Flaş Haber Yeni

Burdur’un ilk özel tasarım alaca dokuma gelinliği gençlerin beğenisine sunuldu

Burdur’un ilk özel tasarım alaca dokuma gelinliği gençlerin beğenisine sunuldu

Burdur’un ilk alaca dokuma gelinliği, hem ekonomik hem de en sağlıklı kumaşlardan üretildi.

Burdur’un ilk alaca dokuma gelinliği, Hayat Boyu Öğrenme Haftası Programları kapsamında açılan Giyim ve Nakış Ürünleri Sergisi’nde tanıtıldı. Gelinlik, Burdur’a özgü dokuma teknikleriyle ve aynı zamanda geçmişte yöresel olarak kullanılan gelinlik tasarımlarından esinlenilerek üretildi. 1800’lü yıllara ait tasarımların modernize edilmiş haliyle üretilen gelinliğin satışının da yapılabileceği bildirildi. Burdur’un ilk alaca dokuma gelinliği yoğun bir mesai harcanarak ortalama iki haftada üretildi. Gelinliğin maliyetinin ise 2700 Lira olduğu öğrenildi.  Özel tasarım alaca dokuma gelinliğin kumaşı, El Sanatları Nakış Öğretmeni Ayşenur Selen tarafından üretildi. Gelinliğin dikimi ise Tasarım ve Giyim öğretmeni Songül Akbaş tarafından yapıldı.

TAMAMEN EL DOKUMA TEZGAHLARINDA DOKUNDU

Alaca dokuma gelinliğin kumaş üretim sürecine ilişkin gazetemiz muhabirine bilgi veren El Sanatları Nakış Öğretmeni Ayşenur Selen, “Alaca dokuma olarak tasarladığımız gelinliğimizin çözgüsü, simli iplik karıştırılarak hazırlandı. Ara ara simli kumaş olmasını sağladık. Daha sonra bedeninde bu kumaşı kullanarak ve etek kısmında da tamamen sim dokuyarak etek kısmının ayrıca simli görünmesini sağladık. Kollarında yine ajurla birlikte iplik bağlamayı gerçekleştirdik. Yine beden kısmında basit ajur bağlama tekniği kullanarak kumaş dokumamızı tamamladık.” Açıklaması yaptı. Gelinliğin kumaşının maliyetine ilişkin de bilgi veren öğretmen Selen, “Alaca dokumalar biliyorsunuz tamamen el dokuma tezgahlarında dokunduğu için çok emekli olan bir iş bu yüzden sadece kumaş dokumayı Bin Liraya gerçekleştirdik.” dedi.

TÜMÜYLE ÖZEL TASARIM BİR GELİNLİK

Gelinliğin tasarım ve dikimine ilişkin bilgi veren Giyim Öğretmeni Songül Akbaş, “Kıyafeti tasarlarken Burdur’a özel tarihsel bir gelinliği modernize ederek yeni bir model yaptık. Bu dikişleri yaparken ajurlarını kolda, kemerde ve aynı zamanda yaka etrafında kullandık. Yakası ve atkısı simli çözgüyle dokunmuş olan kumaştan tasarlandı. Üst eteği tasarlarken de yine hem çözgüsünde hem atkısında simli olan kumaşı tercih ettik. Böylelikle bir kombinasyon oluşturduk. Başına da yine tüllerle önce peçe kısmını ardından da duvak kısmını tüller ile çözgüsü simli olan kumaşla bir kombinasyon yaptık ve bu şekilde gelinliğimizi oluşturduk.” açıklaması yaptı.

HEM EKONOMİK, HEM SAĞLIKLI KUMAŞLARDAN ÜRETİLDİ

Gelinliğin toplam maliyetine ilişkin de bilgi veren öğretmen Akbaş, “Gelinliğimizi çok seri geceli gündüzlü çalışarak 15 günde ancak tamamlayabildik ve 1700 liraya mal oldu. Kumaş dokuması da Bin Liraya mal olduğu için totalde gelinliğimizi işçilik dahil 2700 TL gibi bir maliyetle satışa sunabiliriz.” dedi. Öğretmen Akbaş ayrıca, “Eğer talep olursa gelinliğimizin satışını da seve seve yaparız. Ürettiğimiz alaca dokuma gelinliklerimizi genç kızlarımıza tavsiye ediyoruz. Çünkü bu, Burdur’un kendine ait dokuması ve aynı zamanda model de yine geçmişe ait bir modernize edilmiş bir model. Ayrıca gelinliğimiz sentetik kumaşların aksine organik ve sağlıklı da. İç astarını ve her bir aşamasını en sağlıklı kumaşlardan pamuklu kumaşlardan ürettik. Bu yüzden gelinliğimizi gençlerimize tavsiye ediyoruz.” dedi.

ALACA DOKUMA HAKKINDA

Alaca dokuma Burdur’da 1800’lü yıllarda başladı. Tek el dokuma tezgahı olarak başlayan dokuma tekniği daha sonra ilerletilmiştir. Günümüzde çözgü ipliğinde ilk önce çözgü dolabı bulunuyor. İlk önce çözgü iplikleri çözgü dolabında sayıya göre enine göre ölçüyor.  Daha sonra çözgü hazırlıyor ve sonra dokuma için levende aktarılıyor. Levende aktarıldıktan sonra çözgü iplikleri tek tek elle düğümlenerek tezgaha bağlanıyor. Sonra dokumaya hazır hale getiriliyor ve dokuma işlemine başlanıyor.

Mine KAYA