Flaş Haber Yeni

BURDURLU ESNAFIN ÖDEDİĞİ O VERGİYE İLİŞKİN BAŞKAN ERCENGİZ KONUŞTU

BURDURLU ESNAFIN ÖDEDİĞİ O VERGİYE İLİŞKİN BAŞKAN ERCENGİZ KONUŞTU

KATI ATIK VERGİSİ BURDUR BELEDİYESİ ŞUBAT AYI MECLİSİ'NDE GÜNDEMDEYDİ

Son dönemlerde medyaya yansıyan Burdurlu esnaftan neden katı atık vergisinin alındığı konusu Burdur Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı’na taşındı.

7 Şubat 2024 Çarşamba günü gerçekleşen meclis toplantısında konuşan Başkan Ercengiz o konuyu şu şekilde açıkladı; “Burdurlu esnafımızın katı atık vergisi neden alındığını merak ettiğine dair haberler çıkıyor. Bu bir yasal zorunluluk. Katı atık vergisi sadece Burdur değil tüm Türkiye’de tüm diğer doğru ve dolaylı vergilerde olduğu gibi Belediye’nin mükellef olduğu bir öncenin gider tutarlarının tamamının toplanıp hane başına veya iş yeri sayısına bölünerek hesaplandığı vergidir. Birim birim hesaplayıp yaptığımız bir iş bu. Esnaf işlerinin kötü olduğunu, dükkânlarının iş yapmadığı gerekçesiyle bu bedelin alınamayacağını, alınmaması gerektiği yönünde bir talepleri oluştuğunu okuduk. Binmediğimiz arabanın vergisini veriyoruz. Oturmadığımız bir diğer evin de vergisini veriyoruz. Yani bu iş kullanıp kullanmamak ya da kazanıp kazanmamakla ilgili değil. Sonuçta bir malın sahibiyseniz buna ait birtakım vergiler oluşuyor. Bu da devletin hakkı. Devlette bu hakkı toplayarak vatandaşına hizmet ediyor. Bu alınan hizmetle ilişkili değil. Bu yöntemin ardından da bir önceki yılın masrafları üzerinden hesaplanan bir yöntem. Burada başka bir şey anlaşılmasın. Esnaf arkadaşlarımızın gerçekten işlerinin kötü olduğunu görüyorum. Ekonomi hem esnafımızı hem dar gelirliyi hem de emekliyi zorluyor ancak Burdur Belediyesi olarak alacaklarımızdan elimizde imkân olsa dahi vazgeçersek kaynağımız olmadan nasıl hizmet üretebiliriz? Bunu da sizlerin takdirine bırakıyorum."

KATI ATIK VERGİSİ NEDİR?

Katı atık bertaraf ücreti, atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi veya bertaraf edilmesi gibi hizmetlerin maliyetlerini karşılamak amacıyla ödenen bir ücrettir. Bu ücret, atık toplama araçlarının işletilmesi, atıkların taşınması, atık tesislerindeki işleme süreçleri, geri dönüşüm tesislerine yönlendirme veya atık depolama tesislerindeki bertaraf işlemlerini kapsar. Katı atık bertaraf ücreti genellikle atığın hacmi veya ağırlığına dayalı olarak hesaplanır. Örneğin, belirli bir hacim veya ağırlık birimi başına sabit bir ücret ödenebilir veya atığın türüne ve işleme yöntemine bağlı olarak değişen birim fiyatlar uygulanabilir.

MELİSA ADINISEVER-HALE PAK