BURDUR’DA TOHUM DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT!
Burdurlu çiftçiler, yasal olmayan mahsulü tohumluk ticaretine karşı uyarıldı.
Burdur Ticaret Borsası, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği tarafından yasa dışı tohumculuk ile ilgili yayımlanan bülteni paylaştı. Yayımlanan bültende, buğday tarımında kullanılan tohumlukların üretim ve dağıtımı ile ilgili olarak bazı kişi ve kişilerce kullanılan yasa dışı uygulamalara karşı dikkat uyarısında bulunuldu.
Yasal çerçevesi dahilinde buğday tohumluğu üreten ve pazarlayan TSÜAB üyelerini olumsuz etkilediği gibi çiftçilerin de aldatılmasına ve zarar görmesine neden olan yasa dışı tohumculuğa karşı uyarıda bulunuldu.
Yayımlanan bültende şu ifadelere yer verildi;
“Buğday tohumluğu üretimi, sertifikasyonu ve pazarlanmasında en önde gelen sorun, piyasada bazı kişiler tarafından eleme yapılmak suretiyle elde edilen mahsulü tohumluk ticaretine konu edilmesi ve haksız destek alınmasıdır. Eleme yapan kişi ve/veya firmalar kayıt altında olmadıklarından bu gibi kişi veya firmaların denetiminde eksiklikler söz konusudur. Yasal olmayan usul ve esaslara göre mahsulden eleme yapmak suretiyle elde edilen –sözde- tohumluklar, çoğu zaman ambalajı ve çeşitli sunumları ile aynı çeşidin sertifikalı tohumluğu gibi satılmaktadır. Bu gibi uygulamalar, mevzuata ve usulüne uygun üretim yapan TSÜAB üyelerinin mağduriyeti yanında, ürün kalitesi ve verim açısından ülkemiz adına büyük kayıplara neden olmakta ve çiftçilerimizin de zarar görmesine yol açmaktadır.
Yukanda sayılan nitelikteki kanunsuz hareketlerde bulunanlar hakkında, işlenen bu suçun unsurları da gözetilerek, hak sahipleri tarafından aşağıdaki yasal işlemler başlatılacaktır:
5042 sayılı Kanunun 62 ve 63. Maddeleri gereğince hukuk ve ceza davaları açılacak, sahtekârlığa konu sözde buğday tohumlarına el konulacaktır. 5553 sayılı Kanunun 12. Maddesi gereğince idarî para cezaları kesilecek, keza kaçak buğday tohumları müsadere edilecektir. Kaçak olarak ürettiği buğday için haksız yere destek alanlar ayrıca; 5488 sayılı Kanunun 23. Maddesi gereğince beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaklardır. Bu kişiler hakkında ilâveten Türk Ceza Kanunu’nun 157 ve 158. Maddeleri gereğince nitelikli dolandırıcılık suçundan ceza davası açılarak haklarında; 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve elde edilen desteğin iki katından az olmamak kaydıyla beş bin güne kadar adlî para cezasının uygulanması talep edilecektir.”
BTB / Bülten