Flaş Haber Yeni

BURDUR'UN HUZURU TÜRKİYE'NİN HUZURU

BURDUR'UN HUZURU TÜRKİYE'NİN HUZURU

Burdur Valiliği koordinesinde "Burdur'un Huzuru Türkiye'nin Huzuru" konulu Güvenlik toplantısı düzenlendi. Toplantıda Terör, Narkotik, Kaçakçılık, Siber, Göçmen Kaçakçılığı, Trafik, Asayiş Konuları, Organize Suçlar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 

6 Mart 2024 Çarşamba günü Burdur Valiliği'nde gerçekleşen toplantıya Burdur Valisi Türker Öksüz ev sahipliği yaparken, Burdur İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder'de katılım gösterdi

CANLI YAYINDA HALKA SESLENDİ

Vali Öksüz, 1 Ocak-29 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaları ve yürütülen faaliyetletleri Burdur halkına canlı yayında aktardı. Vali Öksüz konuşmasında "Burdur'un Huzuru Türkiye'nin Huzuru" sloganını vurguladı. 

Öksüz Güvenlik toplantısında yaptığı konuşmasında Burdur'da  asayiş ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla Emniyet ve Jandarma kolluk görevlerince yapılan çalışmalardan da bahsetti. Öksüz konuşmasında;

  "İlimizde 2024 yılı içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezimize vatandaşlarımız tarafından 8.146 adet 112 ihbarı, 5 adet E-Posta ihbarı ve 321 adet KADES ihbarı yapılmış, toplamda il genelinde meydana gelen 1718 olaya 1264 Asayiş Olayı, 9 Terör Olayı, 28 Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Olayı, 78 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Olayı, 79 Siber Olayı ve 260 Kabahat/Takibi Gereken Olay kolluk görevlilerince müdahale edilmiştir. İhbar sayılarımız bize kolluk görevlilerinin halkla ilişkilerinin istenilen düzeyde olduğunu göstermektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın da suça olan hassasiyetleri bizleri memnun etmiştir. İlimiz geneli meydana gelen 1718 olayın %85’i (1706 olay) asayiş suçlarından oluşmaktadır. Bu olayların %99,3’ü aydınlatılması ile ilimizin ülke genelinde 2023 yılında olduğu gibi aydınlatma oranı bakımından ilk sıralarda yer alması memnuniyet vericidir.

Suçun önlenmesi, suç ve suçlularla mücadele edilmesi amacıyla alınan önleyici tedbirlerimiz sayesinde özellikle Asayiş suçları içerisinde nitelik bakımından önem arz eden “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” -%100, “Şantaj” -%100, “Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma” -%40, “İşyerinden ve Kurumdan Hırsızlık” -%92, “Evden Hırsızlık” -%35 olay sayılarında bir önceki yıla göre ciddi derecede düşüş meydana gelmiştir. Vatandaşlarımızın maddi zarara uğramalarının önüne geçilmesi ve özellikle dolandırıcılık suçlarıyla mücadele kapsamında, halkımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde (Otogar, Cumhuriyet Meydanı, İstasyon Caddesi, MAKÜ, Organize Sanayiler, Camiler, Köy Meydanı, Mesire Alanları, Kıraathaneler vb. gibi) standlar açılarak 6085 adet broşür dağıtımı ile vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirici faaliyetler yapılmıştır. Kararlılıkla halen devam eden bu çalışmalarımız sayesinde 2024 yılında ilimizde meydana gelen dolandırıcılık suç sayılarında %45 oranında ciddi düşüş görülmesi memnuniyet vericidir.

  İlimizde meydana gelen olaylarda suç ve suçlularla mücadele kapsamında; 55 adet tüfek, 14 adet tabanca, 8 adet kurusıkı tabanca, 16 adet kesici ve delici alet ele geçirilmiştir. Toplamda 31 şahıs hakkında “6136 Sayılı Kanun’a Muhalefet” suçundan adli işlem yapılmıştır.

 Aranan şahısların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında; toplamda 308 şahıs yakalanmış, yakalanan bu şahısların %63’ü (193 şahıs) tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. Aranan şahısların yakalanması, suça bulaşan kimselerin adli mercilere sevk edilmesi için fiziki ve teknik imkanlar en üst seviyede kullanılması suretiyle yürütülen çalışmalarımız hiç duraksamadan kararlılıkla devam edecektir.

 Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Kapsamında; Kadın vatandaşlarımıza yönelik KADES uygulamasının tanıtımı amacıyla ilimizin işlek caddelerinde, okullarda, üniversite vb. yerlerde stant açmak suretiyle bilgilendirici KADES tanıtımı yapılmıştır. Bu sayede 2023 yılının ilk iki ayına göre, 2024 yılının ilk iki ayında KADES uygulamasının kullanımında artış olduğu görülmüştür. Ayrıca erkek vatandaşlarımıza, okul ve iş yerleri vb. yerler ziyaret edilerek ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ konusunda bilgilendirme eğitimi, yine Aile içi ve kadına yönelik şiddeti önleme amacıyla bölgemizdeki okullarda 153 öğretmen/öğrenci velisine “Kadına El Kalkamaz” mottosuyla bilgilendirme faaliyeti, 470 öğrenciye ise siber farkındalık eğitimleri verilmeye devam edilmektedir.

 Haklarında tedbir kararı verdiler mağdur vatandaşlarımız, haftada bir kez ekiplerimizce ikametlerinde ziyaret edilerek ve aynı zamanda telefonla iletişim kurularak gerekli takipleri hassasiyetle yapılmaktadır.

 İlimizde elektronik kelepçe uygulaması 2021 yılında başlamış olup, bu zamana kadar toplamda 15 şahsa uygulanmıştır." dedi.

Vali Türker Öksüz, son zamanlarda gerçekleştirilen devriye faaliyetleri ve müdahaleler hakkında bilgi verirken, özellikle yaban hayatının korunması ve avlanmanın önlenmesi amacıyla yapılan devriye faaliyetlerine dikkat çekti. Vali Öksüz konuşmasının devamında; "01 Ocak-29 Şubat 2024 tarihleri arasında, emniyet ve jandarma sorumluluk bölgesinde icra edilen devriye faaliyetleri ve ihbar üzerine 21 olaya müdahale edilmiştir.

   Yaban hayatın korunması ve koruma altında olan kızıl geyik ve kedigiller familyasında bulunan karakulak yaban hayvanının avlanmasının önlenmesi ve kontrolü maksadıyla devriye faaliyetleri icra edilmiştir.

 SİBER SUÇLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA;

 76 farklı ilde 2673 mağdurun kişisel verilerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilerek gerçekleşen Nitelikli Dolandırıcılık suçu kapsamında; 6.977.233 TL değerinde maddi zarara neden olan 29 şüpheli yakalanmış, 11’i tutuklanmış, 9’u için adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Gerçekleştirilen operasyonlarda suçtan elde edilen 4 adet otomobil, 100.000 TL ve 17 Adet Çeyrek Altın ve 1 Adet Konuta el konulmuştur.

 Dönem içerisinde yapılan sanal devriyelerde toplam 375 web sitesi ve sosyal medya hesabı ile internet üzerinden oltalama PHİSHİNG yöntemi ile dolandırıcılık amaçlı geliştirilen 22 web sitesi ve mobil uygulama hakkında USOM Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi olası mağduriyetlerin giderilmesi maksadıyla işlem yapılmıştır.

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA;

İlimiz genelinde narkotik suçlarıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda; 4’ü planlı/projeli olmak üzere toplam 60 operasyon gerçekleştirilmiş, gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili olarak 104 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, işlem yapılan şahıslardan 26’sı çıkarıldıkları adli mercilerce tutuklanmıştır. 

Gerçekleştirilen operasyonlarda; 614,74 gram metamfetamin, 84,54 gram eroin, 40,42 gram skunk, 296,91 gram sentetik kannabinoid, 33 adet sentetik ecza, 66 adet ecstasy, 729 adet uyuşturucu hap, 33 gram Bonzai ve 5 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirilmiştir.

Güvenlik görevlilerince yapılan eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri kapsamında düzenlenen 36 faaliyet ile 3025 vatandaş, 115 anne/anne adayı vatandaşımıza yönelik olarak eğitim ve bilgilendirme faaliyeti yapılarak UYUMA uygulaması tanıtılmıştır.

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA;

4 planlı/projeli çalışmanın 1’i tamamlanarak 3 şahıs hakkında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna Muhalefet Suçundan işlem yapılmış, 1 şahıs adli kontrol şartı ile serbest kalmıştır.

           Ayrıca gerçekleştirilen 13 operasyonda 74 şüpheli hakkında adli işlem yapılmış, işlem yapılan şahıslardan 3’ü çıkarıldıkları adli mercilerce tutuklanmıştır. Yapılan operasyonlarda ele geçirilen suç unsurları;

Tarihi Eser Kaçakçılığına Yönelik Yapılan operasyonlarda: 31 adet sikke, 2 adet sunak taşı altar, 1 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen taş parçası, 2 adet taş yapı, 2 adet sikke, 3 Adet Dedektör ve 3 Adet Muhtelif Kazı Malzemesi ele geçirilmiştir.

Emtia (Eşya) Kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonlarda: 2 el telsizi, 14 adet çeşitli markalarda cep telefonu ve  124 adet kaçak emtia ele geçirilmiştir.

Alkol ve Tütün Kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonlarda: 17,5 Litre kaçak alkol ve 31 şişe kaçak/sahte alkol, 1273 paket kaçak sigara, 3600 adet boş makaron, 60.820 adet içi doldurulmuş makaron, 86  adet elektronik sigara, bunlara ait 21 adet emtia, 85 Kg Kıyılmış Tütün ve 2 Makaron Doldurma Aparatı ele geçirilmiştir.

Silah Ticareti/Kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonlarda: 3 adet tabanca, 2 adet tüfek, 295 adet fişek ve 43 adet kartuş ele geçirilmiştir.

Parada Sahtecilik Suçundan 2 şahsa işlem yapılmış, 2 adet 50 Dolar ve 23.100 TL Para, 61 Adet Senet, 1 Adet Cep Telefonu ve 2 Adet Sahte Pasaport ele geçirilmiştir.

5607 SKM Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet suçlarından 84 adet takviye edici gıda, 191 adet hap, 34 Adet Kozmetik Malzemesi Parfüm ve 22 Adet Muhtelif Giyim Eşyası ele geçirilmiştir.

Akaryakıt Kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonlarda; 16 Akaryakıt İstasyonu Denetlenmiş ve 1 Akaryakıt istasyonu hakkında idari işlem uygulanmıştır.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;

 İlimiz genelinde, 26 operasyon gerçekleştirilmiş, 29 şüpheli hakkında adli/idari işlem yapılmıştır.

6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında, 17 Yabancı Uyruklu şahsa idari para cezası uygulamıştır.

Düzensiz göçmen olduğu tespit edilen 56 şahıs yakalanarak, sınır dışı işlemleri için Burdur İl Göç İdaresi Müdürlüğüne sevk edilmiştir.

 İstanbul Tuzla Geri Gönderme Merkezinden, Burdur İl Göç İdaresi Müdürlüğüne idari işlemlerinin yapılması maksadıyla sevk edilen ve sorumluluk bölgemizde yakalanan toplam 48 düzensiz göçmen, 5 sevk faaliyeti ile çeşitli illerde bulunan Geri Gönderme Merkezlerine sevk edilmiştir.

TERÖRLE MÜCADELE KAPSAMINDA;

 Başta FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadele edilmesi, terör örgütlerinin hareket alanlarının azaltılması amacıyla yapılan çalışmalarda, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suçu kapsamında 16 şahsa, DEAŞ Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suçu kapsamında 4 şahsa, PKK/KCK Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suçu kapsamında 2 şahsa, toplam 19 olayda 17 şahsa adli işlem yapılmış; 3 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiş, 8 şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 8 şahıs yapılan adli işlemlerinin akabinde serbest bırakılmıştır.

TRAFİK GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA;

            Yol güvenliğinin sağlanması, maddi ya da yaralanmalı trafik kazalarının önüne geçilmesi amacıyla yürütülen denetimlerde, toplamda 174.320 araç ve sürücüsü kontrol edilmiş, kusurlu görülen 34.070 araç ve sürücüsü hakkında idari para cezası uygulanmış ve 902 araç trafikten men edilmiştir.

          İlimizin bulunduğu konumdan kaynaklı yoğun araç trafiğinin olmasına rağmen hedefli ve planlı devam eden trafik kontrollerimiz sayesinde 2023 yılı ölümlü trafik kazalarına göre 2024 yılında %100 oranında ciddi azalma görülmektedir. Denetimlerimiz kararlılıkla devam etmektedir.

            İlimiz genelinde bulunan 306 orta öğretim kurumunda toplam 4.867 öğrenciye ve 7.414 yetişkin vatandaşımıza muhtelif yer ve zamanlarda bilgilendirici seminerler düzenlenmiştir.

Burdur İl Emniyet Müdürlüğü ve Burdur İl Jandarma Komutanlığı olarak kamu düzeninin sağlanması için ilimiz genelinde halkımızın yoğun olarak bulunduğu umuma açık/mahsus (Kafeterya, eğlence ve alkollü mekanlar, park bahçe vb.) yerlere yönelik denetim ve kontroller ile yol güvenliği sağlanması amacıyla asayiş/trafik ağırlıklı şok uygulamalar ve Siberay devriyeler hassasiyetle yapılarak, başta asayiş suçları olmak üzere tüm suçlarla mücadele kapsamındaki çalışmalarımız bu dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemde de aynı kararlılıkla devam edecektir." ifadelerine yer verdi.

 

 

MELİSA ADINISEVER