Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA YORGANCI OLMAK... KEMAL ÇEVİK ANLATTI

BURDUR'DA YORGANCI OLMAK... KEMAL ÇEVİK ANLATTI

Burdur’da 1977 yılından beri yorgan dikimi ile uğraşan Yukarı Pazar esnaflarından olan Kemal Çevik bu işe nasıl başladığını şuan işlerin nasıl olduğunu Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirlerimize anlattı.

Yorgancı Kemal Çevik röportajında bu işi abisinden devraldığına değinerek şuan işlerin nasıl olduğu hakkında bilgi verdi.

Çevik verdiği röportajda: “1977 Yılından beri kendim çalıştırıyorum. Eskisi gibi çırak kalfa yetişmiyor, kendi çocuklarım dâhil istemiyor. Bizim de zaman doluyor 70 yaşına geliyoruz. Eskisi gibi yorgan diktirmek isteyen pek olmuyor. Genellikle 50 yaş üstü yün yorgan istiyor, pamuk istiyor. Daha genç yaştan olanlar elyaf, silikon istiyor. Yün aslında  daha sağlıklı. Eskiler belinde, bacaklarında ağrı olduğu zaman yün sarardı. Şimdi elyaf, silikon kullanıyorlar. Silikon yastık baş ağrısı yapıyor. Yaş gruplarına göre alıcılar değişiyor. Mesela 20’li yaşlarındaki gençler silikon istiyor, çamaşır makinasına atıp kullanması daha kolay olduğu için. Yün yorgana göre daha uygun olduğu için ona talep yoğun.” Şeklinde konuştu.

Kemal Çevik yorgancılık işine nasıl başladığına değinerek eskiden iş yükü çok olduğu ve çırak kalfanın yetersiz geldiğini söyledi:

“İlkokul çağlarında yorgancılık da çıraklık yapmıştım. Daha sonra mobilya döşemeye başladım. Askere gidene kadar o işi yaptım. 1977 yılında abim vefat edince benim de az çok bilgim vardı. O sebeple bu işe kaydım ben. O zamandan beri devam ettiriyorum. Eskiden yorganlar daha adi oluyordu. Şimdi daha kaliteli olmaya başladı. Eskiden iş bugüne göre daha çoktu ama çırak kalfa vardı yeterli gelmiyordu. Şimdi çırak kalfa yok daha çok büyüyor iş. Benim yetiştirdiğim çıraklar da var ama şuan yapmıyorlar. Bu mesleğin karı çok düşük. Bugün 150-200 liraya işçiliğini yapıyoruz. Bir günde zor bitiyor yorgan.  Emekli olmasak çekilmez yani.” İfadelerini kullandı.

Şuan ne tür işler yaptığına da değinen Kemal Çevik:

“Bugün sünger yatak kullanıyorlar. Rahat edemiyor üzerine yünden koruyucu yapıyoruz. Yatak da yapıyorum ama ağır olduğu için isteyen olmuyor. O yüzden yorgan gibi ince yatak koruyucu yapıyoruz.

Eskiden yorganlar tek yüzlü oluyordu. Bir tarafı astarlı bir taraf pamuk oluyordu. Şimdi ise iki taraf kumaş oluyor. Nevresime geçirildiği için, eskiden çarşaflanırdı. İpek yorgan talebi yok zaten eskiden düğünlerde ipek yorgan yapılırdı.

Eskiden yastıklar uzun oluyordu birde şimdi küstüm yastıklar kullanılıyor. Eskiden işlemeleri başlıkları olurdu.  Şuan 40 yılda bir kişi yaptırıyor o uzun yastıklardan eski alışkanlıkların hepsi terk edildi.

Eskiden toptan satardık kamyonla köylere gönderirdik. Köylerde o şekilde satarlardı. Şimdi o yok.” Dedi.

Hale Pak