Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA KORUYUCU AİLE OLMAK

BURDUR’DA KORUYUCU AİLE OLMAK

Burdur, koruyucu ailelik sistemine katılımda Türkiye ortalamasını yakaladı. Burdur’da hali hazırda 28 koruyucu ailenin yanında 35 çocuğun ikamet ettiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre bu rakam, nüfusa oranla koruyucu ailelik sistemine katılımda yaklaşık olarak Türkiye ortalamasını yansıtıyor.

BURDUR’DA DAHA ÇOK KİMLER KORUYUCU AİLE OLUYOR?

Burdur’da koruyucu ailelik yaparak çocukların kuruluşlardaki yaşantılarına yardımcı olmak isteyen ailelerin çoğunlukla biyolojik çocukları bulunan aileler olduğu öğrenildi. Burdurlu ailelerin çoğunluğunun biyolojik çocukları ile birlikte gönüllü ailelik yaptıkları çocuklarını büyütmeyi tercih ettiği ya da biyolojik çocukları büyüyerek evden ayrılan ailelerin gönüllü aile olmak istedikleri bildirildi.

BURDUR’DA AİLELER KORUYUCU AİLE OLMAKTAN NEDEN ÇEKİNİYOR?

Yetkililer, koruyucu aile olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerle sisteme dahil olmaktan çekinen ebeveynlerin en çok biyolojik aile temasından kaygı duyduğunu söylüyor. Buna karşın koruyucu aile yanına yerleştirilmesi uygun bulunan çocukların biyolojik ailelerine yönelik bir tehditlerinin de bulunmadığını bildiren yetkililer; koruyucu ailenin kimlik ve adresinin hiçbir şekilde biyolojik aile ile paylaşılmadığını ve herhangi bir tehdit durumunda gerekli görüldüğü takdirde biyolojik aileye yönelik yasal yaptırımlar gibi önleyici tedbirler de alınabildiğini açıkladılar. Koruyucu ailesinin yanında kalan ancak biyolojik ailesi ile de görüştürülen çocukların görüşmeleri ise; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personelince her iki ailenin birbiri ile her türlü teması önlenerek sağlanıyor.

HANGİ ÇOCUKLARA KORUYUCU AİLE OLABİLİRİM?

Çeşitli nedenlerle biyolojik aileleri yanında yetişme şansını geçici bir süre için yitirmiş ya da çeşitli nedenlerle evlat edindirilememiş, kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup, durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu belirlenmiş korunma ihtiyacı olan çocuklar, koruyucu aile yanına yerleştirilebilmektedir.

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatını paylaşmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.

Türkiye'de sürekli ikamet eden,

En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olan,

25-65 yaş aralığında bulunan,

Düzenli gelire sahip olan

Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü biyolojik anne-baba ya da vasi dışındaki herkes koruyucu aile olmak üzere başvuruda bulunabilir.

KORUYUCU AİLELER, EVLAT EDİNEBİLİR Mİ?

Koruyucu ailelik sistemine dahil edilen çocuklar, çeşitli nedenlerle evlat edindirilmeye uygun olmadıkları için (ailesi olan ve geçici süre ile koruma altına alınmış vs.) koruyucu ailelik yapan ebeveynlerin, geçici süre ile bakımları altında olan çocukları evlat edinmeleri mümkün değil. Ancak, koruyu ailelik yapan ebeveynler, talep etmeleri halinde, evlat edindirilmeye uygun olan çocukları evlat edinmek için başvuruda bulunabiliyorlar.

KORUYUCU AİLELİĞİN SÜRESİ VAR MI?

Koruyucu ailelik, süreye tabi değildir. Çocuğun yüksek yararının gözetildiği sistemde tüm şartların uygun olması halinde koruyucu ailelik uzun yıllar boyunca sürdürülebilir. Aile ile çocuğun çeşitli nedenlerle uyum sağlayamadığı veya ailenin biyolojik çocukları ile bakımını üstlendikleri çocuk ya da çocuklar arasındaki çatışmalar gibi nedenlerin ortaya çıkması halinde koruyucu ailelik faaliyeti sonlandırılmaktadır.

KORUYU AİLELİKTEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Koruyucu ailelik yapan ebeveynlerden birinin talep etmesi halinde isteğe bağlı sigortası Bakanlıkça karşılanmaktadır. Emekliliğe esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden sigortası ödenek üzerinden karşılandığından uzun süre koruyucu ailelik yapan kişilerin bu şekilde emekli olmasının da mümkün olduğu bildirildi. Bu bağlamda Burdur’da uzun süredir koruyucu ailelik yapan bazı kişilerin koruyucu ailelik yaparak emekli olduğu öğrenildi.

KORUYUCU AİLE AYLIK ÖDEME MİKTARLARI

Koruyucu ailelik sisteminde, koruyucu ailelik yapan ebeveynlere maaş ödenmemektedir. Koruyucu ailelik talebinde bulunarak bir çocuğun hayatına olumlu yönde dokunmayı gönüllü olan ebeveynlere, çocuğun bakımını kolaylaştırmak amacıyla aylık bakım + aylık harçlık ve kurs, giyim ve kırtasiye gibi giderler için maddi destekte bulunulmaktadır.

İşte koruyucu aile aylık ödeme miktarları:

0-3 Yaş: 2 bin 617 lira

4-5 Yaş: 3 bin 926 lira

6-14 Yaş: 4 bin 596 lira

15-18 Yaş: 4 bin 800 lira

19 + Yaş: 5 bin 986 lira

Koruyucu aile sigorta ödemesi: 4 bin 292 lira

Ayrıca çocuğun özel kurs giderleri ve yılda iki kez okul kırtasiye ve giyim ücretleri için ek ödemeler.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPABİLİRİM?

Koruyucu aile olmak isteyen ebeveynler; ikamet ettikleri İlin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden ya da E- Devlet üzerinden çevrimiçi olarak başvuruda bulunabiliyorlar.

KORUYUCU AİLELİK HİZMETİ KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER

-Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere talepte bulunan koruyucu ailelere, çocuk başına aylık net ödeme yapılır.
- Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti özür ve yaş durumu dikkate alınarak belirtilen miktar %50 artırılarak uygulanır.
- Koruyucu aile yanında eğitime veya mesleki eğitim ya da kursa devam etmeyen eğitim yaşındaki çocuklar için özel zorlukları ve ihtiyaçları bulunana ya da engelli çocuklar hariç aylık bakım ücreti yaş grubuna göre aldığı ücretin %50’si oranında ödenir.
- Aile yanına özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar ve kardeş çocuklar hariç iki ya da üç çocuğun aynı anda yerleştirilmesi halinde, ikinci çocuk için birinci fıkrada belirtilen ödemenin yüzde sekseni kadarı, üçüncü çocuk için yapılacak aylık ödeme ise bu çocukların yaş grupları itibarıyla kendileri için birinci fıkrada belirtilen ödemenin yüzde altmışı oranında ödenir.”
- Koruyucu aile yanına yerleştirilen her çocuk için giderlerinin karşılanması amacıyla aylık bakım ödemesi her ayın yedisine kadar peşin olarak yapılır. Ayın ilk beşinci gününden sonra yapılan yerleştirmelerde ve çocuğun koruyucu aile ilişkisinin sona erdiği ayda çocuğun koruyucu aile yanında kaldığı gün sayısı ile orantılı olarak ödeme yapılır, varsa fazla ödeme geri alınır.
- Geçici koruyucu aile modelindeki ödemeler ise ay sonunda olmaktadır.
- Her öğretim yılı başında bir defaya mahsus olmak üzere eğitim masrafları karşılığı olarak Yönetmeliğin 24. Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen bakım ücreti üç kat olarak uygulanır.
-Nisan ve Ekim aylarında çocukların yıllık giyim masrafları karşılığı olarak Yönetmeliğin 24. Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen bakım ücreti iki kat tutarında yapılır.
-Koruyucu aile yanında bakılan çocukların sağlık harcamaları kuruluş bakımındaki çocuklarda olduğu gibi 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası hükümlerine göre karşılanır. Yine koruyucu aile yanındaki çocuklar koruyucu ailenin çalıştığı kurumun bağlı olduğu sağlık kuruluşu ya da anlaşması doktoruna da götürülebilmektedir. Ancak, bu durumda muayene ve tedavi bedeli Kurumumuz tarafından karşılanamamaktadır.
-Servis ile okullarına gitmek zorunda olan çocukların okul servis ücretleri ile engelli çocukların servis ücretleri ve 4-5 yaş grubu kreş çağı veya anaokulu çocuklarının servis ücretleri, servis bulunmaması halinde ulaşım giderleri karşılığı otobüs bilet ücreti ödenir, servis bulunmaması halinde gidiş gelişlerdeki ulaştırma giderleri karşılığı otobüs bilet ücretleri ödenir.
- Koruyucu aile hizmeti kapsamındaki, okula devam eden veya öğrenimini sürdüremeyen çocuklara, kuruluş bakımındaki çocuklara verilen miktarlar üzerinden harçlık ödenir. Koruyucu aile yanında bakılan çocukların kişisel gelişimleri için gerekli olan harçlık, koruyucu aile tarafından çocuğa verilir. Çocuğa verilen harçlığın, kuruluş bakımındaki çocuklara verilen harçlıkla aynı olması gerekmektedir.
-Tam gün öğrenim görüp de yemeklerini evde yeme olanağı bulamayan çocuklara, öğrenim süresince harçlıkları iki kat artırılarak ödenir.
- Koruyucu Aile Komisyonu tarafından, çocuk hakkında 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamında alınmış olan Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda yer alan tanı da dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonucunda, para kavramının gelişmediğine veya parasını koruyamayacağına karar verilen engelli çocukların harçlıkları, çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olarak koruyucu ailelere ödenir.
- Çocukların gelişim ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması veya bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumları değerlendirilir. Bu imkândan yararlanamayanların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav ve kayıt ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderleri karşılanır. Çocuğun gelişim ve eğitim ihtiyaçları sorumlu sosyal çalışma görevlisi tarafından değerlendirilerek uygun bulunması halinde çocuk bir yıl içinde birden fazla kursa katılabilir. Bu kapsamdaki giderlerin karşılanması fatura esasında değerlendirilerek aylık ya da tamamı şeklinde ödenebilir.
- Başka illere öğrenim amacı ile gitmesi gereken çocukların ulaşım giderleri, bir günlük konaklama bedeli ile çocuğun okula kaydı ve kalacağı yere yerleştirilmesi ile ilgili olarak yardımcı olmak üzere giden koruyucu anne ve babanın da ulaşım ve bir günlük konaklama giderleri 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 8 inci maddesine göre memur veya hizmetli olmayanlar için ödenecek tutarı geçmeyecek şekilde ödenir.
- Öğrenim amacıyla bir başka il’e gitmesi gereken çocuklar açısından hizmetin sonlandırılmasını gerektirecek bir durum belirlenmemesi halinde, aylık bakım ödemesi koruyucu ailenin, koruyucu aile hizmetine ilişkin kütük kaydının bulunduğu il müdürlüğünce ödenmeye devam edilir. Ayrıca, çocuğun devlet yurtlarından yararlanması durumu öncelikle değerlendirilir.
-Koruyucu aileler ve korudukları çocuklar için gerektiğinde üniversitelerin ilgili bölümlerindeki uzman kişilerden psikolojik ve psikiyatrik danışmanlık hizmeti sağlanır.
-Gönüllü statüdeki koruyucu aileler yanındaki çocuklar için de talepte bulunulduğu takdirde aylık bakım ücreti dışındaki diğer ödemeler yapılmaktadır.
-Geçici koruyucu aile modelinde ay içinde beş çocuktan fazla yerleştirme yapılması halinde çocuk başına ödemeye ilave olarak ek gösterge dahil en yüksek Devlet memuru aylığının yüzde otuzu eklenerek ödeme yapılır. Ayrıca, ihtiyaç halinde çocukların mama, bez, giyim ve okul malzeme masraflarının karşılanması amacıyla kuruluşta kalan çocuklar için ilgili mevzuatta belirlenen yıllık giyim kuşam tablosunda yer alan istihkaklara uygun olarak her çocuk için peşin ödeme yapılır.
- Koruyucu aile sözleşmesi devam eden koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek Bakanlıkça gönderilen ödenekten karşılanır.
-Bu ödemelerin miktarı her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur maaş katsayısına bağlı olarak Ocak ve Temmuz aylarında değişir.
-Bütçe imkanları dahilinde Bakanlıkça gönderilen ödenekten, koruyucu aile ve çocuğun takip edildiği İl Müdürlüğünce aylık olarak ödeme yapılır.

MİNE KAYA