Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA TÜRK MUTFAĞI HAFTASI BAŞLADI!

BURDUR'DA TÜRK MUTFAĞI HAFTASI BAŞLADI!

Her yıl Türk mutfağını markalaştırma ve sürdürülebilirliğini artırma doğrultusunda yapılan Türk Mutfağı Haftası Burdur’da başladı.

  

Türk mutfağının zengin lezzetlerini ve sağlıklı, geleneksel özelliklerini tanıtmak amacıyla her yıl düzenlenen Türk Mutfağı Haftası, 21-27 Mayıs tarihleri arasında Burdur'da çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlanıyor.

Burdur Valiliği ve Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün organizasyonuyla düzenlenen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası, saat 10.00’da gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşe İngiliz, Rus, Litvanyalı, Azerbaycanlı, Uygur ve Kazak Türk grupları, öğrenciler, vatandaşlar ve protokol üyeleri katıldı. Kortej, Müze’den başlayarak Bakibey Konağı’na kadar devam etti.

  

  

Bakibey Konağı’nda saat 10.30’da başlayan Türk Mutfağı Açılış Programı'nda, Burdur Valisi Türker Öksüz ve protokol üyeleri, coğrafi işaretli ürünlerin yapım aşamaları hakkında bilgi aldı.

 

Programda açılış konuşması yapan Burdur İl Kültür Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, Burdur’un coğrafi işaretli ürünlerini, lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurguladı. Gürsoy konuşmasında şunları kaydetti; “Türk mutfağı haftası Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğün ettiği bu yılın üçüncüsünü kutladığımız yerel lezzetlerimizi tüm dünyaya tanıtmayı amaçladığımız, mutfağımızı tanıtmayı amaçladığımız bir hafta. Bu bağlamda eş zamanlı olarak tüm dünyada kutlanma 21 Mayıs itibariyle başlıyor 27 Mayıs'a kadar. Bizler Burdur olarak Burdur’umuzun coğrafi işaretli ürünlerini, lezzetlerini dünyaya tanıtmak amacıyla bölgemize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize tanıtmak amacıyla bir program düzenledik. Programımız 4 gün boyunca sürecek, 27 Mayıs 2024 cumaya kadar. Hem burada hem Cumhuriyet Meydanı’mızda ikramlarımız olacak. Bu kadar ikram muhakkak tasarruf tedbirleri kapsamında onlarca gönüllümüzle yapıldığı, ellerini taşın altına koyan tüm kurumlarımıza, kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Rakam vermek istemiyorum ama inanılmaz bir yardım oldu burada. Bu bağlamda ben herkese teşekkür ediyorum.”

  

"BURDUR OLARAK GASTRONOMİ PASTASINDAN PAYIMIZI ALMALIYIZ"

Burdur Valisi Türker Öksüz, Türk Mutfağı Haftası Programı'nda coğrafi işaretli ürünlerin önemine vurgu yaptı. Özellikle turizm endüstrisinde giderek artan bir öneme sahip olan gastronominin Burdur'un potansiyelini ve çekiciliğini artırmada kilit bir rol oynadığını belirten Vali Öksüz konuşmasında;"Bu hafta, kadim Türk Mutfağının olduğu kadar Burdur’umuzun yemeklerinin de yaşatılması, tanıtımı ve potansiyeline ulaşması açısından değer verdiğimiz ve üzerinde önemli durduğumuz bir etkinlik haftasıdır. Bu sene Türk Mutfağı Haftası Coğrafi İşaretli Ürünler temasını ön plana çıkarmayı amaçlamıştır. Bizde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve paydaşlarımız ile coğrafi işaretli ürünlerimizi ve daha önce belki de pek bilinmeyen lezzetlerimizi ön plana çıkaracağız. Antik kentleri, gölleri, yaylaları, tarihi konakları, doğal güzellikleri, tarihi ve turistik değerleriyle mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken şehrimiz Burdur, sahip olduğu turistik değerlerin yanı sıra Burdur Şiş Köftesi, Gölhisar Kavurması, Ceviz Ezmesi, Haşhaş Helvası gibi gastronomik değerlerini de tanıtmak ve turistlere sunmak durumundayız.

Gastronomi, turizm endüstrisi içinde önemi giderek artan bir olgu olmakla birlikte bölgesel ve ulusal ekonomik kalkınma için önemli bir getiri kaynağı da olmaktadır. Geçmişteki turizm faaliyetlerini sadece deniz, kum, güneş anlayışı içerisinde yer alan kitle turizm faaliyetleri oluşturmakta iken, alternatif turizm (sağlık, kültür, spor, inanç turizmi) adı altında yeni turistik ürün çeşitlerinin önem kazandığı günümüzde, Özellikle son zamanlarda alternatif turizm çeşitleri içerisinde gastronomi turizminin de yer almaya başladığı görülmektedir.

Turizm gelirlerinin önemli bir kısmının gastronomi turizmi ile sağlandığı bilinmektedir. Bu kapsamda Türk Mutfağının da dünyadaki sayılı mutfaklar arasında yer aldığı düşünüldüğü zaman Türkiye'nin, Anadolu'nun gastronomi turizmi için yeterli çekicilik unsurlarına sahip olduğu görmekteyiz. Burdur olarak bu çekicilikten, bu pastadan pay almak için çaba göstermek zorundayız, bunun için bugün burada bulunuyoruz. Gastronomi ile şehrimizin turizm alanında var olan potansiyelini daha iyi tanıtabileceğimizi düşünüyorum.

Günümüzde turizmin gastronomi amacıyla yapılmaya başlandığı, gastronomi şehirleri kavramının gündemde olduğu bir gerçek. Bizim de Burdur olarak sağlıklı yöresel ürünlerimizi tanıtarak ihya ederek şehrimizin gastro turizmi yönünden desteklemek için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Tarım ve hayvancılık şehri olarak anılan İlimizde coğrafi işaret almış, önemli tatlarımız var. Süt ve hayvansal ürünleri sağlıklı ve organik şekilde üreterek, genleri işin içine sokarak çevreye saygılı tarım stratejisi ile bu alanda ülkemize örnek olabileceğinizi düşünüyorum.

Coğrafi işaretler, sürdürülebilir gastronomi anlayışına da temel oluşturan geleneksel üretimi destekleme, yerel ve otantik yiyecek-içecek ve besin öğelerini koruma rolü sayesinde özellikle kırsal turizm bölgelerinde turizm potansiyelinin gelişmesini de desteklemektedir. Bu rolü ile aynı zamanda; destinasyona turist çekerek uygulandığı bölgelerde sürdürülebilir yerel ve ekonomik kalkınmaya da katkı sağlamaktadırlar.

İnsanlık tarihinin her anında yiyecek ve içecek önemli bir yer tutmuştur. Yemeğe nimet anlayışı ile baktığımızı belirtmek istiyorum. İnsan yaşamındaki gastronominin yadsınamaz önemi turizm endüstrisi için de geçerlidir. Turizm politikaları ve stratejileri içerisinde gastronomi turizmi konusunda farkındalıklarını arttırabilen turizm destinasyonları yöre halkına da kazanç sağlayarak toplum temelli turizm anlayışına da katkıda bulunabileceklerdir. Gastronomi turizminin ortaya çıkardığı etkileşim; bireysel, sosyo-kültürel, çevresel ve ekonomik anlamda destinasyonların gelişmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğünde; turizm ve gastronominin birbirinden ayrı düşünülmesini söylemek neredeyse imkansızdır. Bu doğrultuda bizler de çalışmalar yapmaktayız. İlgili tüm paydaşlarla birlikte bu konuya özel olarak önem vermeye devam ederek Gastronomi Şehri Burdur olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz koordinasyonunda hazırlanan Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle Teke Yöresinin Başkenti Burdur’umuzun Ceviz Çorbası, Gölhisar Kavurması, Burdur Şiş Köftesi, Keşkek, Sarma Aşı, Pişi, Su Böreği ve Hamursuz gibi yemeklerin yanı sıra olmazsa olmaz içeceğimiz çay ikramları gerçekleşecektir. Tüm halkımıza afiyet olsun diyelim." ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından Rus Heyeti yetkilileri, Vali Öksüz’e ülkelerinin anma hediyesini sundu. Türk Mutfağı'nın açılış töreni, Keşkek ve Gölhisar kavurması gibi yöresel ürünlerin sunumuyla sona erdi.

 

 

Melisa Adınısever