Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA KOCASINI ÖLDÜREN KADININ YARGILANDIĞI DURUŞMADA KARAR NE ÇIKTI?

BURDUR’DA KOCASINI ÖLDÜREN KADININ YARGILANDIĞI DURUŞMADA KARAR NE ÇIKTI?

Burdur ‘un merkeze bağlı Düğer köyünde kocasını av tüfeğiyle öldüren kadın hakkında haksız tahrik hükümleri uygulanması göz önünde bulundurularak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ismetiyle açılan dava 13 Şubat 2024 (bugün) görülen duruşmayla devam etti.

Burdur'un Düğer köyünde 28 Mayıs 2023 tarihinde Ayşe I.'nın (27) kocası İsmail I. (32) ile aralarında çıkan tartışma sonucu, kocasını av tüfeği ile öldürdüğü olayla ilgili davanın ikinci duruşması Burdur Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkemeye sanık Ayşe I. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) ile bağlanırken sanık Ayşe I.’nın akrabaları ve maktul İsmail I.’ın babası ve taraf avukatları duruşmada hazır bulundu.

Mahkemede tanıklar ve iki çocuk dinlendi.

Mahkemeye SEGBİS ile bağlanan pedagog eşliğinde çiftin çocukları S.A. I.(9) ve S.Ü.I.(8)  babasının sürekli annesini ve kendilerini dövdüğünü anlattı. Küçük Çocuk İfadesinde; “Annem bize çok iyi davranırdı babam ise çok kötü davranırdı. Bizi sürekli koyun gütmeye gönderirdi biz bu yüzden ödevlerimizi yapamazdık ve ya çok geç saatlerde yapmak zorunda kalırdık. Babam annemi çok döverdi.” dedi.

Tanık ifadelerinin ardından savcılık makamı mütalaa verdi. Mütalaada sanık Ayşe I’nın müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını ve haksız tahrik indirimlerinin uygulanması istendi.

Sanık Ayşe I. SEGBİS ile bağlandığı mahkemede; “Eylemi isteyerek gerçekleştirmedim. Olay günü ben silahı odadan çıkardığım esnada maktul sopaya uzanınca silah bir anda patladı. Ne olduğunu bile anlamadım. O gün ben ve çocuklarım da ölümle burun buruna geldik.” Şeklinde konuştu.

Duruşma sonrası mahkeme ileri bir tarihe ertelenerek, Ayşe I’nın tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi.

Mahkeme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Ayşe I.’nın avukatı:

“Bugün Ayşe kardeşimizin beşinci duruşmasını Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde geride bıraktık. Bir önceki duruşmada olduğu gibi bu celsede de içimizi burkan insan olma olgusunu tekrar sorguladığımız Ayşe’nin iki tane 9 ve 8 yaşında ki çocukları dinlendi. Bizzat çocukların yaşamış olduğu şiddeti bu yavrulardan dinlemek zorunda kaldık. Pedagog eşliğinde alınmış olan ifadelerdi. Bugün dosya çerçevesinde savcılık makamı biraz aceleci bir şekilde doyanın esasına ilişkin mütalaayı ifade etti. Ayşe’nin Türk Ceza Kanunu 81/1-D maddesinden müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını ve ağır tahrikin uygulanmasını talep etmiştir. Öncelikle biz bu mütalaaya katılmıyoruz. Ve bunu çok yürekli bir şekilde söylemek istiyoruz. Bizim Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’ne olan güvenimiz tamdır. Hukuka ve adalete olan güvenimiz tamdır. İnşallah 12 Mart günü yapılacak olan son karar duruşmasından sonra da hepimizin içine sinecek bir kararın yürekli ve cesaretli bir şekilde verileceğini düşünüyoruz. Ayşe’nin görmüş olduğu ekonomik, fiziksel şiddetin her türlüsü, cinsel şiddetin her türlüsünü biz dosya içerisinde, ayağından bıçaklanmalardan tutun kolunun kırılmasından tutun her şeyi ve burada ifade edemeyeceğimiz ve bizi insan olarak da zorlayan, duruşma esnasında dinleyen basın mensuplarının bile gözlerinin dolduğu onlarca olay tanıklarıyla, vakalarıyla, karakol ifadeleriyle, müracaatlarıyla ortadadır. Bugün burada anlaşılması gereken ve bizim mahkemeden beklediğimiz algı da şudur; 10 yıldır şiddet ve tecavüzle başlayan bir evliliğin 10 yıl süresi boyunca devam eden şiddete maruz kalmış, sistematik şiddetin ortasında örselenmiş kadın sendromunun bütün unsurlarıyla vücut bulmuş olan Ayşe Işık’ın eyleminin sadece eylem anındaki psikolojisine dayanılarak bir karar verilmesi hukuka ve insanlığa aykırı ve bizi yaralayacak bir karar olacaktır. O yüzden ben bu konuda hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımızdan Ayşe’ye destek olmasını, Ayşe’nin bundan sonraki hayatına biri 1 yaşında olan 3 evladının başında olması için destek vermelerini bekliyorum. Geldiğimiz son aşamada yargılama esnasında bizim bu taleplerimizi dikkatli bir şekilde alan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve heyetinin algılayacağına inanıyorum. Kaldı ki bu dosya burada kamuoyunun, insanlığın ve hukukun en temel değerlerinin gereği olarak bir “oh” dedirtecek karar çıkmasa dahi biz Antalya İstinaf Mahkemesi’nde ve Yargıtay’da bu sürecin muhakkak değişeceğini umuyoruz. Bu süreçte Ayşe’nin ailesi ve akrabaları hep yanında olmuştur. Şahsım da Ayşe’nin masumiyetine, bu eylemi yaşanan bu olaylar hadisesinde ve o gece ki olaylardan dolayı yapmış olduğu inancıyla yanında olmaya devam edeceğiz.”

Ayşe’nin babası; “Türk Adaletine güveniyoruz, inancımız tam. Bizi tatmin edecek bir kararın çıkacağını düşünüyoruz. Umudumuz hala var” şeklinde konuştu. 

Hale Pak