Flaş Haber Yeni

BURDURLU EMLAKÇI ESNAFI DEĞERLENDİRDİ; "İLK KEZ EV ALACAKLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?"

BURDURLU EMLAKÇI ESNAFI DEĞERLENDİRDİ;

BURDURLU EMLAKÇI ESNAFINA SORDUK. İLK KEZ EV ALACAKLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilk kez ev alacaklar ile ilgili yaptığı açıklamada, kamunun ilk konut edinimini desteklemek amacıyla çalışmaların yapılacağını belirtmişti. Bu doğrultuda, Merkez Bankası ve BDDK, yüksek vadeli ve düşük faizli konut kredisini yakın zamanda yürürlüğe sokacaklarını duyurmuşlardı.

Bu açıklamaların ardından, ilk konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, heyecanla başvuru tarihini ve kampanya şartlarını araştırmaya başladılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulması beklenen 1.20 düşük faizli konut kredisi kampanyası için çalışmaların tamamlanması bekleniyor.

İlk kez ev alacak vatandaşlara, kolay kredi erişimi sağlansada ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Burdurlu emlakçı esnafı ilk kez ev alacak vatandaşlar için birkaç öneride bulundu. Esnaf konuşmasında; 

"Kimi evin dış cephesine kimi de içinin güzelliğine kapılıyor. Yeni ev alacak vatandaşlar, yapılan binaların zemin etüdüne, özellikle bina yapılırken hangi malzemeler kullanılmış, binanın ana temeline dikkat edildiği sürece aslında çok önemsenecek bir durum kalmıyor. Burdur deprem bölgesi olduğu için, bina yaşı 2000'den ve 90 yıllarından önceki yapılan binalar tehlike arz ediyor, bunu es geçmemek lazım. Eski binalara sahip olan insanların çoğu mülk sahibi olduğu için pek satışı olmuyor bu binaların. 2010 ve sonrasında yapılan binaların satış oranları biraz daha yüksek diğer binalara göre. Evin dışı ve içinin güzelliğine kapılanlar deprem riskini çok önemsemiyor. Fakat eviniz deprem bölgesindeyse yeni çıkan yasalar bunu çok affetmiyor. Satın alınan ev daha sonrasından yıkılabilir bu nedenle. Yeni yapılmış binaların yasal izinlerini incelemek, tüm evraklarının eksiksiz olarak alınmış olup olmadığını kontrol etmek de önemli bir unsur. Eski yeni farketmeksizin hangi konutu alıyorsanız akma sızma kontrolü ve tadilat gerekip gerekmediğini de kontrol etmelisiniz. Bunlar başta problem olarak gözükmüyor ama sonradan ciddi problemlerle yol açıyor." ifadelerine değindi.

MELİSA ADINISEVER-HALE PAK