BURDUR’DA KENDİ İSTİHDAMINI KENDİ OLUŞTURAN BÖLÜM: MAKÜ SBMYO SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Burdur’da Eczacı Kalfası olmak için artık Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü mezunu olmak gerekiyor.
Burdur Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü, kenti adeta bir uygulama alanına dönüştürerek öğrencilerine istihdam sağlamayı hedefliyor.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı’nın istihdam sıkıntısı yaşayan bölümler arasında bulunduğunu söyleyen Burdur SBMYO Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğr. Görevlisi Fatih Gündoğdu, öğrencilerine iş imkanı sağlamak için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti.
Öğrencilerine istihdam sağlayabilmek amacıyla sektör temsilcileriyle çeşitli toplantılar gerçekleştiren, sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak ders içeriklerinde düzenlemeler yapan okul yönetimi ayrıca sektör – akademi iş birliğinin sağlanması amacıyla da kariyer günleri etkinlikleri düzenledi.
“Temel amacımızı gerçekleştirdik”
Gazetemiz muhabirine konuşan Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğr. Görevlisi Fatih Gündoğdu; “Bu dönem, her hafta bir etkinlik sloganıyla 7 kariyer günleri etkinliği gerçekleştirdik. Müfredatımıza kariyer planlaması adı altında bir ders eklemiştik. Bu dersimizle, öğrencilerimizin kariyerine yön vermek ve sektörden uzmanları getirerek öğrencilerimizle buluşturmayı ve çevre edinmelerini sağlamayı hedeflemiştik. Temel amacımız sektör ile öğrenciyi buluşturmaktı ki biz bunu başardık!” dedi.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü mezunları eczacı kalfası oluyor
Konuşmasının devamında bir diğer amaçlarına da vurgu yapan Bölüm Başkanı Gündoğdu; “Bir de bizim gizli bir amacımız vardı şu; Burdur’un bütün imkanlarını sonuna kadar değerlendirerek Burdur’u bir uygulama alanına çevirmek. Mesela sağlık kurumları işletmeciliği bölümü çok fazla kentte ve üniversitede de var. Ancak bu bölümün ciddi bir istihdam sıkıntısı da bulunuyor. Bölümümüzde; muhasebe, finansman, hasta kabul, istatistik alanlarında ara eleman yetiştiriyoruz. Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü olarak öğrencilerimizi sektöre nasıl kazandırırız diye bir araştırma sürecine girdik. Bu noktada eczacı kalfalığı dikkatimizi çekti. Eczaneler bir sağlık kurumları işletmesi ve biz de sağlık kurumları işletmeciliği bölümüyüz. Dolayısı ile eczacı kalfalığı şartlarının bizim öğrencilerimiz için uygun olduğunu düşündük. Öğrencilerimize pazarlama, finans, muhasebe, sağlık ve iletişim dersleri de verdiğimiz için eczane hizmetleri yardımcı elemanı olma konusunda başarılı olabileceklerini düşündük. Bu noktada da Eczacılar Odası ile görüşmelere başladık. Burdur Eczacılar Odası Başkanı Ferdi Demirol ile birlikte ortak bir karara vararak öğrencilerimizden isteyenleri eczacı kalfası yapmaya karar verdik. Oda Başkanımız, yaptığımız paydaş toplantılarının ardından bölümümüzü Burdur’daki ve çevre illerdeki eczanelere tek tek anlatarak, gruplarda paylaşarak tanıttı ve tavsiye etti. Daha sonra da Kariyer Planlaması dersi kapsamında öğrencilerimize bu mesleğin gerekliliklerini, artılarını, eksilerini, çalışma alanlarını anlattık.” dedi.
Burdur’da eczacı kalfası nasıl olunur?
Burdur’un tüm imkanlarını kullanarak öğrencilerine iş olanakları sunmayı amaç edindiklerini vurgulayan Gündoğdu; “Biz Burdur’un tüm imkanlarını sonuna kadar değerlendirmede kararlıyız. Öğrencilerimizin Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında istihdamını bir daha yorumlamış, masaya yatırmış olduk. Daha da farklı alanları bölümümüze kazandırmayı hedefliyoruz.
Bölümümüz kapsamında öğrencilerimizin çalışabileceği alanlar arasında özel hastaneler, kamu kurumları, güzellik merkezleri, sağlık kurumu tesisleri, ağız diş sağlığı merkezleri, Medical işletmeleri var ama bunların yanında bir de eczaneler var. Eczanelere bu denli kıymet vermemizin sebebi, eczanelerin sayısal ve bölgesel yoğunluğudur. Bugün baktığımızda taşrada güzellik merkezleri, ağız diş sağlığı merkezleri ya da özel hastaneler bulunmuyor ancak çok küçük yerleşim yerlerinde dahi eczaneler olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle bizim öğrencilerimizin eczaneler aracılığıyla daha çok istihdam edilebileceğini düşündük. Mesela Burdur’da 100’ün üzerinde eczane var. Burdur ölçeğinde baktığımızda, Burdur istihdamına geniş çerçeveden baktığımızda burada diş hekimleri, güzellik merkezleri ve medical işletmeler var ancak eczanelerin sayısının bunlardan daha fazla olduğunu görüyoruz. Biz de eczane personel yardımcı elemanı alanında bir istihdam imkanı bulunduğunu fark ederek bu alana yoğunlaştık. 3+1 eğitim sistemimizde yani 3 dönem ders 1 dönem uygulamalı eğitim sistemimizde öğrencilerimiz artık eczanelerde uygulamaya çıkıyor. Bu sayede öğrencilerimiz hem işi öğreniyor hem de mezuniyet sonrasında iş imkanına ulaşabiliyor. Şu anda hali hazırda yaklaşık olarak 35 öğrencimiz 3+1 eğitim sisteminin ardından uygulamaya çıktığı eczanede istihdama dahil edildi.” dedi.
Sektördeki gelişmeleri uzmanından dinlediler
Eczacı Kalfalığı mesleği seçeneğinin yanında öğrencilerine diğer alternatifleri de sunduklarını söyleyen Gündoğdu; “Öğrencilerimize tamamlamış olduğumuz güz dönemi içerisinde bölümümüzle alakalı sektörel ve akademik olarak uzmanlaşabilecekleri noktaları tümüyle tanıtmış olduk. Kariyer Planlaması dersi kapsamında öğrencilerimize kariyer temellendirmesi yaptık. Sektördeki uzmanları buraya çağırarak öğrencilerimizin sektördeki gelişmeleri uzmanından dinlemelerini sağladık.” açıklamasında bulundu.
Mine Kaya