Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA Kİ O PATLAMAYA İLİŞKİN UZMANINDAN DEĞERLENDİRME

BURDUR’DA Kİ O PATLAMAYA İLİŞKİN UZMANINDAN DEĞERLENDİRME

Burdur Makine Mühendisleri Odası Başkanı Görkem Demer, geçtiğimiz hafta Burdur Merkez Fevzi Çakmak Mahallesi’nde meydana gelen doğalgaz patlaması ile ilgili açıklamada bulundu.

-Doğalgaz tesisatı ile ocak arasında kullanılan fitings malzemeye dikkat!

Başkan Demer yazılı olarak yaptığı açıklamada: “Öncelikle yaşanmış olan patlamada yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. İlk yapılan incelemelere göre yaşanan patlamanın gaz tesisatı ile ocak arasında kullanılan fitings malzemenin yarılması neticesinde gaz kaçağından oluştuğu ve gazın sıkışmasından dolayı patlamanın yaşandığı tespit edilmiştir.” dedi.

-Tesisat açılımında ihmal ya da suistimal olabilir mi?

Patlama yaşaan evdeki gazın daha 10 gün önce açıldığına değinen Demer, “tesisatın çok yeni olması, vatandaşlarımızın biraz daha fazla endişelenmesine sebep olmuştur. Kaza sonrasında kamuoyunda da acaba gaz açım esnasında bir ihmal mi var soruları da tarafımıza çokça sorulmuştur.

Doğalgaz dağıtım firmaları olsun, tesisat taahhüt firmaları olsun, tüm gaz tesisat birimleri TSE’nin belirlemiş olduğu TS 7363 Bina İç Tesisatı Projelendirme ve Uygulama kurallarına tabidir. Tesisatların projelendirmesinden başlayarak, gaz açımı dahil olmak üzere tüm işlemler bu mevzuat çerçevesinde gerçekleşir. Hiçbir taahhüt firmasının bu mevzuat dışında iş yapamayacağı gibi hiçbir gaz dağıtım firmasının da bu mevzuat dışında gaz arzı sağlayamayacağı kanunen yazılmıştır.

Şahsımın da bir fiil doğalgaz tesisat, taahhüt işleri yapması hasebi ile gaz açım esnasında gaz dağıtım firmasının kontrolör olarak gönderdiği meslektaş arkadaşlarımızın herhangi bir ihmal ya da suiistimalde bulunmuş olmasını düşünmemekteyim.” bilgisini verdi.

-Torosgaz’ın bu adımları kurtardı

Demer, “Torosgaz’ın son zamanlarda kurumsallık anlamında attığı en yeni adımlardan biri olan gaz açımlarında yakıcı cihazların, havalandırma menfezlerinin, sayaç bağlantılarının fotoğraflanarak dijital ortama yüklenmesi olmuştur ki, bu da bu tür olaylar sonrasında biz ve meslektaşlarımızı töhmet altında kalmaktan kurtarmaktadır.” sözlerine yer verdi.

-Doğalgaz kazaları öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Olası doğalgaz kazalarına ilişkin alınması gereken en büyük tedbirin havalandırma menfezlerini kapatmamak olduğuna vurgu yapan Demer, “Yaşanan patlamanın ardından tekrar gündeme gelen gaz alarm cihazlarının ise yine mevzuat çerçevesinde belirli alanlarda kullanılması, mevzuat dışında kalan yerler ile alakalı kullanım zorunluluğunun olmaması yoğun bir şekilde gündem olmuştur.

Bu tür elim kazaların tekrar yaşanmaması için dikkat etmemiz gereken önlemlerin başında havalandırma menfezi vardır. Yakıcı cihazların ( Ocak, kombi, vb. ) bulunduğu mahallerde olası bir gaz kaçağında bizi hayatta tutacak en önemli emniyet tedbiri havalandırma menfezleridir. Vatandaşlarımızdan can güvenlikleri için isteğimiz bu menfezlerin her ne koşulla olursa olsun kapatılmamasıdır.

Kanaatimce yaşanan patlamanın sebebinin açık olan havalandırma menfezine sonrasında bir müdahalenin yapılmış olması ve bu sebepten kaçan gazın ortamda sıkışarak patlaması ile gerçekleşmesidir.

Havalandırma menfezleri bizi hayatta tutacak en büyük tedbirdir. Lütfen soğuk geliyor diye kapatmayalım.

Ayrıca vatandaşlarımızdan ricamız doğalgaz tesisat işinin konusunda uzman Torosgaz’dan yetkili firmalar tarafından yaptırılması olacaktır.” dedi.

-Tefenni, Karamanlı ve Yeşilova’lı vatandaşlara çağrı!

Demer son olarak şu sözlere yer verdi; “Burdur’un en büyük ilçelerinden olan Tefenni, Karamanlı ve Yeşilova’ya yeni doğalgaz gelmesi neticesinde bu tür olayların yaşanmaması adına tesisatlara ve tesisat ile alakalı yapılan uygulamalara konusunda uzman ve Torosgaz yetkili firmalar haricinde müdahale ettirmemeleri olacaktır.”

BMMO / Bülten