Flaş Haber Yeni

Burdur’un şeref günü buruk bir coşkuyla kutlandı

Burdur’un şeref günü buruk bir coşkuyla kutlandı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’a gelişinin yıl dönümü tarihte ilk kez buruk bir sevinçle kutlandı. 6 Mart Burdur’un Şeref Günü, ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin gölgesinde, buruk bir neşeyle yâd edildi. Atatürk’ün Burdur’a gelişinin 93. yıl dönümü programı; Burdur Cumhuriyet Meydanı’nda, bugün saat 14.30’da çelenk sunma töreniyle başladı. Daha sonra şanlı Türk Bayrağımız öğrenciler tarafından Vali Vekili Ahmet Mailoğlu’na sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesinin akabinde Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu ile Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması ile program sona erdi.

https://youtu.be/Jn8lnjwUOTc

“6 Mart Şeref Günü’nü kutluyorum”

Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu 6 Mart Şeref Günü dolayısıyla yaptığı konuşmasına; “6 Şubat Günü ülkemizi yasa boğan ve 11 ilimizi derinden etkileyen depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.” sözleriyle başladı. Mailoğlu konuşmasının devamında; “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Burdur’u teşrifinin 93. yıl dönümünde bir kez daha şükran ve minnet duyguları içerisinde saygı ve rahmetle anıyorum. İlimiz için çok özel olan bugünde, bütün Burdurlu hemşerilerimin “6 Mart Şeref Günü’nü” kutluyorum.

Atatürk yalnız Ülkemizde değil, tüm dünyada saygıyla anılan, düşünceleri, öngörüleri ve yaptıklarıyla geleceğimize ışık tutan eşsiz bir lider ve büyük bir devlet adamıdır. Kazanılan her türlü zaferin milletin eseri olduğunu ifade eden Atatürk, çok çetin geçen Millî Mücadele yıllarının hemen ardından Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yurt gezilerinde bulunarak, her türlü yokluk ve sıkıntıya rağmen vakur duruşunu hiçbir zaman bozmayarak, her daim devletinin arkasında dimdik duran Halkıyla kucaklaşmış, minnet ve şükran duygularını ifade ederek, savaşlarla yorgun düşmüş Türk Milletine geleceğe dönük moral ve ümit aşılamıştır. Yurt gezilerine çok büyük önem veren Atatürk; gerçekleştirdiği bu gezilerde Anadolu insanıyla buluşarak, halkıyla yakın diyaloglar içerisinde karşılıklı fikir alışverişinde bulunmuş, sorunlarını yerinde dinleyerek, halkıyla bütünleşmiş, yapılacak yenilik ve atılımları halkımızla bizzat paylaşarak, yeni ve ileri bir Türkiye Cumhuriyeti ideali için atılacak adımların temellerini bu gezilerde atmıştır. Bu kapsamda 6 Mart 1930 tarihinde gerçekleştirdiği Burdur ziyaretinde, Burdur Valisi İbrahim Hazım Bey başkanlığındaki bir heyet tarafından Baladız’da (Gümüşgün) karşılanan Atatürk, buradan şehir merkezine doğru hareket ederek Çatalpınar'da öğretmenler, öğrenciler ve kalabalık Burdur halkı tarafından coşku içerisinde sevgi seliyle karşılaşmıştır.

Yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu önemli günde Atasını bağrına basan Burdur halkı, bu tarihi 6 Ekim 1972 yılında Burdur Belediye meclisinde “Şeref Günü” olarak kutlama kararı alarak, Büyük Önder Atatürk’e olan sevgi ve saygısını bir kez daha göstermiştir.  O günlerden bu günlere, 6 Mart Burdur için her zaman en özel günlerin başında gelmektedir. 1930 yılında yaşanan o coşkuyu 6 Mart tarihlerinde yüreklerinde hissetmeye devam eden Burdur halkı atasının izinde, birlik beraberlik içerisinde coşkuyla kutlamaya devam edecektir.

-Hatay’ımızda ki kayıp sayımız 22.000

Her ne kadar içinde bulunduğumuz deprem felaketi şartları nedeniyle, kutlamalarımızın bir bölümünü yapamıyor olsak da bizler de aynı heyecan ve coşku içerisinde bugün bir aradayız. Bugün bizlere düşen Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi Devletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için durmadan, yılmadan, yorulmadan çalışmak olacaktır. Bu doğrultuda, devlet olarak millet olarak her alanda çalışmalarımızı sürdürerek O’nun en büyük eserim dediği Cumhuriyetimizin 100. Yılını maalesef dünyanın tanık olduğu en büyük deprem felaketi altında idrak ediyoruz. Bütün Kurtuluş Savaşımız boyunca 14.000 civarı şehit verdiğimizi ve deprem felaketinde kaybettiklerimizi düşündüğümüzde olayın vehametini takdirlerinize sunmakla yetineceğim.

Belirtmek isterim ki yüce Atatürk’ün “Benim şahsi meselemdir” dediği Hatay’ımızda ki kayıp sayımız 22.000 kişiye ulaştığını maalesef üzülerek belirtmek zorundayım. Bu kadar üzüntümüz içinde bir küçük mutluluk payını sevgili Burdur’ lularla paylaşmak isterim: Yüce Atatürk’ün şahsi meselesi olan Hatay’a hayatı normale döndürme görevi sizin Valinize, Burdur’un Valisine, Sayın Valimiz Ali Arslantaş Beyefendiye verilmiştir. Bu vesileyle Sayın Valimizin bu şeref gününüzü özellikle kutladığını ve selam, saygı ve muhabbetlerini sizlerle paylaşmak isterim.

Türk Milleti büyüktür. Türk Devleti güçlüdür. Yüce Türk Milletinin şerefli üyeleri olan sevgili Burdur Halkı da Ülkemizin her yöresi gibi deprem vesilesiyle olağanüstü bir görev anlayışıyla kenetlenmiş ve varını yok etme pahasına tam bir dayanışma örneği sergilemiştir.

Şu kadarını belirtmek isterim ki, Valiliğimiz kayıtlarına giren yardım miktarı 160 TIR’ı aşmıştır. Merkezimizde yurtlar ve misafirhanelerde 1700 kişiyi, evlerimizde ise yaklaşık 800 aile olarak 2600 kişi üzerindeki depremzede kardeşlerimizi misafir etmekteyiz. İlçe ve köylerimizle birlikte misafirlerimizin sayısı 7500 kişiyi aşmıştır.

Değerli Burdurlular: bugüne kadar yaptığınız yardımlardan dolayı kalbi şükranlarımı sunuyorum. Ancak hepinizin bildiği gibi sorunun çözümü için çalışmalar devam etmektedir. Yardımlarınızın sürekliliğinin sağlanması hayatî önem arz etmektedir.

Ulu Önder Atatürk’e layık olmaya her davranışımızla, her hareketimizle göstermeye devam edeceğiz. Millî birliğimizi ve Millî dayanışmamızı azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Bu duygular içerisinde, öncelikle mübarek Berat Kandilinizi kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, Burdurlu hemşerilerimin “6 Mart Şeref Gününü”  kutluyorum. Ne mutlu Türk’üm diyene…” dedi.

Güçlü bir Türkiye için daha çok çalışacağız”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz yaptığı konuşmada; “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde konuk etmenin haklı gururu ve sevincini yaşarken; bir ay önce meydana gelen depremler nedeniyle içimizden geldiğince coşkulu bir program gerçekleştiremiyoruz. Depremde kaybettiğimiz on binlerce yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bugün bu meydanda olmamızın nedeni 6 Mart 1930’da Çatalpınar mevkiinden Burdur’umuza güneş gibi doğan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 93 yıl önce atalarımıza yaşattığı onuru ve coşkuyu; 93 yıl sonra aynı heyecanla yüreğimizde hissediyor olmamızdandır.

Bizler bugünü kutlarken yalnızca büyük bir kahramanın ilimize gelmesini kutlamakla kalmıyor, aynı zamanda O’nun ilkelerinin ülkemize verdiği bağımsızlık gücünü ve gelişmişlik düzeyini de kutluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, aydınlık Türkiye’nin sembolü, büyük devrimci ve düşünce adamı Atatürk’ün yurttaşlarımızın gönlündeki erişilmez yeri hiçbir zaman değişmeyecek, ilke ve devrimleri ülkemizin geleceğine yön vermeyi sürdürecektir.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ilimizde büyük bir yıkım yarattı. Çok büyük acı yaşadık. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken bizlerde burada nefes almakta dahi zorlandık. Kadim Burdur halkı da 6 Şubat 2023’ten bu yana tek yürek olmuş; Evini, gönlünü ve kalbini depremzedelere açmış, sofrasındaki ekmeğini, aşını paylaşmış hatta yavrularımız evdeki kumbarasını bozdurup, depremzede kardeşlerine oyuncak alarak bizlere teslim etmiştir. Kısacası Kurtuluş Savaşında olduğu gibi bugün de milli birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir dayanışma örneği göstererek örnek bir şehir olmuştur. Sizlerin de huzurunda tüm Burdur halkına bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Milli birlik ve beraberliğimizden güç alarak, Cumhuriyet’imizin 100. yılında adaletin, eşitliliğin, güvenin, dayanışmanın, hoşgörünün ve saygının daha da nitelik bulacağı daha güçlü bir Türkiye için daha çok çalışacağız.

20. Yüzyılın en büyük dehası sayılan, her bir sözü ve davranışı ile hala önümüzü aydınlatan, “savaş gerekmedikçe cinayettir” diyen, asil Türk Milletini her şeyin üstünde tutan, padişah ya da kral olmak varken egemenliği milletin ta kendisine veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet, saygı ve özlemle anarken kıymetli Burdur halkının şeref gününü bir kez daha kutluyorum.” dedi.

Mine Kaya