Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA KURAKLIK VE SU İSRAFI

BURDUR’DA KURAKLIK VE SU İSRAFI

Burdur bulunduğu konum gereği kuraklığa elverişli bir bölgedir. Gün geçtikçe artan su israfı, su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve çevresel dengenin korunması açısından ciddi bir sorun haline gelmiştir. Su israfı, suyun gereksiz yere tüketilmesi veya kötü kullanılması sonucu ortaya çıkan bir durumken, birçok olumsuz etkiye yol açabilir.

Burdur ve diğer bölgelerde su israfını önlemek, sürdürülebilir su kaynakları yönetimi ve çevresel koruma açısından büyük önem taşır. Su israfının azaltılması, yerel ekosistemlerin ve su kaynaklarının korunmasına yardımcı olurken, aynı zamanda su faturalarını düşürerek ekonomik faydalar sağlar.

SU İSRAFININ NEDENLERİ

Muslukların açık bırakılması, boruların ve muslukların kontrol edilmemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan su sızıntıları, bahçe sulama, araç yıkama gibi nedenler su israfını daha çok etkileyen nedenlerdir.

Özellikle diş fırçalarken ve bulaşık yıkarken suyun açık bırakılması su israfının artmasına neden olan olaylardır.

SU İSRAFINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?

Su israfını önlemenin en etkili yöntemlerinden biri bilinçli kullanımdır. Burdur gibi kuraklığa elverişli bölgelerde suyun değerini anlamayabilmek ve bilinçli kullanım alışkanlıkları geliştirmek, su israfını önlemenin önemli adımlarından biridir. Muslukları kapatmak, sızıntıları onarmak ve gereksiz yere su kullanmamak su israfının önüne geçmek için önemlidir.

Su tasarruflu musluklar, duş başlıkları ve tuvaletler kullanmak su tüketimini azaltabilmektedir. Bu tür ürünlerin kullanımı, su faturalarını da düşürebilmektedir.

Genel olarak bölgede tarımla uğraşan kişilerin bahçe sularken düzenli bir sulama planı oluşturmaları, suyun daha etkili kullanılmasına yardımcı olabilmektedir. Yağışlı günlerde bahçe sulama işini ertelemek veya akıllı sulama sistemleri kullanmak gibi yöntemler su israfını azaltabilir.

Yerel hükümetler, çevre kuruluşları, STK ve okul gibi ortamlarda, su tasarrufu konusunda toplumu bilinçlendirmek ve eğitmek için kampanyalar veya programlar düzenleyebilirler.

BURDUR BELEDİYESİ SU TASARRUFU KONUSUNDA ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

Türkiye genelinde son 22 yılda yaşanan kuraklık nedeniyle baraj alarm veriyor. Yaşanan kuraklık, su kaynaklarının ciddi bir tehdit altında olduğunu gösterirken aynı zamanda ekosistemi ve canlı yaşamını da etkilemektedir. Bu nedenle, Burdur Belediye Meclisi, su israfını engellemek ve su kaynaklarını korumak amacıyla önemli kararlar almıştı. Bu kararlar;

Araç, halı ve benzeri malzemelerin aynı zamanda iş yerlerinin ve binaların kaldırımlarının şebeke suyu ile yıkanması yasaklanırken, bahçe ve tarla sulaması için şebeke suyu kullanımı sınırlandırıldı.

Burdur, son yıllarda yetersiz yağışlar nedeniyle su kaynaklarının ciddi şekilde azaldığı bir bölge olarak bilinmektedir. "Göller Yöresi" olarak anılan Burdur'da birçok göl kurumuş ve yer altı suları ciddi şekilde çekilmiş durumdadır. Burdur’da Akgöl kuruyan göller arasındayken, Burdur Gölü, Salda Gölü, Yarışlı Gölü, Karataş Gölü çekilmeye devam eden göller arasındadır.

H.Nesibe Solak