Flaş Haber Yeni

BURDURLU EMEKLİLER; EMEKLİ ZAMLARI HAKKINDA NE DEDİ?

BURDURLU EMEKLİLER; EMEKLİ ZAMLARI HAKKINDA NE DEDİ?

Burdurlu emeklilerden yapılan emekli zamları hakkında düşünce ve görüşlerini aldık.  Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimizin sorusunu yanıtlayan isminin açıklanmasını istemeyen Burdurlu emekliler şunları kaydetti:

2019 SSK EMEKLİSİ:

“Yeni yapılan emekli zamları beklentileri karşılamıyor. Geçmişten 2008 yılına  indiğiniz  zaman aylık bağlanma oranları düşürüldüğü zaman buralara geldi.  En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira , aylık bağlama oranının eskisi şeklide şu an 15 bin civarı oluyor. Eğer aylık bağlanma oranı yükselseydi. Bir de bu maaş hesaplama yolunda gerçek enflasyon maalesef dikkate alınmıyor.

Kirada oturan emekliler; büyük şehirlerde emeklinin maaşı kira parasına yetmez. O parayla geçinme şansı yok. Eğer aile bireylerinden ya da başka bir gelirleri de yoksa geçinmesi mümkün değil. Emeklilerin aldığı düşük ücretler,  emekli çalışan sayısını artıracak. Şuan emeklilerin bir çoğu ek iş yapıyor.

“EMEKLİ MAAŞLARI EN AZ ASGARİ ÜCRET OLMALI”

İsimin verilmesini istemeyen bir başka Burdurlu emekli: “Emekli maaşları emekli için yeterli değil. Ben aynı zamanda bir işveren olarak şunu da devletten talep ediyorum; bizim çalıştırdığımız işçimize verdiğimiz rakamı en az emeklinin alması lazım. Ben de emekli olarak şuan devletin elemanıyım. Bana bu parayı uygun görüp bununla geçin diyorsa ben de o zaman elemanıma o parayı vereyim o da geçinsin. Empati yapmak lazım, yapılan zamlar kesinlikle yeterli değil. Emekli maaşı en az asgari ücret olmalı.” dedi.

Düşünce ve görüşlerini şu şekilde sonlandırdı: “Yani rahat refah payı yüksek olmaz. Sadece kirayla değil sabit giderler de arttığı için bu rakamlarla emeklinin hayatta kalması, ayakta durması mümkün değil.

Doğalgazı olmayan, kışın  evine yakacak almak isteyen emekli yardıma muhtaç. Ancak  hayır kurumlarından talep edebilir. Bu saatten sonra kendi maaşı ile odun, kömür alması da mümkün değil. Bu emekli maaşlarından sonra emekli çalışan sayısı da artış gösterir. Benim tek talebim asgari ücretle iş verenin elemanı ise, emekli de devletin elemanı ona göre verirken ücretleri orantılı vermelerini talep ediyorum.” 

Hale Pak