Flaş Haber Yeni

BURDUR'UN YILAN SAÇLI KADINI ZİYARETÇİLERİ İLE BULUŞMAYA HAZIRLANIYOR

BURDUR'UN YILAN SAÇLI KADINI ZİYARETÇİLERİ İLE BULUŞMAYA HAZIRLANIYOR

Kibyra Antik Kenti'nde bulunan 3 bin 600 kişilik odeonun orkestra bölümünü süsleyen ve Geç Roma dönemine ait olan Medusa Mozaiği'nin heyecanla ziyarete açılması bekleniyor.

2023 yılı Kasım ayından bu yana ziyarete kapalı olan eşsiz Medusa Mozaiği'nin, bu yılın Nisan ayı sonu veya Mayıs ayı başı gibi bir zaman diliminde açılması planlanıyor.

MEDUSA MOZAİĞİ NEDEN ZİYARETE KAPALI?

Olumsuz hava şartlarından zarar görmemesi için her yıl üzeri uzman restoratörler tarafından 5 farklı katmanla kapatılan Medusa Mozaiği’nin dünyada eşi, benzeri bulunmuyor. 

MEDUSA NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye'de orijinal yerinde sergilenen en büyük mozaik döşemesi olan M.S. 2.yüzyıla ait Medusa Mozaiği mitolojik koruyucu bir figür olarak da karşımıza çıkıyor. Roma İmparatorluğu döneminde özellikle mezar yapılarında kullanılan bir figür olan Medusa, mezarlarda dekoratif olmasının yanı sıra koruyucu bir kimlik olarak da sıkça öne çıkmaktadır.

MİTOLOJİDE MEDUSA FİGÜRÜ

Mitolojide baktığını taşa çeviren yılan saçlı kadın medusa, ürkütücü olmasının yanı sıra ilgi uyandıran bir figürdür. Mitolojiye göre Medusa tanrılarca cezalandırılmış güzelliği büyüleyici olan ölümlü bir kız. Cezalandırıldıktan sonra çirkinleşmiş, kafasından yılanlar çıkan bir yaratığa dönüştürülmüş. Antik Mitoloji inancına göre ise Medusa kendisine bakan kötü niyetli kişileri bakışları ile taşa çevirebilen bir figür olarak karşımıza çıkmaktadır. 

MELİSA ADINISEVER