Flaş Haber Yeni

BURDUR’UN 6 BİN YILLIK TARİHİNE IŞIK TUTAN PROF.DR.REFİK DURU HAYATINI KAYBETTİ

BURDUR’UN 6 BİN YILLIK TARİHİNE IŞIK TUTAN PROF.DR.REFİK DURU HAYATINI KAYBETTİ

Burdur Hacılar’da Onursal Başkan olarak kazı çalışmaları yürüten arkeolog Prof.Dr.Refik Duru yaşamını yitirdi.

    

  

Türk arkeolojisinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Refik Duru, İstanbul'da 86 yaşında hayata veda etti. Anadolu arkeolojisinin önemli temsilcilerinden olan Prof. Dr. Refik Duru, 28 Şubat 2024 Salı günü akşam saatlerinde aramızdan ayrıldı.

BURDUR VALİSİ TÜRKER ÖKSÜZ'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Burdur Valisi Türker Öksüz Prof. Dr. Refik Duru'nun vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Öksüz paylaşımında; “Anadolu’nun tarih öncesi dönemlere ışıķ tutan en önemli höyüklerinden bir tanesi olan Hacılar Büyük Höyük kazısının onursal başkanlığını yapan Prof. Dr. Refik Duru hocamızın vefat haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayım.

Kıymetli Hocamıza Allah’tan rahmet diliyor, eşi Prof. Dr. Gülsün Umurtak hocamız başta olmak üzere, yakınlarına, arkeoloji camiasına ve öğrencilerine başsağlığı ve sabır diliyorum.” dedi.

BURDUR BELEDİYE BAŞKANI ALİ ORKUN ERCENGİZ'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda altı bin yıllık tarihine ışık tutan Prof. Dr. Refik Duru'yu kaybetmenin derin üzüntüsünü dile getirdi. Ercengiz paylaşımında; “Uzun yıllar Hacılar Höyüğü kazı başkanlığını yürüten ve Hacılar Höyüğü’nün altındaki altı bin yıllık tarihi kazan kıymetli hocam Prof Dr Refik Duru’yu kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Acılı sevenlerine ve ailesine sabır diliyoruz. Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

"ONU YETİŞTİREN ÜLKESİNE VE BİLİM DÜNYASINA BORCUNU FAZLASIYLA ÖDEDİ"

Burdur Hacılar Büyük Höyük Kazı Başkanı Prof.Dr.Gülsün Umurtak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, değerli bilim insanı Prof.Dr.Refik Duru'nun vefatın duyurarak duygusal bir mesaj paylaştı. Umurtak paylaşımında; “Prof.Dr.Refik Duru’nun  10 Ağustos 1932 günü İstanbul’da başlayan hayat hikayesi, yine aynı kentte 26 Şubat 2024 günü son buldu. Ardında dürüst ve namuslu bir hayat, Değirmentepe (Elazığ), Tilmen, Gedikli-Karahöyük, Kırışkal, Yesemek (Gaziantep), Yassıhöyük (Denizli), Bademağacı (Antalya), Kuruçay, Höyücek,  Hacılar, Nekropol Arma, Hacılar Büyük-Höyük Kazıları (Burdur) ile bu çalışmalara ait kitaplar, makaleler bıraktı. Kendi ifadesiyle “onu yetiştiren ülkesine ve bilim dünyasına borcunu” fazlasıyla ödedi. Nurlar içinde yatsın.” Sözlerine yer verdi.

REFİK DURU KİMDİR?

Refik Duru, 1932 yılında Kadıköy’de (İstanbul) doğdu. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Prehistorya Bölümü’nde tamamladı. Aynı Fakülte’nin Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’ne 1960’da Asistan olarak atanan R. Duru, 1965’te Doktora çalışmasını tamamlamasının ardından, 1969’da Doçent ve 1978’de Profesör oldu. 1982 - 1999 yılları arasında Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı, 1994 -/ 1999 yıllarında da Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlıklarını yürüttü; 1999 yılında emekli oldu. Refik Duru, 1955’ten itibaren arkeolojik kazı ve araştırmalara katılmıştır; Prof. Dr. U. Bahadır Alkım’ın yönetiminde yapılan Karatepe’de (Kadirli – Osmaniye) başlayan arazi çalışmaları, Yesemek Heykeltraşlık Atelyesi, Yesemek Höyüğü, Tilmen Höyük, Gedikli Karahöyük ve Kırışkal Höyük (İslahiye Gaziantep) kazıları ile 1972 yılına kadar devam etmiştir. Bu süre içinde, bir yıl Çatal Höyük (Çumra – Konya) kazısında bulunmuş, daha sonra 1973’de Keban Barajı Kurtarma Kazıları Projesi’ kapsamındaki Değirmentepe (Elazığ) kazısını yönetmiştir. 1976 yılından sonra Prof. Duru’nun bilimsel çalışmalarının ikinci dönemi, Burdur ve çevresini kapsayan araştırmaları başlamıştır. Yörede 2 yıl süren yüzey araştırmalarının ardından, sırasıyla 1978 - 88 arasında Kuruçay Höyüğü, 1989 - 92 yıllarında Höyücek ve 1993 - 2010 arasında da Bademağacı Höyüğü kazılarını yürütmüştür. Bu çalışmalar sırasında, 1985 ve 1986’da Hacılar yakınlarında ‘Nekropol Arama Çalışmaları’, 1997’de de bir kazı dönemi Yassıhöyük’te (Acıpayam - Denizli) kazılar yapmıştır. 2002 yılında Tilmen Höyük’te bir ‘Koruma ve Düzenleme Projesi’ başlatan Duru, 2011 yılından sonra, Prof. Dr. Gülsün Umurtak’ın yönetimindeki Hacılar Büyük Höyük (Burdur) kazısına Onursal Başkan olarak katılmaktadır.

 

Akademik kariyeri sırasında Berlin Freie Universitaet ve London University’de alanı ile ilgili çalışmalar yapan Prof. Duru’nun, öğrenci, kazı kurulu üyesi, kazı kurulu başkanı olarak katıldığı ve yürüttüğü kesintisiz 63 yıl süren araştırmalarıyla ilgili 18 kitabı ve Anadolu ve Önasya Arkeolojisine ilişkin 120’yi aşkın makalesi yayınlanmıştır.

MELİSA ADINISEVER