Flaş Haber Yeni

BURDUR’DAKİ KYK YURTLARI ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

BURDUR’DAKİ KYK YURTLARI ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

-Müdür Kemerkaya: “10 bin 896 öğrencimizi bu sene misafir edeceğiz”

Birçok üniversite adayının katılımı ile gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sürecinin sona ermesi ile birlikte binlerce genç üniversite hayatına başlayacak. Burdur’a da birçok yeni öğrencinin geleceği süreçte en büyük sorun olan barınma hakkında Burdur’daki Kredi Yurtlar Kurumu ile ilgili Gençlik Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya Çağdaş Burdur Gazetesi İnternet Medyasına röportaj verdi.

İlk olarak Burdur’daki yurt kapasitelerine değinen Müdür Kemerkaya bu yıl toplamda  Burdur Kredi Yurtlar Kurumlarında 10 bin 896 öğrencimizi bu sene misafir edileceğini dile getirdi.

Müdür Orhan Kemerkaya röportajında:

“Burdur Merkez’de 3 tane kız yurdumuz, 2 tane de erkek yurdumuz var. Bucak ilçemizde bir kız bir erkek yurdumuz var ve Gölhisar ilçemizde de karma yurdumuz var. Karma yurt dediğimiz kızlarla erkeklerin karmış olduğu yurt. Bucak ve merkezdeki yurtlarımızda ise bağımsız olarak hem kızlar hem erkeklerin kaldığı ayrı ayrı yurtlar var.  Kızlar olarak şunu söyleyebilirim kampüs alanı içerisinde iki tane erkek yurdumuzda toplam 2 bin 300 erkek öğrenciyi barındıracağımız yurdumuz var. Yeni açılan Salda Kız Öğrenci yurdumuz bin 304 kapasiteli buna ilave olarak da geçen yıl faaliyete geçirdiğimiz Safahat Kız Öğrenci Yurdumuz bin 984 kapasiteli bunların da ikisinin toplamı 3 bin 288 kızımız üniversite kampüs alanı içerisinde, 2 bin 100 kızımız da eski burdur yurdunun kampüs alanı içerisinde merkezde. Burdur merkezde 7 bin 500 öğrencimizi merkezde barındırıyoruz. Bucak ilçemizde bin 100 kız, 764 erkek, Gölhisar ilçemizde bin 388 karma yurdumuz var, bunun yarısı kız yarısı erkek toplam olarak da 10 bin 896 öğrencimizi bu sene misafir edeceğiz. Geçen yıl 8 bin 996 öğrenci kapasitemiz vardı. Bu sene hem Burdur merkezde hem de Bucak İlçemizde birer tane yurt inşaatını bitirdik. Burdur Merkezdeki yurdumuzun ismi Salda Kız Öğrenci Yurdu, Bucak İlçemizdeki yeni açılacak olan yurdumuzun ismi Oğuzhan Erkek Öğrenci Yurdu” şeklinde açıklamada bulundu.

KYK Yurt başvurularının 29 Ağustos 2023 Salı günü başlamasıyla başvuru sürecinin nasıl olduğuna değinen Müdür Kemerkaya:

“Tüm öğrencilerimizin e-devlet şifresi olacak. KYK başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak. Herkes bireysel olarak kendi bilgilerini sisteme yükleyecek, başvurusunu sistem üzerinden yapacak. Bu sistemin başvuru süresi bir hafta olabilir 10 gün olabilir buna bakanlığımız belirliyor. Genellikle beş gün içerisinde bu başvuruları alıyorlar. Çünkü bir dakikalık bir başvuru süreci var. Ne kadar kısa sürerse bir butona basma ile birlikte herkesin ailevi, geçim, maddi olarak bir puanlama yapılıyor ve bu puanlamada en düşük puandan en yüksek puana doğru bir sıralama yapılacak en düşük puanda olan öğrenciler artık yurtlarımıza teker teker yerleştirilmeye başlanacak. Yedekte kalacak öğrencilerimiz olursa her hafta pazartesi ve Perşembe günleri bakanlığımız tarafından tekrardan butonlar çalıştırılıyor. Kayıt yaptırmayan ya da yurtta kalmayıp ailesinin yanında kalmak isteyenler ya da arkadaşları ile eve çıkmak isteyenler yerine tekrardan yedek sıralar çalışıyor. Geçen yıldan örnek vereyim; geçen yıl kapasitemiz 8 bin 996 olduğu halde toplam 2 bin civarında bir yedek öğrencimiz vardı ve kasım ayı geldiğinde tüm yedekler bitmişti. Yani yurda gelip kaydını yaptırmayan ya da yurda gelip eve çıkan ya da yurda gelip kaydını donduran öğrenciler otomatikman yurttan da kaydını sildiriyor ve bunların yerine yedekler devamlı çalışıyor ve bu yedekler de bir, bir buçuk ay içerisinde tamamen ilimiz genelinde sıfırlanıyor.” Dedi.

KAYDINI DONDURAN ÖĞRENCİLER YURDA GERİ GELEBİLİYOR MU?

"Okuyanlara tekrar bir hak var. Bir öğrencinin yurtlarda 4 yıl kalma hakkı vardır. Derslerden başarısız olan ya da okulunu uzatan öğrenciler normal şartlarda kalma hakkı yok. Yüksek lisans öğrencilerinin yurtlarda kalma hakkı yok ancak yurtlarda boş yatak olduğu vakitte biz bu öğrencilerimizi misafir öğrenci olarak alıyoruz.

Bizim merkezde Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı olan eski adıyla Burdur yurdumuz öğrencinin en yoğunlukta olduğu yer. Sabah saat 7’den itibaren 15 dakika arayla oradan seferler üniversite kampüs alanına devam ediyor. Burada da öğrencilerimizin ilk durak yeri olması ile hiçbir mağduriyet yaşanmıyor. Tabi merkezde oturan, ikamet eden duraklarda bekleyen öğrencilerimiz otobüsler aşağıdan dolu vaziyette geçtiği için de burada bir aksama söz konusu olabiliyor. Bunu da halk otobüsleri gerekli tedbirleri alıyor, ek seferler koyarak da bu duraklarda bekleyen öğrencilerimize de ek seferlerle birlikte kampüse taşıyor. Yukarıdaki öğrencilerimizin aşağı inmesi de daha kolay çünkü o güzergâh üzerinde durak olmadığı için direkt kampüs alanında toplanma alanında yurtlarda kalan öğrencilerimizi ringler toplanma merkezine getiriyor ve oradan otobüse biner binmez rahatlıkla şehir merkezine gelebiliyorlar."  ifadelerini kullandı.

Yurtlardaki aktivitelere de değinen Kemerkaya yurtlarda, çeşitli atölyelerin olduğunu aktardı:

“Bizim Gençlik Merkezimizin kendi binası içerisinde ve İl Müdürlüğümüze bağlı muhtelif yerlerde kurslar düzenleniyor. Gerek Halk Eğitim Merkezi ortaklaşa yapmış olduğumuz kurslar gerekse kendi İl Müdürlüğümüzün açmış olduğu kursların yoğun bir şekilde geçtiğini belirtmek isterim. Kampüs alanında içerisinde olan öğrencilerimizin merkeze gelme imkânı olmayanlar için yurtlarımızda çok güzel atölyeler var. Öğrencilere biz alternatif kursları sunuyoruz. Kurs isimlerine göre onlar hangi kursu almak istorlarsa gerek bize başvuru yapan gerek halk eğitim merkezi üzerinden başvuru yapan arkadaşlarla birlikte yurtlarda akşam saatlerinde ders saatlerinin sonunda gece saat 10-11’e kadar kurslarımız devam diyor. Orada da öğrencilerimiz hayatı boyunca hiçbir uğraşıyla meşgul olmamış ya da herhangi bir el sanatı olmayan, hiç resim yapmamış, hiç müzik yeteneği olamayan öğrencilerimiz belli bir süre sonra o kadar güzel eserler çıkarıyor ki ve gidip onları orada gördüğümüz zaman bizlerde mutlu oluyoruz. Ve bu kurslarda her dönem yeniden açılıyor.” İfadelerine yer verdi.

Asrın Felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremde acil önlem gerektiren durumda depremzede vatandaşlarımızın KYK yurtlarında misafir edilmesi ve onlara en iyi şekilde ağırlayıp Temmuz ay içerisinde de memleketlerine geri döndüklerine değinen Müdür Kemerkaya:

“Hepimizin bildiği gibi 6 Şubat depreminde meydana gelen, 11 ili etkileyen bu felaketin sonunda acil önlem gerektiren bir durumdu oradaki depremzede vatandaşlarımızın kış şartlarında barınabileceği yerlerin ayarlanması. Tabi Türkiye Cumhuriyeti’nin şu anda elinde en büyük imkan yurtlar ve ÖSYM ilen hemen hızlı bir şekilde iletişime geçilerek öğrencilerin 2’nci dönem derslerinin belli bir müddet uzatılmasını talep ettiler ve biz o dönemde toplam bakanlığımız toplam 20 ile görev dağılımı yaptı, bunlardan bir tanesi de Burdur’du. Yurtlarınızı hazırlayın depremzedeler gelecek diye bizden talimat gelmeden kimseyi almayın diye. Sonradan bu 20 ili 70 ile çıkarttılar.  70 ilimizin tamamına yurtları açılması talimatı geldi. O dönemde Burdur ili olarak gelen depremzedeleri sayın Valimizin de başkanlığında en iyi şekilde ağırladığımızı da söylemek isterim. İlk başta 4 bin 368 depremzede ilimize geldi ve bu 4 bin 368 depremzeden de belli bir kısmı evlere taşındı belli bir kısmı yakın illerdeki akrabalarının yanına gitti. Temmuzun ilk başına kadarına kadar yani temmuza kadar olan kısımda 2 bin 300 misafirimizi burada gece gündüz kendileri ile ilgilenerek misafir ettik ve Deprem bölgesinde işi olan,  deprem bölgesinde memur olan, deprem bölgesinde kendi akrabaları olanlar yavaş yavaş memleketlerine orada da çünkü ortamlar hazırlandı, konteyner kentler, çadır kentler, iş merkezleri hepsi hazırlandı. Bunu duyan ister istemez kendi doğduğu yere gitmek istedi, bizde onlara AFAD başkanlığı işte Valiliğin başkanlığında AFAD koordinesiyle birlikte otobüslerle birlikte memleketlerine gönderdik. Son kalan ilimizde 400 depremzede vardı temmuz ayı içerisinde Temmuz 15 ile 30’u arasında depremzede vatandaşlarımızı memleketlerine kazasız belasız göndermek nasip oldu ve hiçbiri de herhangi bir şikayette bulunmadı, teşekkür ettiler hatta üzüldüler, ağladılar gitmek istemediler çünkü buraya da alışmışlardı onlara da kurslar açtık, onların da sergi yapıldı, sergilerine gittik, depremzede çocuklarımıza yönelik psikolojileri etkilendiği için onlara drama dersleri verildi müzik dersleri verildi. Burada da güzel anları oldu işte o güzel anılarından dolayı Burdur’dan da gitmek istemediler ama en nihayetinde dediğim gibi herkesin doğduğu bir yer var doyduğu da bir yerde var. Bu neticede bir kısmı burada kaldı yani çok az bir aile burada kaldı çünkü iş buldular, çalışmak istediler. Onlara da ev bulundu onlar evlere taşındı. Geri kalan tüm depremzede vatandaşlarımızı güzel bir şekilde hani içimizde bir burukluk olsa da kendi memleketlerine gönderdik.” Şeklinde konuştu.

Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ‘seyahat sever’ projesi kapsamında gençlerin ülkenin dört bir yanında KYK yurtlarında ücretsiz olarak konaklamasını sağlayan proje hakkında konuşan Kemerkaya, proje kapsamında Burdur’u ziyaret eden gençler hakkında konuştu:

“Şimdi Burdur tabi sahil bölgesinde şimdi yazın herkes gençlere yönelik düşünürsek gençlerin yüzde 90 hatta yüzde 95’i sahil bölgelerini tercih eder.  Niye çünkü deniz var denize girmek isterler tabi Burdur’da turistik bir bölge ve salda son dönemlerde hem dünya da hem Türkiye’de asını çok öne çıkarttı. Tabi Kibyra Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti bilen kişiler için buralarda çok güzel yerler. 2 ay boyunca toplam 563 tane seyahatsever vatandaşımızı yurtlarımızda misafir ettik. Bakanlığımızın vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda bizde  ev sahipliğimizi  en iyi şekilde hatta kendileri teşekkür mektupları bırakarak da ilimizden ayrıldılar. Kimisi 2 gün kaldı, kimisi 3 gün kaldı, kimisi 5 gün kaldı. Hatta çok uzun zamanda kalmak isteyenler var ama malum standart bir süre var o standart süreyi fazla geçirtmemek adına çünkü taleplerde var gelmek isteyen, rezervasyonu yapan kişileri biz Burdur ilimizde misafir ettik ve onlarda gerekli yerlerde gezilerini yapıp sonradan buradan kimisi Fethiye’ye gitti, kimisi Antalya, kimisi Muğla tarafına. Türkiye’nin dört köşesine bu seyahat sever sayesine gençlerimiz hem tanıyarak hem görerek hem ücretsiz bir şekilde böyle gezi olarak çok güzel bir ambiyans oluşturdu ve tabi sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda gençlerimize çok önem veriyor. Onun sayesinde de gençlerimiz arık Türkiye’de hiç görmediği illeri de bu vesileyle de görmüş oluyor.”

Hale Pak-H.Nesibe Solak