BURDUR'DA TOPRAK ANALİZİ FIRSATI
“TOPRAĞINIZI ANALİZ YAPTIRMADAN GÜBRE KULLANMAYIN”
Burdur Tarım İl Müdürlüğü, toprak analizlerinin kısa süreliğine 150 lira olarak belirledi.
Burdur’da 2022 yılında faaliyete geçen Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toprak Analiz Laboratuvarı Burdur ilinin yanı sıra Isparta Afyonkarahisar ve Antalya çiftçisine de hizmet vermeye devam ediyor.
Burdur Tarım İl Müdürlüğü tarafından yayımlanan bültende; “Çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı gübreleme rehberi doğrultusunda hazırlanan gübreleme tavsiyeleri sayesinde en az gübre ile en yüksek verim elde etmiş, bu sayede hem cebini hem de toprağını korumuştur.
600 TL olan Temel Verimlilik Analizi Ücretinin yüzde 75 i Burdur Valiliği İl Özel İdaresi ile Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında destek olarak ödenmekte, sadece 150 TL karşılığında çiftçiler toprak analizi yaptırarak gübreleme tavsiyesi almaktadır.
Toprağa bol gübre vermek bitkinin gübreyi bol alacağı anlamına gelmez. Bir besin maddesinin gereğinden fazla kullanılması diğer elementlerin alımını güçleştirebilir. Bu durum antagonizm olarak adlandırılır. Örneğin; azotun gereğinden fazla kullanılması potasyum, bakır ve bor alımını; fosforun fazla olması potasyum, kalsiyum, çinko, demir ve bakır alımını; potasyumun fazla kullanılması ise magnezyum alımını güçleştirebilir. Antagonizmi önlemenin en etkili yolu ise toprak analiz sonucuna göre bitki besleme programı oluşturmaktır.
Laboratuvarda; Bünye (saturasyon), Ph, Tuzluluk, Kireç, Organik Madde Miktarı, Alınabilir Fosfor, Alınabilir Potasyum ve Alınabilir Mikro Elementler (Demir Bakır Çinko Mangan) analizleri yapılarak çiftçilere 15 gün içerisinde sonuç verilmektedir. İlçelerimizdeki çiftçiler almış oldukları toprak örneklerini İl Merkezine kadar gelmeden dilerlerse İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edebiliyorlar. Sonuçlar ve gübre tavsiyesi İlçe Müdürlüğünden teslim alınabileceği gibi, cep telefonlarına da whatsup üzerinden gönderiliyor.
Çiftçilerimiz ekim dikimden en az bir ay önce toprak örneği alması gerekmektedir. Toprak örneğini almadan önce mutlaka İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bizzat başvurarak veya telefon ile arayarak nasıl toprak örneği alması gerektiği konusunda bilgi alabiliyorlar. Ayrıca laboratuvar çalışanları tarafından cep telefonlarına eğitim videosu gönderiliyor.” bilgisi verildi.
Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü/Bülten