olmaya da devam edeceğiz. Bu camianın elde ettiği tüm başarılar, buradaki birlik ve beraberliğin eseridir. Her zaman söylüyorum, kuş alayıyla uçar. Benim en büyük şansım, işte böyle bir aileye sahip olmaktır. Desteğiniz, benim en büyük dayanağımdır. İnşallah yine hep birlikte camiamızı ve ülkemizi geleceğe taşımaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu: “İhracatımız açısından büyük önem taşıyan Avro Bölgesi'nde, büyümenin bu yıl hızlanması bekleniyor. Dünya mal ticaret hacmi, 2023’te yüzde 1 gerilemişti. 2024'te yüzde 3 artacağı tahmin ediliyor. Küresel iktisadi ortamdaki iyileşmeye rağmen, jeopolitik riskler, çatışmalar ve ticarette korumacılık artıyor. Kızıl deniz ve Hint okyanusunda Husi’lerin Yemen üzerinden ticari gemilere saldırısı, gemi trafiğini engelliyor. Süveyş kanalından geçişler yarı yarıya azaldı. Konteyner taşıma maliyeti 6 ayda 3 katına çıktı. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri, her geçen sene daha da büyüyor. Bunun, çok daha büyük bir küresel göç dalgası başlatmasından da endişe ediliyor. Büyüyen düzensiz göç meselesi, pek çok ülkeyi tehdit eder hale geliyor. Yapılan araştırmalar, küresel sıcaklık artışının, 2050'ye kadar dünya çapında 38 trilyon dolar ekonomik zarara neden olacağını gösteriyor. Doğal afetler ve özellikle de kuraklık, başta ülkemiz olmak üzere, dünyanın büyük kısmını etkiliyor. Hatta daha kötümser bakanlar, iklim değişikliği önlenemezse, insanlığın son yüzyılında olduğumuzu iddia ediyor. Bu belirsiz ve riskli küresel ortamda, Türkiye olarak hem iktisadi hem de askerî açıdan, güçlü ve etkili olmak zorundayız. Ne yaptıksa birlikte yaptık, sizlerden aldığımız güçle yaptık. Oda ve Borsalarımızın, artan hizmet kalitesiyle ve kapasitesiyle yaptık. Sizler şehirlerinizde adeta proje fabrikasına dönüştünüz. Bugüne kadar 2 binden fazla proje hayat geçirdiniz. Böylelikle şehirlerinize, bugünkü değeriyle 75 milyar lira kaynak temin ettiniz. Uluslararası projelere imza atan, şehirlerine yeni eserler kazandıran, çağdaş kurumlar haline geldiniz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YUSUF KEYİK: “GENEL KURUL HAYIRLI OLSUN”

Programlar ve Genel Kurul hakkında genel bir değerlendirmede bulunan BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Türkiye’nin ekonomik gücü ve çeşitliliğinin göstergesi olan TOBB’daki ve ayrıca katıldığımız faaliyetler vesilesiyle hizmet kalitemizi daha da özel ve daha da kaliteli hale getirmek yolunda adımlar atmaya devam ediyoruz. Ankara’da Odamızı temsil ettik, yoğun bir program akışı ve bunların neticesinde ilimiz ve bölgemiz için faydalı iş birliklerinde bulunduk. Öncelikle TOBB Genel Kurulumuzun ülkemize ve iş dünyasına hayırlı olmasını, yeni dönem için hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ VE KONYA VALİSİ ÖZKAN ZİYARETİ

Başkan Yusuf Keyik program akışı hakkında: “Programımıza Konya ziyareti ile başladık. Konya Valimiz Sayın Vahdettin Özkan’ı makamında ziyaret ederek, iki ilin ticaret ve sanayisi ile ekonomik gelişmeler, yatırımlar hakkında genel bir değerlendirmede bulunduk. Ankara’da TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş ile bir araya geldik. Kendisine Odamızın çalışmaları, planlarımız, faaliyetlerimiz ve öngörülerimizi ilettik. Üyelerimizden gelen talepleri ve bizim beklentilerimizi aktardık. Sayın Kurtulmuş’a ve Sayın Özkan’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

15 Mayıs’ta 80. Genel Kurulumuzun açılış programına iştirak ettik. Üst birliğimiz TOBB’da kurulan yöresel ürünler stantlarını inceledik. TOBB İkiz Kulelerdeki ziyaret ve görüşmelerimizde özellikle sanayicilerimiz olmak üzere üyelerimizin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerimizi ilgili mercilere ilettik. Plan ve projelerimiz hakkındaki yol haritamızı güncelledik” ifadelerini kullandı.

“GEREKLİ GÖRÜŞMELER VE İŞ BİRLİKLERİ İÇİN ADIMLAR ATTIK”

Başkan Keyik: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 80. Genel Kuruluna Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun, diğer Bakanların, milletvekillerinin, STK Başkanlarının ve ülkemizin iş adamlarının katılımları bizim için mesajlarımızın direkt iletilmesi ve ikili görüşmeler adına bir şans oluşturdu. Burdur ve Batı Akdeniz Bölgesi ekonomilerinin temsilcileri olarak bizler de bu şansı iyi değerlendirip gerekli görüşmeler ve iş birlikleri için adımlar attık. Sanayicilerimizin, genç ve kadın girişimcilerimizin, müteşebbislerimizin, iş insanlarımızın, esnaflarımızın, üreticilerimizin bize aktardıkları talep ve önerilerini direkt iletip çözüm noktalarının bulunması hakkında çalışmalarda bulunduk.

İlimizin ekonomisinin güncel konularını aktardığımız, karşı karşıya kaldığımız sorunların çözümü için önerilerimizi görüştüğümüz, madencilik sektörümüz başta olmak üzere ilimiz ekonomisinin lokomotifi olan sanayi, tarım ve hayvancılık ihtisas ve kurullarında yenilikleri tespit ettiğimiz, ikili görüşmelerle de taleplerimizi ilettiğimiz faydalı bir program gerçekleştirdik. Yeşil pasaport ve görüşülen diğer konular için TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere emeği ve katkısı bulunan herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

BUTSO BÜLTEN