Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA TÜRK MUTFAĞI HAFTASI PROGRAMARI AKADEMİSYENLERİN DOKUNUŞUYLA TAMAMLANDI

BURDUR’DA TÜRK MUTFAĞI HAFTASI PROGRAMARI AKADEMİSYENLERİN DOKUNUŞUYLA TAMAMLANDI

-Müdür Kılıç, “Gastronomik turizminde Burdur ilimizin de hak ettiği payı alabilmesi için özellikle konaklama tesisleri ve restoran işletmecilerimiz ile aşçılarımızın zengin Burdur mutfağına ait ürünleri öne çıkarması gerekmektedir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından hareketle bu yıl ilk kez kutlanan Türk Mutfağı Haftası, bugün yapılan etkinliklerle sona erdi. Burdur Kültür Merkezi’nde yapılan Türk Mutfağı Haftası kapanış programı kapsamında; ‘Türk Mutfağının Turizmdeki Yeri ve Burdur Mutfağı Paneli’ gerçekleştirildi. Panel, MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Uğur Kılınç moderatörlüğünde; Doç. Dr. Olcay Kılınç, Doç. Dr. Emre Erbaş, Dr. Merve Çetin ve Öğr. Gör. İlhan Avcu’nun panelist olarak katılımlarıyla gerçekleştirildi. Panelde; Doç. Dr. Uğur Kılınç ‘Tarih Sürecinde Türk Mutfağı’, Doç. Dr. Emre Erbaş ‘Sosyal Bir Kimlik Olarak Gastronomi’, Dr. Merve Çetin ‘Mutfakların Tanıtımında Gastro Diplomasi ve Gastro Milliyetçiliğin Önemi’ ile Öğr. Gör. İlhan Avcu ‘Türk Mutfağında Sektörün Sorunları’ başlıklı konuşmalarını yaptılar. Panel programı, öğrenciler ve konukların panelist akademisyenlere yönelttikleri sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi. Panel programının akabinde Burdur Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı müzik dinletisi ve kokteyl etkinliğine geçildi.

TÜRK MUTFAĞI ÇOK YÖNLÜ BİR MUTFAK TÜRÜDÜR

Türk Mutfağı Haftası kapanış programında ayrıca Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç tarafından da bir konuşma yapıldı. Müdür Kılıç, konuşmasında; “Türk toplumu yemeklerin çeşitliliği bakımından diğer toplumlara göre farklar göstermektedir. Tarihte yer almaya başladığımız andan itibaren beslenmeye çok önem veren toplumumuzu yeme içme kültürü sosyal hayatta da her zaman önemli bir faktör olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bölgelerin coğrafi yapısı ve iklimini şehrin ekonomik yapısının gelenek ve göreneklerinin inanış ve düşünce şekillerinin yemek kültürüne önemli bir etkileri vardır. Dünyanın en önemli mutfakları arasında yer alan Türk mutfağı yöresel mutfakların kendilerine has özelliklerini de içerisinde barındıran köklü ve çok yönlü olma özelliklerini taşıyan bir mutfak kültürüdür. Küreselleşmenin etkisiyle diğer Dünya mutfaklarından etkilenmeler, sağlıksız hazır gıdaların yoğun olarak tüketildiği günümüzde Türk mutfak kültürünün ve yöresel tatlarımızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkes tarafından yapılması gerekenler bulunmaktadır. Bugün burdur mutfağı denilince aklımıza ilk gelen, burdura gelip de yenilmeden gidilmeyen yemek 2012 yılında coğrafi işaretli ürün olarak da tescil edilen Burdur Şiş Köftesidir. Bunun yanı sıra Burdur ile özdeşleşen 300 yıldan fazla geçmişi olan ve 2009 yılında coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilen burdur ceviz ezmesi de Burdur’un önemli tatlı lezzetlerindendir. Karaman ilçemizin cevizi, kişnişi ve Karaman Rezenesi. Bucak ilçemizin Melli İnciri ve Bucak Salepi ile Tefenni ilçemizin rezenesi ilimizin coğrafi işaretli ürünleri arasına giren diğer ürünlerdir. Bunlar ilimizde üretilen ürünlerin orijinalliğini korumak için atılan önemli adımlardandır. Ancak bu adımlarla yetinilmemelidir. İlimizde gerek bilinen gerekse tanınmaya muhtaç yemeklerimizi tatlılarımızı yiyeceklerimizi markalaştırarak ürün haline getirerek ilimizin her bölgesinde özellikle turizm yoğunluklu yerlerde restoranlarda konaklama tesislerinde günübirlik tesislerde ve bunlara benzer nezih ortamlarda satış ve sunumlarının yapılması gerekmektedir. Ülkemizde hızla gelişen ve büyüyen gastronomik turizminde Burdur ilimizin de hak ettiği payı alabilmesi için özellikle konaklama tesisleri ve restoran işletmecilerimiz ile aşçılarımızın zengin Burdur mutfağına ait ürünleri öne çıkarması gerekmektedir.” dedi.

Mine KAYA