Flaş Haber Yeni

BURDUR'UN TARİHİ SEMTİ YUKARI PAZAR, ANTİKA DÜKKANLARIYLA GEÇMİŞİ CANLANDIRIYOR

BURDUR'UN TARİHİ SEMTİ YUKARI PAZAR, ANTİKA DÜKKANLARIYLA GEÇMİŞİ CANLANDIRIYOR

Burdur’un tarihi semti Yukarı Pazar, tarih kokan yapısıyla yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri. Semtin en tarih kokan yerlerinden biri ise Yukarı Pazar mevkiindeki Antika dükkânları.

Antika tutkunlarının gözdesi haline gelen antika dükkânları, geçmişi dinlemeye ve unutulmaya yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Her bir objenin içinde bir hikâye taşıdığı bu dükkânlar, geçmişle günümüzü birleştiriyor.

Burdur Yukarı pazar mevkiinde yer alan Antika dükkânı Çavdar Antika sahibi Metin Çavdar’ın dükkânında el boyama vazolar, antika vazolar, antika tablolar, gaz lambaları, kitaplar, avizeler, antika fenerler gibi birçok eski dönem ürünü mevcut.

Uzun yıllardır bu meslekle uğraştığını, satışların Burdur ve çevresinde rağbet görmediğini bu sebepten Antalya’da satışlarını devam ettirdiğini ifade eden Çavdar, Burdur’da yer alan dükkânını depo usulü kullandığını fakat müşteri olduğu takdirde burada da satış gerçekleştirdiğini belirtti.

‘’DÜKKANIMDA YER ALAN EN ESKİ ÜRÜN MISIR KOÇANI TANELEME ALETİ VE KÖRÜK’’

Dükkânında yer alan ürünlerden en eski ürünlerden birinin  Mısır Koçanı Taneleme Aleti olduğunu dile getiren Çavdar ürün hakkında bilgi verdi; ‘’ Mısır taneleme aleti mısır unu yapmak için mısırı koçanından ayırma ihtiyacı olanlar ya da kümes hayvanı besleyenlerin kullandığı aletlerden biridir.

Diğer bir ürün ise Körük. Ateşi canlandırmak üzere açılıp kapanarak içindeki havayı ateşe üfleyen bu alet, değişik boy ve tipte kullanılıyor. Ürünü daha çok demirci ve kalaycı ustaları kullanıyor.’’ İfadelerini kullandı.

Çavdar, halk arasında çokça kullanılan ‘’Yangına körükle gitmek’’ deyiminin ise bu aletin icadından sonra çıktığının altını çizdi.

MELİSA ADINISEVER