BURDUR’UN TEK AYAKKABI BOYACISI

Burdur'un Dar Sokaklarında Ayakkabıcılıkla Geçim Sağlayan Özcan Tosun’un Zorlu Hikayesi
Burdur’un dar sokaklarında, eski zamanlardan kalma bir mesleği yaşatmaya çalışan Özcan Tosun, 2,5 yıldır ayakkabıcılık yapıyor. Tosun, her fırça darbesiyle bu geleneksel mesleği yeniden canlandırmaya çalışıyor.
"Bir Zamanlar Her Köşede Bir Boyacı Vardı"
Tosun, Burdur'un geçmişinde her köşe başında bir boyacı ve usta bulunduğunu ancak günümüzde bunun neredeyse yok olduğunu belirtiyor. “Eskiden Burdur’un her köşesinde bir boyacı, bir usta vardı; ama şimdi geriye sadece birkaç hatıra kalmış. 10-15 boyacı vardı eskiden. Şimdi neredeyse hiç yok, bir ben kaldım” diyen Tosun, bu eski mesleği yaşatma çabasında.
Sekiz yıl boyunca çaycılık yaptıktan sonra ayakkabıcılığa yönelen Özcan Tosun, hayatını tek başına idame ettiriyor. Hiç evlenmeyen Tosun, annesinin görme engelli olduğu için ona bakmak zorunda olduğunu ifade ediyor.
Tosun, spor giyimin artan popülaritesinin ayakkabıcıların işlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. “İnsanların çoğu spor giyiyor hem daha pratik diye. Bu sebeple talep azaldı. Günlük 150-200 TL arasında kazanıyorum. 20 liraya ayakkabı boyuyorum. Başka gelirim yok” diye konuştu.
Müşteri memnuniyetine büyük önem veren Tosun, kaliteli malzemelerle yaptığı boyama işlemiyle ayakkabılarının ömrünü uzattığını belirtiyor. “Ayakkabı boyamak, ayakkabının ömrünü uzatıyor, besliyor. Kaliteli malzemeler kullanıyorum” dedi.
"İyi Kötü Geçinmeye Çalışıyoruz"
Özcan Tosun, haftanın altı günü sabah 09:00'dan akşam ezanına kadar dükkanında çalışıyor. Ortalama olarak günde 15-20 kişinin ayakkabısını boyadığını belirten Tosun, “Çok şükür, iyi kötü geçinmeye çalışıyoruz” diyerek zorlu ama umut dolu hayatını anlatıyor.
Elif Sağlam-Mine Kaya