Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ’NİN 2. YILINDA ANLAMLI SERGİ

BURDUR’DA KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ’NİN 2. YILINDA ANLAMLI SERGİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Antalya Şubesi’ne bağlı Burdur İnşaat Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yılında “Depreme Duyarlılık Sergisi” düzenledi.

Bugün saat 11.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda açılışı yapılan “Depreme Duyarlılık Sergisi” yarın saat 16.00’da sona erecek.

Gazetemiz muhabirlerine açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Burdur temsilcisi Muhammet Murat Özev, 6 Şubat 2023 depremlerinin Ülkemizi derinden sarstığını ve tüm yurttaşlarımızın hafızalarında unutulmayacak acılar bıraktığını söyledi.

Özev: “Aynı gün ardı ardına Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen depremlerde yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığını, 200 binden fazla konutun ağır hasar aldığını, 11 ilde 14 milyonu doğrudan etkileyen bu yıkımın sonucunda 50 bin vatandaşın da hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Açıklamasına devam eden Temsilci Özev, “Türkiye gibi aktif fay hatlarıyla örülü bir coğrafyada, bilime ve mühendisliğe kulak tıkandığı meslek odalarının yok sayıldığı ve geçmişteki acı tecrübelere rağmen bunca yıldır önlem alınmadığı sürece yeni felaketlerde kapımızdadır.

Ülkemizin depremselliği bilinen bir gerçektir. Bilinmez olansa her an deprem beklenen aktif faylarla örülü ülkenin yapı stoğudur. Öyle ki yapı stoğumuzun belirsizliğini gözler önüne seren acı bir olay yakın zamanda Konya ilimizde meydana gelmiştir. Konya ilimizde 4 katlı bir bina herhangi bir dış etkiye maruz kalmadan kendiliğinden çökmüştür.

Burdur ilimizde de aktif fay hatları bulunmaktadır ve bu faylardan dolayı geçmişte ilimizde 1914 ve 1971 yıllarında büyük depremler meydan gelmiştir.  İlimizde bulunan aktif faylar deprem periyotlarını doldurmuştur. Bu kapsamda acilen Burdur ilimizin yapı stoğunu çıkarmalı ve bu yapı stoğuna göre bir kentsel dönüşüm planı yapılmalıdır.  

Sonuç olarak; gelecekte deprem zararlarının etkisini en aza indirmek için daha kapsamlı ve etkin adımlar atılmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Riskli yapı stoğumuzun dönüştürülmesinden yapı denetim sisteminin düzenlemesine, yapı üretim sürecini belirleyen mevzuatta ve uygulamalardaki eksiklerin ve hataların düzetilmesinden proje, imalat ve denetim aşamalarında mühendislik hizmetlerinin tam ve etkin olarak verilmesinin sağlanmasına kadar atılması gereken adımlar kamu idarelerine ve kamuoyuna raporlar halinde odamızca defalarca açıklanmıştır.  Bu açıklamalarda ve raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu süreçlere dahil edilmesinin altını çiziyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

H.Nesibe Solak