BURDUR’UN ÇIRAK VE KALFALARI AVRUPA’DA EĞİTİM ALIYOR
Ortaokuldan mezun olan gençlerimiz Mesleki Eğitim Merkezinde bir yandan Lise öğrenimlerine devam ederken diğer yandan mesleklerini öğrenerek geleceğe hazırlanıyorlar. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri okula başladıkları gün sigorta hakkından faydalanmaya başlıyor ayrıca ayda en az asgari ücretin yüzde 30 oranında 2 bin 550 TL ücretle okula başlıyorlar. Bu oran 12. sınıfta asgari ücretin yarısı oranında artıyor. 4 bin 250 TL’ye yükseliyor.
Bu avantajların yanında öğrenciler AB Projeleri kapsamında meslekleri ile ilgili Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde staj yapma imkanı buluyorlar.
Bu öğretim yılında da Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Elektrik Elektronik Teknolojisi alanlarında Almanya ve Portekiz’de stajlarını başarıyla tamamladılar. Mesleğimi Avrupa’da öğreniyorum isimli projeden toplam 17 öğrenci faydalandı. 8 öğrenci öğretmenleri nezaretinde 10 Ocak’ta Almanya’nın Berlin şehrine, 9 MESEM öğrencisi ise 8 Şubat’ta Portekiz’in Braga şehrine giderek mesleklerinde yaklaşık bir ay staj yaptılar. Öğrenciler gittikleri ülkelerde meslekleri ile ilgili gelişmeleri uygulamalı olarak öğrenmeleri yanında ayrıca kültürel gezilere de katılarak gittikleri ülkelerin kültürünü de tanıma imkanına sahip oldular. Yeni projeler sayesinde diğer tüm alanlarda eğitim gören öğrencilerin de bu fırsattan yararlanması yönünde çalışmalarını sürdüklerini belirten Burdur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Can; “Meslekî Eğitim Merkezi; çıraklık eğitimi uygulaması kapsamında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalık eğitimi verilerek aynı zamanda öğrencilerine lise diploması imkanı da sunan bir kurumdur. Mesleki Eğitim Merkezlerinin vizyonu; küçülen ve sınırların kalktığı dünyada, çırak, kalfa ve ustaları iş hayatının istek ve ihtiyaçlarına uygun bilgi ve beceri ile donatarak ulusal ve uluslararası rekabete açık yeterlilikte eğiten bir kurum olmak, bireylerin ve iş piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda çeşitli kurslar düzenleyerek bu alandaki toplumsal ihtiyacı gidermektir. Çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan bu eğitim kurumlarında öğrenciler; haftada 1 gün okulda, 4 gün ise iş yerinde eğitim alıyorlar. Öğrenciler ayrıca, 9. sınıftan itibaren maaş alarak ve sigortalı çalışıyorlar. Öğrenciler; zorunlu temel eğitimini tamamladıktan sonra, gerçek iş ortamında fiilen çalışmak suretiyle teorik ve pratik mesleki eğitimlerini ülkenin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlar olarak iş garantili şekilde mezun olabiliyorlar.” dedi. Haber Merkezi