Flaş Haber Yeni

BURDURLU KADINLAR VE GENÇLER DESTEK ALARAK ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

BURDURLU KADINLAR VE GENÇLER DESTEK ALARAK ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörlüğü kadınlar ve gençlere ağırlıklı olarak destek veriyor.

Destekler kapsamında Burdur’da yaklaşık 100 kadın ve genç destek alarak üretim faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

TKDK Burdur İl Koordinatörü Mesut Yıldıran, şuan IPARD Programını uyguladıklarını, IPARD Programının Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan yardım aracı olduğuna değinerek: “IPARD Programında genel itibariyle kadınlar ve gençler öncelikli oluyor. Hem daha fazla hibe oranına sahip oluyorlar hem de projelerde öncelik veriliyor. Aynı şekilde kooperatifler de öyle. Şuan kurumumuzda da IPARD 3’ün ikinci başvuru döneminin son haftasındayız. Cuma günü sonlanacak. Kurumda da özellikle gençlerden ve kadınlardan çok fazla talep var. Bu dönemde 100’e yakın bir başvuru bekliyoruz. Bu da şimdiye kadar Burdur’a yapılan en büyük başvuru olacak. Burdur olarak Türkiye’de ilk sıralarda olacağımızı ön görüyorum.” dedi.

Burdur’da, Tıbbı Aromatik Bitkiler ve süs bitkileri için sera yapımları ağırlıklı olduğunu söyleyen Yıldıran,  kooperatiflerin makine parkı başvuruları, kırsal turizm yenilenebilir enerji katma değerli ürünler ve zanaatkarlıkla alakalı projeler de olduğuna vurgu yaptı.

“Burdur’un çalışkan kadınlarına güveniyoruz”

Kadınların kırsalda proje yapmalarının oldukça önemli olduğunu aktaran Yıldıran şunları kaydetti:

“Çünkü biz yerinde üretmek, yerinde işlemek felsefesi ile yıllardır Burdur’da birçok kadına ve gence öncelik verdik. IPARD Programını bu anlamda yürütüyoruz. Kadınlar hiçbir zaman proje yapmaya çekinmesinler, kurumumuzdan bilgi alabilirler. Burdur’un çalışkan kadınlarına güveniyoruz ve proje yapmaya davet ediyoruz.”

Gölhisar İlçesi Çamköy’de 17 dekarlık kapalı alanda Tıbbı Aromatik Bitki projesi olan Sevgi Gökoğlan sürecini şu şekilde anlattı: “50 yaşında üniversiteye başladım. Tavas Tarım ve Hayvancılık bölümünü bitirdim. Orda bizim stajımız oldu. Stajı biber serasında yaptım. O serayı görünce bende heveslendim. Ben neden yapmayayım dedim. Oradan esinlenerek uzmanlarla görüşerek sera projesini yaptık. Yüzde 60 destek alarak 17 dekar kapalı alan Tıbbı Aramotik Bitki serası yapmaya karar verdim.”

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Öğretmeni olan Neslihan Yavuz henüz atanamadığını ve şuan destek alarak seracılık yapmaya karar verdiğini söyleyerek: “Bedene Eğitimi ve Spor Eğitimi Öğretmeniyim henüz atanamadım. Ailem seracı olduğu için bende seracılıkla uğraşmak istedim. Yüzde 70’lik bir destek aldım. 800 dekarlık arazimiz var. Burdur’un Gölhisar İlçesinde Sorkun Köyü’nde seramız olacak. Tıbbı Aromatik Bitki üreteceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

Hale Pak