Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA TARLA FARELERİNİN İSTİLASI DEVAM EDİYOR

BURDUR’DA TARLA FARELERİNİN İSTİLASI DEVAM EDİYOR

Burdur’da bu yıl kış aylarında bir önceki yıla kıyasla don, sis ve kar yağışının olmadığı bölgelerde tarla farelerinde aşırı denecek düzeyde çoğalmalar olmuştu.

Az yağış alan bölgelerde kış aylarında da üreyen fareler aç kalınca arazilerde ekili ve dikili alanlara zarar vermeye başladı. Bu yıl az yağış alan bölgelerden biri olan Burdur Merkez Gökçebağ Köyü’nde ekili arpa, buğday tarlaları ile sebze tarlalarına dadanan istilacı fareler mal sahiplerine büyük zararlar verdiği görüldü. Arpa ve buğdayları sapı ile birlikte sebzeleri de aynı şekilde yediği gözlemlendi.

Köy halkından Zübeyde Yiğit (80); “Ekili 4 dönüm arpa tarlamı biçtirmek için gelmiştim. 2 parça tarlamın birçoğunu (4’te 3’ü) fareler yemiş. Ben ilk önce hayvan girmiş sanmıştım. Ama fare deliklerini görünce farelerin yediğini anladım. Bu yıla gelinceye kadar başına böyle bir şey gelmemişti. Ne diyeyim Allah’tan gelen bir şey.” dedi.

Gökçebeğ Köyü halkından Hasan Çalışkan’da fareler dikili 4 dönüm sebze tarlasına zarar verdi. Özellikle patlıcanların sapını yiyerek başlayan fareler, ertesi tekrar sapını yediği patlıcanların yere devirerek geriye kalan yaprak ve meyvelerini yiyor.” diye dert yanmıştı.

BAŞKAN KUBİLAY “ÇÖZÜM YOK” DEDİ

“Tarla fareleri ile mücadele yapılır mı?” sorumuzu yanıtlayan Başkan Kubilay: “Zirai ilaçla tarla faresini öldüremezsiniz. Çünkü;  ilaç toprağın üstünde kalır. Fare toprağın altında yuvalanır.  Fareyi sadece zehirli buğdayla öldürebilirsin. Zehirli buğdayı tarla faresinin  toprağın altına oyduğu deliğinin girişine koymak zorundasınız.  Tarla faresi ile mücadele yapmak maksadı ile doğaya konulan zehirli buğday da  doğada yaşayan diğer kuş, kurtlara zararlı. Bu zehirli buğdayı yiyen tüm canlılar da ölür. Yani tarla faresi ile mücadelede bir çözümü yok.” sözlerine yer vermişti.

 

Halil İbrahim Kara