Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA PEKMEZ KAZANLARI KAYNAMAYA BAŞLADI

BURDUR'DA PEKMEZ KAZANLARI KAYNAMAYA BAŞLADI

Yassıgüme Köyü’nde Pekmez Kazanları Kaynıyor: Geleneksel Üzüm Pekmezi Hazırlıkları Başladı

Burdur’un bereketli topraklarında yer alan Yassıgüme Köyü, bu yıl da üzüm hasadına ve pekmez yapımına tüm hızıyla başladı. Yassıgüme, lezzetiyle ün salmış üzümleriyle bölgenin en kaliteli pekmezinin üretildiği köyler arasında öne çıkıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan çalışmalar, bağlardan özenle toplanan üzümlerle başlıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez için üzümler, öncelikle çuvallara doldurulup suyu çıkarılıyor. Ardından şıranın içerisine pekmez toprağı eklenerek bir süre küçük kazanlarda kaynatılıyor ardından büyük kazanlarda kaynamaya bırakılıyor. Ortalama 5-6 saat boyunca kaynatılan şıra, yoğunlaşarak koyu kırmızı bir renge bürünüyor. Soğumaya bırakılan pekmezler ise dikkatlice bidonlara ve şişelere doldurularak kış ayları için hazır hale getiriliyor.

 

 

 

Pekmezin Kilosu ne kadar?

Bu yıl artan üretim maliyetlerine bağlı olarak Yassıgüme’de üretilen pekmezin kilosu 300-350 TL arasında değişiyor. Özellikle sağlıklı beslenmeye olan ilgiyle pekmez, doğal ve enerji verici özellikleri sayesinde her geçen gün daha fazla talep görüyor.

Yassıgüme Köyü üzüm pekmezi, geleneksel lezzeti ve doğal yapısıyla bölge halkı için olduğu kadar çevre illerdeki tüketiciler için de vazgeçilmez bir ürün olmayı sürdürüyor.

 

Hale Pak