BURDUR’DAKİ TARLA FARELERİNİN KUYRUĞU YOK
İlimizde ekili ve dikili alanları istila ederek büyük zararlara yol açan tarla farelerinin kuyrukları yok.
Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimiz Halil İbrahim Kara, istilacı tarla farelerinin türünü araştırdı. Burdur’da ekili arpa, buğday, afyon başta olmak üzere sebzelere bir çok zararlar veren tarla farelerinin kuyruk ve kulaklarının küçük olduğu görüldü. Burdur’da tarlalarda yaptığımız gözlemler sonucu yaptığımız araştırmada ‘Rentokil’ internet sayfasında yer alan bilgiler şu şekilde:
TARLA FARESİ TÜRLERİ
Fareler, özellikle su farelere genellikle genç sıçanlarla karıştırılır. Fareler sıçanlara göre daha yuvarlak burunlara, daha tombul yüzlere ve daha kısa tüylü kulaklara sahip olma eğilimindedir. Sıçanlardan farklı olarak kuyrukları ve pençeleri tüylerle kaplıdır.
Görünüm
Yuvarlak burunları, daha az göze çarpan gözleri (farelerden) ve küçük tüylü kulaklarıyla tanınırlar, tarla sıçanlarının soluk gri karnı ile gri-kahverengi kürkü vardır.
YAŞAM DÖNGÜSÜ
Tarla sıçanları 18-20 gün arasında değişen bir gebelik süresinden sonra 4 -6 genç doğuran dişilerle, Mart - Ekim ayları arasında çiftleşirler. Bir tarla faresinin ortalama ömrü yaklaşık 2 yıldır.
YAŞAM ALANI
Tarla sıçanları esasen çayır, çimen ve yeşil çayırlarda beslendikleri için çayırlarda, çimenliklerde ve bataklık arazilerde yaşarlar. Bu küçük memeliler genellikle geceleri ortaya çıkar ancak gıdaların kıt olduğu kışın gün içinde ortaya çıktığı bilinmektedir.”
Halil İbrahim Kara