Burdur’da mesleki eğitim ulus ötesi projelerle gelişiyor
6 farklı ülkeden 17 mesleki eğitim uzmanı Burdur’da eğitim alıyor
Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Gözde Uslu koordinatörlüğünde hazırlanan Erasmus+ ‘The classes on the moon’ projesinin Türkiye ayağı dün başladı. Proje, mayıs ayında İtalya’da gerçekleştirilen ilk ulus ötesi genel değerlendirme toplantısıyla başlamıştı. Yapılan toplantıda alınan karar doğrultusunda projenin ilk durağı Burdur oldu. Avrupa Birliği tarafından hibelendirilen ‘Okul Eğitimi Alanında İş Birliği Ortaklıkları Projesi’ kapsamında farklı ülkelerden 17 mesleki eğitim uzmanı, eğitim programlarına katılmak üzere Burdur’a geldi. Toplam bütçesi 154 Bin euro olan mesleki eğitim projesi kapsamında; Logo Robotics’in; yabancı dil, matematik ve fen bilimleri alanlarında entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor. Projenin dün başlayan Burdur ayağı, 4 gün sürecek ve 8 Temmuz Cuma günü tamamlanacak. Proje, bundan sonraki süreçte ise yapılacak planlamalar doğrultusunda diğer ülkelerde devam edecek.
Hedef, günün gereksinimi olan nitelikli öğrenciler yetiştirmek
Erasmus+ KA220 Projesi’ne yönelik gazetemiz muhabirine konuşan Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü İbrahim Çelikkaya; “Okulumuz bizimle beraber altı ülkenin yer aldığı Erasmus-KA220 projesine dahil oldu. Bu proje kapsamında İtalya, İspanya, Romanya, Bulgaristan ve Portekiz ülkelerinden öğretmenlerimiz bir araya gelerek yabancı dil, matematik, fen bilimleri alanlarında bilgilerini artırmaya çalışacak, diğer ülkelerdeki farklı uygulamaları görecekler. Yaklaşık 20 öğretmenimizi faydalandırmak istediğimiz bu proje sonucunda da öğretmenlerimizin kendi mesleki gelişimlerine katkı sağlanmış olacak ve bu birikimleri öğrencilere yansıtmaya çalışacağız. Bunu, günün gereksinimi olan nitelikli öğrencileri yetiştirmek için hedef edindik. Bu amaçla okulumuz olarak her türlü projenin içinde yer almaya çalışıyoruz. Okulumuzu geliştirmek, mesleki eğitime katkı sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Biz okul olarak özellikle son yıllarda her alanda etkin çalışmalar yapmak istiyoruz. Bunun için okulumuzda farklı türden projeler için ekipler oluşturduk. Her ekibimiz kendi alanına göre kimisi üretim alanında, kimisi Avrupa birliği projeleri alanında, kimisi TÜBİTAK projeleri alanında çalışmalarını yapıyorlar ve yoğun bir hazırlık ve çalışma içerisinde bulunuyorlar.” dedi.
Proje kapsamında ne yapılıyor?
The Classes On The Moon Projesi kapsamında; Romanya, İspanya, Portekiz, İtalya ve Bulgaristan’dan Burdur’a gelen 17 mesleki eğitim uzmanına, Lego Robotics‘in yabancı dil, matematik ve fen alanlarına entegrasyonu ile ilgili eğitimler veriliyor. Yabancı konuklara eğitimleri, Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri Halil Çatak, Hüseyin Yaşar Konak ve Fatoş Çelik Erkan tarafından veriliyor. Proje kapsamında ayrıca, öğrencilerin yabancı dil, matematik ve fen okuryazarlığını geliştirmek amacıyla 20 öğretmenin erasmus hareketliliği kapsamında 2 yıllık süre zarfında bu ülkelerdeki çeşitli eğitimlere katılması hedefleniyor. Hareketliliklere katılan öğretmenlerin aldıkları eğitimler doğrultusunda öğrenecekleri yeni metedojileri müfredeta entegre ederek derslerinde uygulamaya sokmaları amaçlanıyor. Proje ile katılımcı öğretmenlerin yurt dışında alacağı eğitimler ile var olan yabancı dil yeterliliklerinin gelişeceği, farklı ülkelerde uygulanan ‘Eğitimde İyi Örnekler’i yerinde izleme ve uygulama şansı yakalayarak mesleki gelişimlerine katkı sağlayacağı. Bireyi ekonomik ve sosyal hayata hazırlayan okulun, bu proje ile dünyadaki gelişmeleri dikkate alan, kendini teknolojik ve bilimsel değişmelere uyarlayabilecek öğrencileri aynı zamanda akademik anlamda destekleyerek, hayal ettikleri mesleğe ulaşabilmeleri için bir adım daha atmalarına katkı sağlamış olacağı bildirildi.
Mine KAYA