Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA PLANLI ÜRETİM DÖNEMİ BAŞLIYOR

BURDUR’DA PLANLI ÜRETİM DÖNEMİ BAŞLIYOR

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz Başkanlığından yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Tarım İl Müdürü Eyüp Adıgüzel,  planlı üretim için Burdur’da teknik komitenin oluşturulduğunu açıkladı.

Tarımda planlı üretim dönemi Burdur’da başlıyor. Burdur İl Tarım Müdürü Eyüp Adıgüzel, Burdur Valisi Türker Öksüz başkanlığında geçtiğimiz Cuma günü yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında planlı üretim konusunda bilgilendirmelerde buldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılında planlanıp, Resmi Gazete de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren ‘Tarımsal Üretim Planlaması’ konusunda bilgi veren Müdür Adıgüzel; “Burdur Merkezde üretim planlamasına geçeceğiz inşallah. Bununla ilgili 5 Nisan 2023 tarihinde 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Yine 2023 yılı Eylül ayında Tarımsal Üretim Planlaması Hakkında  Yönetmelik resmi gazetede yayınlanmıştır.

İlgili yönetmelik gereğince İlimizde Teknik Komiteler kurularak, İl Tarımsal Üretim Planlama Birim Sorumluları belirlenmiştir. İl teknik komitelerinde Vali Yardımcısı, Tarım ve Orman İl Müdürü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden 3 Şube Müdürü ve 1 koordinatör, DSİ Temsilcisi, Ticaret Borsası Temsilcisi, Ziraat Odası Temsilcisi, Yetiştirici ve Birlik Temsilcileri, Özel İdare Temsilcisi, Üniversite temsilcisi ve bakanlık araştırma enstitüsü temsilcisi yer almaktadır. urulan komitenin çalışmaları sonucunda öncelikli olarak ilin mevcut durumunu ortaya koyarak suyu da merkeze alarak üreteceğimiz, bundan sonra kısıtlayacağımız ürünlerle alakalı bir rapor oluşturarak bakanlığa arz ettik. Bakanlık bir sonraki üretim sezonu için üretmemiz gereken ürünlerle alakalı raporu gönderdiğinde bizde çiftçilerimiz ile paylaşacağız.” dedi.

toplantı sonrası konu hakkında bilgi veren Müdür Adıgüzel, Türkiye'nin "su stresi" altındaki ülkelerden olduğuna vurgu yaptı. Müdür Adıgüzel:   "Tarımsal üretim planlaması, suyu merkeze alarak yapıldı. Tarımsal destekler üretim planlaması ile ilişkilendirilerek sade, etkin, verimliliği esas alan ve yönlendirici bir araç olarak kullanılacaktır. Bununla birlikte üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin kira bedellerinin arazi maliklerine ödenmesi koşuluyla Bakanlıkça kayıt altına alınarak tarımsal üretim amaçlı kiralanması sağlanacaktır.” bilgisini paylaştı.

İŞTE BURDUR’DA ÜRETİLMESİ PLANLANANAN TARIMSAL ÜRÜNLER

-Hayvansal üretim planlaması, Su ürünleri üretim planlaması ve bitkisel üretim planlaması hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmesi sonrasında Bakanlık tarafından belirlenen bitkisel üretim planlaması kapsamında 13 + 1 ürün Arpa, Buğday, Nohut, Fasulye (Kuru) ,Patates, Soğan (Kuru), Mısır, Aspir, Mercimek(Kırmızı), Mercimek (Yeşil), Soya, Ayçiçeği (Yağlık), Kanola/Kolza + yem bitkileri havza bazında değerlendirilmiştir.

-Bu bağlamda ilimizde bitkisel üretim planlamasına dahil edilen

7 ürün şu şekilde: (Arpa, Buğday, Nohut, Fasulye (Kuru) ,Patates, Soğan (Kuru), Mısır    

Yem bitkileri 13 ürün şu şekilde: (Mısır (Slaj), Çavdar (Yeşilot),Fiğ (Yeşilot), Hayvan Pancarı, Korunga (Yeşilot), İtalyan Çimi (Yemlik), Sorgum (Yeşilot), Sudan Otu (Yemlik), Tritikale (Yeşilot), Bezelye (Yemlik), Yem Şalgamı, Yonca (Yeşilot), Yulaf (Yeşilot) )

toplamda 20 ürün değerlendirilmiştir.

 HALİL İBRAHİM KARA – MİNE KAYA