Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA TARİH KOKAN ABDESTHANE

BURDUR'DA TARİH KOKAN ABDESTHANE

OSMANLI İMPARATORLUĞUNDAN KALMA  SARNIÇ ORTAYA ÇIKTI

Burdur Ulu Camii saat kulesi karşısında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tadilat çalışmalarına başlanan abdesthane ve tuvaletlerin bulunduğu alanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşaa edilen yaklaşık 70 tonluk içme suyu ve kullanma suyu sarnıcı ortaya çıktı. 
Tarihçilerden edindiğimiz bilgilere göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde şimdiki oluklar altından  oluklarla gelen su Burdur Ulu Camiinin karşısındaki yaklaşık 70 tonluk su sarnıcına(su deposuna)  dökülüyormuş. Günümüze kadar sağlam kalan şimdiki saat kulesinin karşısındaki tuvaletlerin içerisinde kalan su sarnıcı Burdur’un içme ve suyu ihtiyacı için kullanılıyormuş.  Yaklaşık 70 tonluk sarnıçtan Burdur’un içme ve kullanma suyu karşılanıyormuş. Bu sarnıçtan çıkan sular,  tüm çeşmelere dağıtım yapılıyormuş. Su sarnıcından akan fazla suların ise şimdiki İl Müftülüğü yanı akaryakıt istasyonunun önündeki Burdur Çayına akıyormuş. Tarih kitaplarında  ‘Öküz battı’ olarak ta anılan bu bölgeden Burdur Çayına akan su Burdur Gölüne dökülüyormuş.

  

  

SARNIÇ KORUNSUN, ZİYARETE AÇILSIN

Öte yandan tadilat çalışmaları sonrası açığa çıkan su sarnıcının korunup, yerli ve yabancı turistlerin görebileceği şekilde ziyarete açılması istendi. 

Halil İbrahim Kara (özel haber)