Flaş Haber Yeni

BURDUR'UN LEZZET DAMGASI KABAK HELVASI YÜCİDER-Gİ'DE!

BURDUR'UN LEZZET DAMGASI KABAK HELVASI YÜCİDER-Gİ'DE!

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) tarafından hazırlanan ve coğrafi işaretler alanında faaliyet gösteren YÜciDER-Gİ'nin üçüncü sayısı yayımlandı. Dergide, özel bir yer ayrılan konulardan biri de Burdur Kabak Helvası oldu. Toplamda 10 konunun yer aldığı dergide, 5'i yöresel ürünler ve coğrafi işaretlere, diğer 5'i ise yöresel lezzetlere odaklanıyor.

YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu,  YÜciDER-Gİ'nin üçüncü sayısının tanıtımında yaptığı açıklamada: "Güzel ülkemizin eşsiz coğrafi işaretlerini taçlandırmak amacıyla çıkarılan YÜciDER-Gİ 3. sayısı, YÜciTA’nın Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına Türk halkına armağanıdır." dedi.

Başkan Tekelioğlu, YÜciTA olarak coğrafi işaretlerin önemi hakkında farkındalık yaratmak istediklerini belirterek: "Türkiyeʼde ideal bir coğrafi işaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi misyonuyla çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir." Sözlerine yer verdi.

Tekelioğlu: "Gönüllü bir araştırma ağı olan YÜciTA, ülkesine karşı sorumluluğunu yerine getirmek için coğrafi işaretlerin önemi hakkında farkındalık yaratarak Türkiyeʼde ideal bir coğrafi işaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi, kültürel ve biyolojik çeşitliliğin korunması misyonuyla çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Tekelioğlu, YÜciDER-Gİ’nin 2021'de yayın hayatına başladığını belirterek, şu ifadelere yer verdi: "3. sayı, 10 bölümü ile geniş bir konu yelpazesinde 656 sayfadan oluşmaktadır. İçeriğinde bulunan, Coğrafi İşaretlere Uluslararası Yaklaşımlar, Yörelerimiz (Terroir/Teruar), Yöresel Ürünler, 7 Bölgeden 7 Tescilli Yemek, Özel konu: Peynir, 360 Derece Coğrafi İşaretler ve Slowfood-Terra Madre başlığını taşıyan bölümlerde farklı disiplinlerden uzmanlarca hazırlanmış ilgi çekici konular yer almaktadır. Ayrıca 5 önemli gastronomi festivali ile YÜciTA çalıştay ve etkinlik bölümleri, ülkemizin pek çok yöresinde gerçekleştirilen faaliyetleri zengin görsel ve anlatı ile okuyuculara sunmaktadır."

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde Türkiye'ye bir armağan olarak hazırlanan dergide, Burdur Kabak Helvası’na,  "Bu kadim tatlıyı yemeden olmaz; Burdur Kabak Helvası" başlığıyla yer verildi. Dergide ayrıca; "Türkiyeʼnin artık ulusal bir coğrafi işaretler politikası olmalıdır", "Sürdürülebilir gıda sistemleri ve coğrafi işaretler", "YÜciDER-Gİ: Türkiyeʼnin yöresel ürünlerini tanıtmak ve bilgi paylaşımı için güçlü bir araç", "Mezopotamya Gastro Diyarı", "Pervari Balı", "Bir başka zeytinyağı; Milas Zeytinyağı", "Alanya Muzu", "Özel konu: Peynir", "Tarım, turizm ve kültürün bağlantı noktası: Coğrafi işaretler ve gastronomi" konuları yer aldı.

MELİSA ADINISEVER